Karaciğerin en sık görülen iyi huylu tümörleri hemanjiyom, adenom ve fokal nodüler hiperplazidir. Hemanjiyomlar karaciğerin en sık görülen iyi huylu tümörleridir. Kanserleşme riskleri yoktur, yırtılarak (ruptüre olma) kanama riskleri de düşüktür.
Karaciğer büyümesi, çoğu zaman altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Enflamasyonla (hepatit), yağlanma veya kanserle karaciğer büyümesi ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca akut enfeksiyona bir yanıt olarak ya da ilerlemiş kronik karaciğer hastalığına bağlı olarak karaciğer büyümesi görülebilmektedir.
Karaciğer kanserinin belirti ve bulguları arasında sarılık, sağ tarafta belirgin karın ağrısı, sağ omuz ağrısı veya karnın sağ üst bölgesinde yumru hissedilmesi gibi şikayetler bulunur. Bu şikayetlere ek olarak karaciğer kanserine spesifik olmayan kilo kaybı ve halsizlik gibi şikayetler de bulunabilir.
Karaciğer kanseri, bu tür virüs infeksiyonları görüldükten yıllarca sonra ortaya çıkabilir. Hepatit virüsleriyle yakınmanız olmadan da hastalığı geçirebilirsiniz ve ancak kan testleri ile hastalığı geçirdiğiniz anlaşılabilir.
Vücudunda karaciğer büyümesi olan kişilerin tedavisine hemen başlanması gerekir. Kısa sürede sonuç alınan bir tedavi söz konusu olmaz. Hastalar karaciğer büyümesi ile karşılaştıklarında tedaviye ek olarak beslenme düzenlerini tekrar gözden geçirmek zorunda olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Tek başına ciddi tehlikeler taşımayan karaciğer büyümesi, ciddi bir hastalığın habercisi olabileceği için önemlidir. Rahatsızlık, genellikle şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, siroz, kalp yetmezliği gibi hastalıkların rutin kontrollerinde çeşitli görüntüleme cihazlarının desteği ile ortaya çıkar.
Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
Karaciğerdeki safra yolları, safra kesesinin değerlendirilmesi için karaciğer ultrasonu tetkikleri yapılır. Kanser, siroz ve çeşitli hastalıklar hakkında inceleme yapmayı sağlayan karaciğer ultrason, uzman doktorlar tarafından sıkça tercih edilen uygulamalardan birisidir.
Karaciğer kanseri tedavisi, kişinin bulunduğu aşamaya bağlıdır. Erken teşhis edilirse kanseri tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Ancak bu hastalar için genel anlamda ortalama bir yaşam süresi belirtilmesi gerekir ise metastatik karaciğer kanseri hastalarının ortalama 40 ay ile 48 ay arası bir süre, yani 3 buçuk 4 yıl kadar hayatta kalabildikleri söylenebilir.
Özellikle sindirim sisteminden (bağırsaklar) gelen kanın ilk önce karaciğerden geçmesi nedeniyle bu bölgeye ait kanserlerin karaciğer metastazları sık görülür. Kalın bağırsak, mide, pankreas, safra yolları, ince bağırsak gibi organlarda oluşan kanserin karaciğere metastazı çok sık gerçekleşir.
Karaciğer hastalığının ciltteki belirtileri nelerdir? Nadir olarak görülse de, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ciltte akne, sarılık ve sivilce gibi bazı cilt problemleri ile de karşılaşılabilir.
Karaciğerde bir problem olup olmadığının araştırılmasında kullanılan en yaygın tastler ALT ve AST'dir. Karaciğerde bir problem olup olmadığının araştırılmasında kullanılan en yaygın tastler ALT ve AST'dir.
Karaciğer yağlanması kendiliğinden geçmez. Tıbbi tedavi ve ciddi yaşam tarzı değişiklikleri gerektirir. Bu yüzden rahatsızlığın kendi kendine geçmesi beklenmemeli, en yakın zamanda uzman bir gastroenterolog ile görüşülmelidir.
Karaciğer hasarının artması durumunda, hastalık daha da ilerler ve karaciğer sertleşip küçülür. Hastalığın son evrelerinde ise karaciğer yetmezliği görülme ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden, bazı durumlarda siroz, karaciğer yetmezliği olarak da adlandırılır.
Siroz kesinlikle kanser değildir.
Ancak sirozun ilerleyen döneminde kanserin artmış bir riski söz konusu her sirozda hastada görülmemekle beraber siroz hastalarının bir kısmında karaciğer kanseri görülebilir.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Karaciğere yayılma (metastaz) yapma eğiliminde olan kanserler arasında kolon, meme ve akciğer kanseri sayılabilir. Karaciğerin kendisinden kaynaklanan tümörler ise %11 oranında yakın çevre doku ve organlar ile akciğerlere metastaz yapar.
Kan tahlilleri karaciğer fonksiyon anormalliklerini gösterebilir. Görüntüleme Testleri. Doktorunuz, ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme testlerini önerebilir. İnceleme için bir karaciğer doku örneği alınması.
İyi huylu veya basit karaciğer kistlerinin çoğu genellikle tedavi gerektirmemektedir. Ancak kistin çok büyük olması ve çapı 4 santimetreden fazla olması halinde kistler vücuttan alınır. Benzer bir şekilde kist gelişimi vücutta çeşitli semptomlar yaratıyorsa yine kistlere müdahale edilir.
Gamma - glutamil Transpeptidaz (GGT) - Bu enzim, karaciğerin özellikle alkolden hasar görmesi durumunda veya safra tıkanıklığında kana karışır. Alfa - fetoprotein (AFP) - Bu protein karaciğer kanseri, kronik karaciğer hastalıklarına işaret eder.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir.
Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor. Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri