Diş çekiminden sonra çekim yarasının iyi olması ve çekim yapılan bölgenin kemikleşmesi için 1,5 ile 2 ay kadar beklenilmesi gerekir.
Ölçüsü alınmış olan köprü dişler, yaklaşık 3 ile 10 gün arasında hazırlanır. Hazırlanan yapay diş, diş hekimine ulaştığında prova yapılır. Köprü dişlerin; ağızdaki diğer dişler ile uyumu, büyüklüğü, renk benzerliği ve dişlerin kapanabilirliği gibi hem fonksiyonel hem de estetik özellikleri kontrol edilmektedir.
Köprü dişin yapışacağı iki doğal diş hazırlanır. Genel olarak dişlerin ve diş boşluğunun izlenimi hazırlanarak laboratuvara gönderilir. Kalıcı köprü gelene kadar geçici bir köprü yerleştirilir. Kalıcı köprü hazır olduğunda geçici köprü çıkartılarak kalıcı olan yerleştirilir.
Çekilen dişin yerine geçici veya kalıcı bir protez kullanılabilir. Protez, eksik dişin yerini dolduran bir aygıttır. Geçici protezler, çekimden hemen sonra geçici bir çözüm olarak kullanılabilirken, kalıcı protezler diş hekiminin önerdiği süre içinde hazırlanır.
Dokuların tam olarak iyileşmesi 6-8 hafta sürer ve ardından kalıcı protezler yapılır. Diş üstü protez nedir?
İlgili 18 soru bulundu
Diş çekiminden sonra çekim yarasının iyi olması ve çekim yapılan bölgenin kemikleşmesi için 1,5 ile 2 ay kadar beklenilmesi gerekir.
Köprü Diş Malzemesi Seçimi ve Ömrü Arasındaki Bağlantı
Kaliteli malzemeler kullanıldığında, köprü dişler daha uzun ömürlü olabilir. Genel olarak, köprü dişler 10 yıl veya daha uzun süre dayanabilir. Ancak kişisel alışkanlıklar, ağız hijyeni ve diğer faktörler bu süreyi etkileyebilir.
Çekilen Dişin Yeri Doldurulmazsa Ne Olur? Çekilen dişin yeri doldurulmaması durumunda, çevre dişler eğilebilir veya boşlukta kayma olabilir. Bu durum dişlerin düzgün hizalanmasını etkileyebilir ve dişler arasında boşluklar oluşabilir. Ayrıca, çekilen dişin eksikliği çene kemiği erimesine de neden olabilir.
Çekilen diş yerine yapılan tedaviler sayesinde bu sorunun artık önüne geçebilirsiniz. İmplant tedavisi, diş hekimlerinin ağız yapınıza özel olarak ürettiği dişin bölgeye doğru tekniklerle yerleştirilmesi işlemidir. İmplantta kullanılan malzeme titanyum vidalardır.
Kurtarılması mümkün olmayan diş çürükleri çekilerek alınır. Dişin çekildiği yerde olan boşluk günümüzün modern diş tedavi yöntemlerinden biri olan implant diş tedavisi ile doldurulur. Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir.
Eğer kron köprü yapılmazsa, defekte olan dişin yan tarafındaki ve karşı çenedeki dişler, oluşan boşluktan dolayı hareket eder ve çene kapanışı bozulur, diş eti problemleri, kemik kayıpları ve çiğneme kaybı görülür. Bu da daha fazla diş kaybı demektir.
Köprü diş uygulamasının seans süresi çoğunlukla 4 ila 5 seans arasındadır. Ancak hastalarımızın durumuna bağlı olarak 3 seans içerisinde köprü diş uygulamasının tamamlanması da mümkündür.
Köprü Diş Takılırken Acır mı? Köprü, diş kaybı nedeniyle dişlerin yerini doldurmak için kullanılan bir protez türüdür. Köprü, sağlam dişlerin yanına yerleştirilen ve eksik dişlerin yerini dolduran yapay dişlerden oluşur. Köprü takılması sırasında genellikle lokal anestezi kullanılır, bu nedenle ağrı hissedilmez.
Geleneksel Diş Köprüsü
Ağız içinde ki 31 adet diş içerisinde eksik bir diş olduğunda, bu tedavi uygulanır. Fakat eksik diş olan lokasyonun yan taraflarında ki dişler, mutlaka doğal diş olması gerekir. Şayet yan kısımlar da doğal dişler bulunmuyorsa, geleneksel diş köprüsü tedavisi uygulanamaz.
Aslında, ağız hijyeni iyi olan ağızlarda kaplamalar ve köprülerin içindeki destek dişlerin çürümesi beklenmez.
Diş eksikliği olması durumunda implant tedavisi SGK tarafından karşılanacaktır. Konjinetal diş eksikliği bulunan hastalara ait implant ücretleri de karşılanacaktır.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
En uzun ömürlü restorasyon işlemlerinden biri diş implantlarıdır. Diş çekiminden 2-4 ay sonra genellikle implant yaptırmak mümkündür.
Diş eksikliklerinde zirkonyum dişlerle doğala çok yakın estetik görünüme kavuşmak mümkün olabiliyor. Sabit protezlerin günümüzde en yaygın kullanılan protez türü olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Herhangi bir sebeple implant yaptırmak istemeyen hastalar, köprü protezi yaptırabilir. Eksik dişinizin oluşturduğu boşluğu dolduran köprülerin pek çok çeşidi vardır. Yan dişleri etkilemeyen diş implantlarından farklı olarak, köprüler genellikle yan dişlerden destek alır.
Dişlerin son çare olarak çekildiği durumlarda kayma kendini gösterebilir. Kaymaların önüne geçebilmek için protez veya implant tedavileri uygulanabilir.
Diş Köprü İşleminin Zararları
Ancak diş köprüsünün kısa ömürlü olması, işlem sonucunda diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet vermesi, diş eti sorunları ile karşılaşma riski taşıması gibi zararlı yönleri bulunmaktadır.
Köprü diş özellikle iki sağlıklı dişin arasında bulunan diş kayıplarında tercih edilmelidir. Bu sayede diğer dişlerden destek alınarak bir köprü kurulabilir ve ortadaki diş eksikliği rahatlıkla giderilebilir. Köprü işlemi sayesinde diş estetiğinizi koruyabilir ve daha sağlıklı bir gülüşe sahip olabilirsiniz.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri