2023 verilerine göre Avrupa'nın güneydoğusunda yer alan bir ülke olan Karadağ'ın nüfusu 620 bin kişiden meydana gelmektedir. 600 bini aşan bu nüfus içinde %45'lik oranla Karadağlılar başı çekmektedir ve %28 ile Sırplar, %11 ile Boşnaklar, %9 ile Arnavutlar, %1 ile Hırvatlar ve %1 ile Romenler, Karadağ nüfusunu ...
Crna Gora (yardım·bilgi) / Црна Гора), Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir.
Referandumdan iki hafta sonra, 3 Haziran 2006'da Karadağ parlamentosu ülkenin bağımsızlığını ilan etti. 15 Haziran'da Sırbistan'ın da Karadağ'ın bağımsızlık kararını tanımasıyla Sırbistan Karadağ Birliği resmen sona erdi.
AB üyesi olmadığı hâlde euro kullanan ülkeler
Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde euro kullanmaktadır. Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.
Para birimi olarak Euro kullanmasına rağmen Karadağ'ın herhangi bir Avrupa ülkesinden oldukça ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 18 soru bulundu
Ortodoks Hristiyanlık Karadağ'daki baskın din şekli olmasına rağmen, hem İslam hem de Katolik Hristiyanlığın çok sayıda inananı var. Baskın Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'dir, ancak Karadağ Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan izler mevcut.
Karadağ Türkçesi
Karadağ Türkleri, diğer Balkan Türkleri gibi, yazı dili olarak standart Türkçeyi kullanırlar. Bunun yanında, Karadağ'da yaşadıkları yerlerde konuştukları ağız bir Rumeli ağzıdır.
Sadece pasaport ile yapılan giriş çıkış işlemlerinde 90 günden fazla kalınacaksa diplomatik temsilciliklerden vize başvurusu yapmak gerekmektedir. Türkiye'den Karadağ'a gitmek için vize aranmasa da bazı şartlar aranmaktadır. Öncelikle vatandaşların geçerli olan bir pasaportlarının bulunması gerekmektedir.
Karadağ'a gitmek için yaklaşık 1 saat 20 dakika süren İstanbul – Podgorica uçuşunu tercih etmen gerekiyor. Bu yurt dışı ziyaretin için vize almana gerek yok. Pasaport, yurt dışı seyahat pulu ve uçak bileti yeterli olacak.
Karadağ'da, başta üzüm olmak üzere elma, erik, yaban mersini ve narenciye gibi meyveler yetiştirilir. Kurutulmuş meyveler ise sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır. Uzun süre bozulmadan durabildikleri için hediye olarak iyi bir seçimdir. Dünya çapında pek bilinmese de Karadağ'da peynir çeşitliliği oldukça fazladır.
Karadağ'a Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vizesiz seyahat mümkün. Pasaportunuzu alıp, bu güzel ülkeyi ziyarete gidebilirsiniz. 90 günü aşmamak kaydı ile yapacağınız ziyaretlerde Karadağ vize istemiyor.
Avrupa'nın parlayan yıldızı Montenegro bilinen adıyla Karadağ 2006 yılında bağımsızlığını ilan eden bir ülke olarak dikkat çekiyor. Dağları, gölleri ve tarihi dokusu ile adeta büyüleyici bir ülke olan Karadağ'ın başkenti Podgorica olarak bilinmektedir. Karadağ'ın bilinen Uluslararası adı Montenegro'dur.
Karadağ uçuşları
İstanbul Havalimanı'ndan (IST) hareketle yapılan uçuşlar bir saat 40 dakika ila iki saat arasında sürüyor. Ülkenin sahip olduğu iki uluslararası havalimanı bulunuyor: Podgorica Havalimanı (TGD) ve Tivat Havalimanı (TIV).
Sıcaklığın yüksek olması ülkede yaz turizminin canlı olmasını sağlamaktadır. Bu aylarda ülkede yüksek sıcaklıklar kaydedilmektedir. Karadağ'da kış ayları ise oldukça sert geçmektedir. Ocak ve şubat ülkenin en soğuk olduğu aylardır ve sıcaklıklar eksi derecelere düşmektedir.
Karadağ'da ortalama 1+1 evin fiyatı 150.000 eurodur. Avrupa ülkelerinden biri olan Fransa'da ise benzer özellikteki ortalama bir evin fiyatı 300.000 eurodur. Karadağ ev kiraları ise şehirlere göre değişse de, 2+1 evin aylık kirası ortalama 400 eurodur.
Yatırım Yoluyla Karadağ Vatandaşlığı
En az €250,000 bedelli bir mülk alınması ile Karadağ vatandaşlığı için başvuru da bulunulabilir. Ek olarak Karadağ ekonomik fonuna da €100,000 tutarında bağış yapmak gerekmektedir. Avrupa Birliği üyeliğine aday olan Karadağ'ın 2025 yılına kadar birliğe girmesi beklenmektedir.
Çift başlı kartal ve üzerinde bir aslandan meydana gelen bu armadaki çift başlı kartal, Karadağ Devleti ile kilise arasındaki yakınlığı simgelemektedir. 2006 yılında bağımsızlığını kazanan Karadağ'da toplam 13 şehir bulunmaktadır.
Karadağ ve Avrupa Birliği arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması (SAA) müzakereleri Eylül 2006'da başladı. Anlaşma resmi olarak 15 Ekim 2007'de imzalandı ve 27 AB üye devletinin tümü SAA'yı onayladıktan sonra 1 Mayıs 2010'da yürürlüğe girdi.
Karadağ'da tarım (hayvancılık, organik tarım, gıda üretimi, orman ve ormancılık üretimi), enerji, turizm ve bankacılık alanları en fazla dikkat çeken yatırım sektörleridir. Ruslar, Karadağ'da emlak satın alan yabancıların başında gelmekte olup, Rusları, İngilizler ve İrlandalılar izlemektedir.
Karadağca dışında Sırpça, Boşnakça, Arnavutça ya da Hırvatça dillerinden herhangi birine hakim olmanız durumunda, bu dillerin karşılıklı olarak anlaşılabilir olması sebebiyle Karadağ'da rahatlıkla yaşamınızı sürdürebileceğinizi söyleyebiliriz.
Karadağ Anayasası içinde “dil ve alfabe”yi anlatan 13. maddede Kiril ve Latin alfabelerinin eşit olduğu belirtilmiştir. Karadağlıcanın alfabesi Latin ve Kiril esaslı iki denk forma sahiptir. Anayasal olarak her iki yazı sisteminin eşit olması sebebiyle, Karadağlı alfabesi iki paralel varyanta sahiptir.
Karadağ'ı ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısı 2019 yılı itibariyle 39 bin 984 iken pandeminin etkili olduğu 2020 yılında bu sayı yüzde 69 oranında düşerek 12 bin 404'e gerilemiştir. T.C. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Karadağ'da 2 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır.
Mevcut cumhurbaşkanı, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda 58.88% oyla seçilen Jakov Milatović'tir. Cumhurbaşkanı'nın resmî konutu eski kraliyet başkenti Çetine'de bulunan Mavi Saray'dır .
2011 nüfus sayımına göre, Karadağ'daki 118.477 Müslüman toplam nüfusun %20'sini oluşturmaktadır. Karadağlı Müslümanlar çoğunlukla Sünni mezhebe mensuptur. Pew Araştırma Merkezi'nin tahminine göre 2020 itibarıyla Müslümanların nüfusu 130.000'dir (% 20,3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri