b-Gebelik hipertansiyonu: Gebeliğin 20. haftasından sonra gelişen ve doğumdan sonra 42 gün içinde geçen hipertansiyondur. Gestasyonel hipertansiyonun mekanizması, normal gebelikte gözlenenden daha fazla kalp debisinin yükselmesi, belirgin vazokonstrüksiyon, artmış santral ve periferik sempatik aktivitedir.
Farklı bir deyişle daha önce hipertansiyon tanısı almamış olan anne adayının tansiyonu, gebeliğin 20. Haftasından sonra 140/90 mmHg değerinin üzerine çıkabilir. Bu durum gebelikte hipertansiyon olarak kabul edilir ve yaklaşık her 100 gebenin 6'sında görülür.
Gestasyonel hipertansiyon ise gebeliğin 20'nci haftasından sonra görülür ve doğumdan sonra düzelme beklenir. Ancak öncesinde hipertansiyon tanısı bilinmeyen gebelerde 20'nci haftadan sonra hipertansiyon saptandığında gebeliğe bağlı olup olmadığını anlamak için doğum sonrası beklenmelidir.
Gestasyonel hipertansiyon gebelikte ortaya çıkan hipertansiyon olup gebeliğe bağlı hipertansiyon (PIH) olarak da bilinir. Gestasyonel hipertansiyon preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi çok ciddi sorunlara yol açabilir. Hipertansiyon gebelikte % 6-8 oranında görülür.
İlgili 31 soru bulundu
Ancak 120/80 mmHg üzerinde seyreden tansiyonlar gebelikte yüksek tansiyon açısından önem arz etmektedir, muhakkak takip ve tedavi edilmelidir. Hamilelikte tansiyon takibi önemlidir dedik peki ama neden önemlidir? Çünkü hamilelik döneminde bebeğin büyümesi için gerekli olan oksijen anne tarafından sağlanır.
Gebelik sırasında tansiyon yükselmesi yani kan basıncı değerlerinin 140/90'ın üstünde olması oldukça ciddi bir durumdur. Eğer yükselen tansiyon düşmüyorsa, beraberinde vücutta şişlikler oluyorsa mutlaka müdahale edilmesi gerekir.
Dolayısıyla bu kadınların gebe kalmak istediklerinde ya da gebe kaldıklarında bir ana önce takip eden doktoruyla temasa geçmesi ve ilaçlarının ayarlanması gerekir. Kan basıncı yükselmesi ilk defa gebeliğin ikinci yarısında (20. Gebelik haftasından sonra) ortaya çıktıysa, bu duruma “gebelik tansiyonu” diyoruz.
Gestasyonel yaş yani bebeğin yaşı annenin son adet tarihinin ilk gününden hesaplanır. İlişki tarihi çoğu zaman tam olarak bilinemediği için bebeğin yaşını hesaplamada son adetin ilk gününü kullanıyoruz.
Eğer kan basıncı yükselmesi sorunu hamileliğin ortalarında ve hafif seyirli olarak görülürse, en faydalı tedavi gebenin bol bol istirahat etmesidir. Böylece kan basıncı düşerek normal seviyelere inebilir.
Gebeyken alacağınız her ilaç bebeğinizi etkileyebilir. Bazı tansiyon ilaçları gebelikte güvenle kullanılırken, bazı tansiyon ilaçlarının (anjiotensin dönüştürücü enzim blokerleri gibi) kullanımı riskli olacaktır.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Hamilelik ile birlikte bu değerlerde değişiklikler görülebilir. Büyük tansiyon 5-10 mmHG, küçük tansiyon ise 11-6 seviyesine düşebilir. Eğer hamilelik esnasında kişinin tansiyonu 9-6 arasında seyrediyorsa normal karşılanabilir. Değerler 6-4'ü gösteriyorsa sınırın biraz altında demektir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Gebelikte tansiyon yükselmesi pek çok farkı etkenin sebep olabileceği bir durumdur. Fazla tuz tüketimi ya da az sıvı alımının sebep olmuş olabileceği gibi ciddi doğum problemleri, örneğin; "preeklampsi" sonucunda da olabilir.
Gebelik için en uygun dönem olarak bilinen 20-30 yaş arası kadınlar için psikolojik ve fizyolojik olarak en uygun zamandır. 35 yaşın üzerindeki anne adaylarına ileri anne yaşı tanımlaması kullanılmaktadır. Bu yaş hamilelikleri riskli gebelik gruba girmektedir.
Halk arasında gebelik şekeri olarak bilinen gestasyonel diyabet, diyabetin ilk kez gebelik sırasında saptanması olarak açıklanabilir. Toplumda yaklaşık olarak %7 oranında görülen gestasyonel diyabet, çoğunlukla 30 yaş ve üzeri kadınlarda, gebeliğe kilolu başlayanlarda ve ailesinde diyabet öyküsü bulunanlarda görülür.
Doğum öncesi gelişim, ya da prenatal gelişim, vivipar hayvanların gebeliği sırasında görülen embriyo ve fetüs gelişimidir. Doğum öncesi gelişim döllenme ile başlar. Döllenme embriyonik gelişimin germinal evresinde görülür. Embriyonik gelişimi fetal gelişim takip eder ve nihayetinde doğum gerçekleşir.
Anne üzerine etkileri: Kan değerlerinde bozulma, baş ağrısı, görme bozukluğu, bulanıklığı, karnın sağ tarafında ağrı, akciğerde ödem olması ve buna bağlı solunum sıkıntısı, şiddetli tansiyon yüksekliği, böbrek yetmezliği, suyun erken gelmesi, annenin nöbet geçirmesi, bebeğin eşinin ayrılması gibi ciddi etkileri ...
Gebe kalmadan önce ya da gebeliğin ilk 20 haftalık döneminde görülen tansiyon yüksekliğidir. Tansiyon değerleri normalde 120/80 altında olmalıdır. Bu değerin üzerine olup < 140/90 ise, evre 1 hipertansiyon, 140/90 üzerinde ise evre 2 hipertansiyon olarak adlandırılır.
ECOPİRİN, hamileliğin son 3 ayında kullanılmamalıdır. Hamileliğin ilk 6 ayında ise doktorunuza danışmadan ECOPİRİN kullanmayınız.
Tansiyonun 14'e 10 ve daha yüksek olması durumu hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu yükseklik evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon kalp hastalıkları, beyin hasarı ve felç gibi tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir.
Baş ağrısı, görme bozuklukları (bulanık görme), epigastrik bölgede( karın üst orta bölgesi) şiddetli ağrı, bulantı-kusma gibi preeklampsi belirtileri açısından tetikte olunmalıdır. Böyle bir şüphede acilen hastaneye başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri