Karaciğer kanserine yakalanmış bir kişi için genellikle tedavi yöntemleri hastalığın belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Karaciğer kanseri yaşam süresi için uzman doktorlar ve araştırmacılar ise minimum 6 ay en fazla ise 9 ay olarak belirlemiştir.
Karaciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir? Tedavi edilemeyen karaciğer kanserinin sonuçları olumsuz tablolara neden olmaktadır. Bu vakalarda beklenen yaşam süresi 6-9 ay kadardır.
Kronik karaciğer iltihabı hastası bir kişinin hangi evrede tedaviye başladığı, tedavi süreçlerine ne kadar uyduğu gibi faktörler kişinin siroz ile kaç yıl yaşayacağını etkiler. Kompanse sirozlu hastalarda yaşam süresi genellikle 9-12 yıl arasında değişmektedir.
özellikle sindirim sisteminden (bağırsaklar) gelen kanın ilk önce karaciğerden geçmesi nedeniyle buralara ait kanserlerin karaciğer metastazları sık görülür. Kalın bağırsak, mide, pankreas, safra yolları, ince bağırsak gibi organlara ait kanserlerde karaciğere metastaz sıktır.
Karaciğer kanserinden kurtulma şansı var mı? Karaciğer kanserine bağlı olarak tedavi ve hastanın genel sağlık durumu göz önüne alındığında, karaciğer kanserinden kurtulma şansı vardır. Erken teşhis ve uygun tedavi ile daha iyi sonuçlar elde etmek mümkündür.
İlgili 17 soru bulundu
Hastalığın uzun seyri boyunca meydana getirdikleri karaciğer hasarına bağlı olarak karaciğer kanseri gelişme riski vardır. İlerleyici ve geri dönüşsüz olarak karaciğer dokusu yerini nedbe (yara) dokusuna bıraktığı durum 'Siroz' olarak adlandırılır ve karaciğer kanseri gelişme riskinde belirgin artışa neden olur.
Aynı şekilde başka organlarda gelişen kanserlerde sıklıkla karaciğere metastaz yani sıçrama yaparlar. Karaciğerde gelişen kanserlerin çoğu da aslında bu metastaz yolu ile oluşan kanserlerdir. Karaciğerin kendi hücrelerinden kaynaklanan kansere oranla 20 kat daha fazla sıklıkta görülür” dedi.
Ancak bu hastalar için genel anlamda ortalama bir yaşam süresi belirtilmesi gerekir ise metastatik karaciğer kanseri hastalarının ortalama 40 ay ile 48 ay arası bir süre, yani 3 buçuk 4 yıl kadar hayatta kalabildikleri söylenebilir.
Karın bölgesinde sıvı birikmesi ve eşlik eden şiddetli karın ağrısı, Vücutta kaşıntı, Özellikle karnın ve gövdenin sağ tarafta hissedilen yumru ve ağrı, Bacaklarda şişlik.
İlk evrede kan damarı invazyonu olmayan tek bir tümör ortaya çıkar. İkinci evrede ise birden fazla tümör olabilir. Üçüncü evrede ise en az biri 5 cm olan çok fazla tümör oluşur. üçüncü evrede komşu organların ve karaciğerin de dış tarafındaki duvara yapışan tümörler oluşur.
Karaciğer yetmezliği belirtileri nelerdir? Erken dönemlerde genelde herhangi bir belirti vermezken hastalık ilerledikçe halsizlik, iştahsızlık, bulantı- kusma, sarılık (deride ve gözlerde sararma), güçsüzlük, kilo kaybı, bacaklarda ve karında sıvı birikimi, artmış kanama eğilimi ve kaşıntı görülebilir.
Karaciğer kanseri tedavisi
Hepatoselüler karsinom (HCC) en yaygın görülen karaciğer kanseridir ve farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Hastaların en çok yarar gördükleri tedavi yöntemi cerrahi tedavidir. Tümörleri içine alacak şekilde karaciğerin bir bölümünün çıkarılması veya karaciğer nakli tedavi seçenekleridir.
Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Basit gibi görülen ciddi halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal karaciğer yetersizliği gibi önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Günümüzde karaciğer nakli, karaciğer kanseri tedavisinde uzun süreli sağkalım ve kesin tedavi sağlanabilen tek yöntemdir. Uygun vakalarda karaciğer transplantasyonu sonrası 1 yıllık sağkalım % 90'nın üzerindeyken, 5 yıllık sağkalım ise % 75 civarındadır.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Karında rahatsızlık hissi, karın ağrısı ve hassasiyet, sarılık, bulantı, kusma, iştah kaybı, çabuk doyma, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, ateş belirtiler arasındadır.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Son derece gelişmiş bir cihaz kullanılarak karaciğer ultrasonu yapılır. İşlem esnasında ilgili bölgede bulunan en küçük ve en büyük olmak üzere tüm hastalıklar rahatlıkla görüntülenebilir. Dolayısıyla eğer bölgede herhangi bir kanser hücresi mevcut ise bu da ultrason yöntemi kullanılarak kolaylıkla teşhis edilebilir.
Bu hastaların çoğu 65 yaş üzeridir. Safra kanallarında kist ve taş oluşumu, parazit bulunması, sigara, hepatit B ve C, kimyasal maddelere uzun süre maruz kalmak, şişmanlık, diabet başlıca risk faktörleridir.
Evre 3: Kanser bulunduğu organ ve yakındaki lenf düğümlerinin yanı sıra komşuluğundaki çeşitli yapılara yayılmış olabilir. Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
İleri derecede karaciğer yağlanması ve iltihabı olan kişilerde 5 yıl içinde kanser gelişme riski yüzde 10'dur.
Bazı durumlarda, birincil kanser tedavi edildikten sonra da kanser hücreleri yayılabilir. Metastatik tümörler, ilk kanser tedavisinden aylar, hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.
Bu sebeple karaciğer kanseri son evre hastasının genellikle yaşam süresi 6 ila 9 ay arasında değişiklik göstermektedir. Karaciğer kanserinde erken teşhiste cerrahi işlem uygulanabilir. Bu cerrahi işlem ile birlikte karaciğerde bulunan kanserli doku alınır ve tedaviye devam edilir.
İyi huylu veya basit karaciğer kistlerinin çoğu genellikle tedavi gerektirmemektedir. Ancak kistin çok büyük olması ve çapı 4 santimetreden fazla olması halinde kistler vücuttan alınır. Benzer bir şekilde kist gelişimi vücutta çeşitli semptomlar yaratıyorsa yine kistlere müdahale edilir.
Karaciğer, bir kısmı hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır. Bu sebeple insanlar karaciğerlerinin bir bölümü için donör olabiliyorlar ve organ bağışı yapabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri