Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
Vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili tüm bilgilerini e-devlet sistemi üzerinden kolayca sorgulayabiliyor. SSK prim gün sayısı ve prim borcu sorgulamaları da kolayca e-Devlet şifresi ile e-Devlet üzerinden giriş yapılarak öğrenilebiliyor.
Sigorta Primi Sorgulama Nasıl Yapılır? Sigorta priminizi e-devlet üzerinden kolayca hesaplayabilirsiniz. Bunun için e-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına giriş yapmanız yeterli. Bağlı olduğunuz sigorta kolunu aynı sayfa üzerinden seçerek hizmet dökümünü sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama kutucuğuna "prim borcu" yazdığınızda ilk çıkan Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama bağlantısına tıklayarak kendinize ait sigorta prim borcu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi olan 170'i arayın. Ardından operatörün yönlendirmelerini takip ederek "Sigortalılık hizmet süresi" hakkında bilgi almak için 2'yi tuşlayın.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK ...
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz.
SGK ödemeleri genellikle sonraki ayın 15'ine kadar sisteme yansır. Kredi kartı ile prim ödeme SGK işlemini yaptıktan sonra e-Devlet'ten takip edebilirsiniz.
Yani bir yere bağlı olarak çalışanlar diyebiliriz 4a sistemindekilere. Peki 4a aktif ne demek? 4A aktif aslında yukarıdaki ile farklı bir anlam taşımıyor. Bir işyerinde aktif olarak çalışıyor, sigortan yatıyor anlamına geliyor.
4A sigorta primi oranları şu şekilde sıralanabilir: Malullük, ölüm, yaşlılık %20. İşveren payı %11. Genel sağlık hizmetleri %12.5.
İşçinin maaşının asgari ücret üstünde olmasına rağmen sigortası asgari ücretten yatırılıyorsa bu durum işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı verir. Diğer bir deyişle sigortası asgari ücretten yatırılan işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek hak ettiği alacakları ve tazminatları talep edebilir.
YAZI BOYUTU. 4A sigorta özel iş yerlerinde çalışanları, 4B serbest meslek gruplarını, 4C ise memurları kapsar. Temel olarak tüm sigortalar sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak ilerler.
Emeklilik yaşını dolduran, hatta emeklilik yaşını çoktan geçmiş olan çalışanlar, emeklilik için gerekli olan çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduramayıp, emekli maaşı almaya hak kazanamıyorsa; ödedikleri primleri SGK'dan toplu bir şekilde alabiliyor.
E-Devlet'e girip Takasbank yazarsanız karşınıza çıkan ekrandan birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer BES bakiyeniz varsa ilgili sigorta şirketine ulaşarak biriken parayı çekmek için talep oluşturabilirsiniz. Bir diğer biriken para öğrenme ekranı ise Şahıs ödemeleri.
Bu miktarı sorgulamak için ise e-Devlet BES bakiye sorgulama sayfasına girerek otomatik bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi`nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz.
15.000 TL brüt maaş alan bir çalışanın SGK primi işçi payı aylık 2.100 TL'dir. Ayrıca çalışandan işsizlik sigortası işçi payı da kesilir ve bu tutar aylık 150 TL'dir. 15.000 TL brüt maaş alan bir çalışan için işverenin ödeyeceği SGK primi işveren payı (% indirimli) ise 2.325 TL'dir.
Peki, asgari ücretin 3'te 1'i ne kadar oldu? ASGARİ ÜCRETİN 3'TE 1'İ NE KADAR? Asgari ücretin 3'te 1'i, 3 bin 800 TL oluyor. Hanede kişi başına düşen gelir miktarı 3 bin 800 liranın altında olması halinde kişi sosyal haklardan faydalanma hakkına sahip oluyor.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri