Karadeniz kıyı çizgisinden başlayan dağlar, batı bölümlerinde nispeten alçak olup doğuya doğru gidildikçe yükselmekte ve Türkiye'nin en yüksek dördüncü zirvesi olan 3932 metrelik
Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları.
Ağrı Dağı (Ermenice: Արարատ, Ararat ya da Մասիս, Masis; Kürtçe: Çiyayê Agirî; Selçuklular döneminde: Eğri Dağ), 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir.
Türkiye'nin en yüksek üçüncü dağıdır. Volkanik bir oluşum olan dağ, Türkiye'deki volkanik dağlar arasında yükseklik bakımından ikinci sırada yer alır.
İç Anadolu Bölgesi'nin birinci, Türkiye'nin 5. büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, hem kış turizmi, hem dağ tırmanışı, hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta ve ziyaretçi akınına uğramaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Cilo Dağı Ağrı Dağı'ndan sonra Türkiye'nin en yüksek 2. dağı olan Cilo Dağı Hakkari'de yer almaktadır. 4135 metre yüksekliğindeki Cilo Dağı, Güneydoğu Toros Dağları'nın en doğuda kalan parçasıdır. Cilo Dağı'na ilk tırmanışın 1931 yılında Ludwig Krenek ve Ludwig Sperlich tarafından yapıldığı bilinmektedir.
Süphan Dağı Türkiye'nin üçüncü en yüksek dağı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün kuzeyinde bulunur. Adilcevaz ilçesine bağlıdır ve yakınında Patnos, Malazgirt ve Ahlat ilçeleri yer alır.
Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer alır. Çin ve Nepal'in 2020'de kabul ettiği resmî verilere göre dağın şu anki yüksekliği 8.848 metredir. Everest Dağı kuzeydoğudaki Tibet platosundan (yaklaşık 5.000 m) tam olarak görülebilir.
Sultan Dağları, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan Konya ve Isparta'nın il sınırını oluşturan ve Afyon'a kadar Batı Torosların uzantısı olan yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda olan genç sıralı dağlardır.
Alanın Tanımı: Büyük bir dağ silsilesi olan ÖDA; Erzurum, Kars ve Ardahan illerinin kesiştiği yerde uzanır. Doğuda ve güneyde Kars Çayı, batıda ise Olur Çayı ile sınırlanan silsile, kuzeyde Yalnızçam ve Kısır dağlarına bağlanır.
Türkiye'de kaç tane dağ var sorusuna verilecek cevap 2000'in üzerinde olacaktır. Türkiye'de 5000 metrenin üzerinde 1, 4000 metrenin üzerinde 4, 3000 metrenin üzerinde 274, 2000 metrenin üzerinde ise yaklaşık 2000 binden fazla dağ yer almaktadır.
Türkiye'de üç farklı şekilde oluşmuş dağlar bulunur: Kırılma (faylanma), kıvrılma ve volkanizma.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.
Araziyi bir nevi katlar. Bu katlama sırasında dağlar oluşur. Bu yüzdendir ki karadeniz ve akdenizde dağlar denize paralel şekilde uzanır.
Afrika Levhası ve Arap Levhasının kuzeye doğru hareketi bu alana basınç uygulamıştır. Yan basınca uğrayan tabakalar sert ise kırılır(kırık dağları oluşur, Horst-Graben), daha yumuşak ise kıvrılır. Yumuşak olan bu Tortul tabakaların kıvrılarak yükselmesiyle alanda Alpin kuşağın bir parçası olan Toros Dağları oluşmuştur.
Türklerde Toros Dağlarından esinlenen isim 1940'lardan sonra rağbet görmüştür. Yunanca Táuros Ταύρος biçiminden Türkçeye alınan dağ adı, Aramice ve Fenike dilinde "dağ" anlamına gelen tûr sözcüğünden türemiştir.
Toros Dağları'nın zirvelerinde 50-60 metre derinlikteki obruklarda biriken kar, üzerine eklenen özel şerbetle "karlama" adı verilen tatlıya dönüşüyor. Türkiye'nin birçok kesiminde kış aylarında yolları kapatıp hayatı güçleştiren kar, ılıman iklime sahip Akdeniz Bölgesi'nde ise yüksek kesimlerde görülüyor.
Toroslar, Mersin ilinin bir merkez ilçesidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlıdır. Şehir merkezinin kuzeydoğu bölümünü oluşturur. Yüzölçümü en büyük olan merkez ilçedir.
Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır.
Dünyanın en yüksek dağı hangisidir sorusunun cevabını hep bir ağızdan söylüyoruz: Everest. Dünyanın en büyük sıra dağları olan Himalaya Dağları'nın en yüksek zirvesi Everest, deniz seviyesinden tam olarak 8848 metre yükseklikte ve dünyanın en yüksek dağı.
Türkiye'nin en yüksek dağı 5137 Metre ile Ağrı Dağı olurken onu 4134 metre ile Cilo Dağı takip ediyor. Türkiye'nin en yüksek üçüncü dağı 4058 metre ile Süphan Dağıdır. Türkiye'nin en yeksek dağı “Ağrı Dağı” aynı zamanda en çok bilenen dağ olma özelliğini de korumaktadır.
Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu, İstanbul'u, yedi tepe üzerine inşa etmiştir ve bu tepelerin tamamı Tarihi Yarımada'da, “Suriçi İstanbul” sınırları içerisinde yer almaktadır.
Özellikleri: Ağrı Dağı, Anadolu Yarımadası ve Avrupa'nın en yüksek doruğudur. 4 bin metreye kadar bazalt, daha sonra sonraki yükseklikte andezit lavlarından oluşarak volkanik bir dağ özellikleri gösterir. Dağın doruğunda bir örtü buzulu vardır.
Hawai'deki Mauna Kea dünyanın en büyük dağıdır. Hawaii'deki Mauna Kea dünyanın en yüksek dağıdır. Bilinen en yüksek dağ 8848 metre ile Everest Dağı olmasına rağmen, Pasifik Okyanusu'nun tabanında yükselen Mauna Kea aslında sıralamada ilk basamakta yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri