Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır. Bu durum Karadeniz'in derinliklerinde zehir oluşumuna neden olur.
150-200 metre arasında değişen derinliklerin altında yaşam yoktur. Suda oksijen bulunmaz ve H2S yüklüdür.
Açıklamasında, Karadeniz'in içerisinde biriken gazların giderek arttığını ve zamanla yüzeye çıkarak patlamaya neden olabileceğini belirten Şengör, bölgede yerleşim kurulmasının riskli olabileceğini vurguladı. Ancak, İstanbul, Varna, Odessa ve Sohum gibi büyük şehirlerin de bu bölgede yer aldığını söyledi.
Basbayağı. Çünkü içerisinde gazlar var. Bu gazlar giderek artıyor. Bunlar gazoz gibi yüzeye çıkacak sonunda Karadeniz'in 60 km çevresinde yaşayan oksijen soluyan hiçbir canlı kalmayacak” dedi.
Karadeniz'deki zehirli gaz seviyesi her 100 yılda yaklaşık 20 metre yüzeye yaklaşıyor. 100 yıl kadar önceki ölçümlerde 200 metre derinlikteyken, artık 180 metre derinlikte. Bu zehirli gazların yüzeye ulaşması, eğer bu hız sabit kalırsa, 900 yıl sürecek.
İlgili 22 soru bulundu
Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır. Bu durum Karadeniz'in derinliklerinde zehir oluşumuna neden olur.
Karadeniz, 41-47° enlem ve 28-42° boylamlarda, Güneydoğu Avrupa, Kafkaslar ve Anadolu ile çevrili, 411 540 km2 yüzey ve 492 564 km3 hacminde (Azak denizi ha- riç) bir iç denizdir.
[Türkiye, Karadeniz'de doğal gaz için de önemli sondaj faaliyetleri yürütüyor.] Karadeniz'in dip sularında en az 30 milyar ton hidrojen sülfür gazının olduğunu öğreniyoruz.
Karadeniz iklimi her mevsim yağış alan bir yapıya sahiptir. Genel tabloya bakıldığında Trabzon, Rize ve Artvin illerine yani Doğu Karadeniz Bölgesi'ne en fazla yağış sonbaharda yaşanırken en az yağışın olduğu dönem ilkbahardır. Yaz döneminde ortalama sıcaklık 22,1 °C şeklindedir.
Diğer denizlerde rüzgar ve kış aylarındaki düşük yüzey suyu sıcaklıkları bu bölgelerin düzenli olarak karışmasını sağlarken Karadeniz'de bu hemen hemen hiç yaşanmaz. Bunun sonucu olarak da alttaki su tabakasında çok az oksijen vardır yani neredeyse bir ölüm bölgesidir.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Denizin dibi hem zifiri karanlık hem de oksijenden yoksun. Bu nedenle de gemi enkazı gibi her çeşit organik madde, binlerce yıl bütünlüğünü koruyabiliyor. Deniz yüzeyindeki az tuzlu su, âdeta bir kapak işlevi görüyor ve dipteki tuzlu suyla yüzey arasında oksijen alışverişi gerçekleşmiyor.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Karadeniz daha çok yaylaları, kanyonları ile kazınmış görsel hafızamıza. Oysa 1700 km'lik kıyı boyunca Karadeniz sahil yolu projesinden kurtulmayı başarmış mavi bayraklı plajları, pırıl pırıl koyları var. Deniz tatili denince aklımıza ilk gelen Ege ve Akdeniz kıyıları oluyor.
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) milli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP'nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın." demişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını kaydederek, "Bu durumda Türkiye'de konutlarda tüketilen gazı 33 yıl bu sahadan sağlayabilecek olduğumuzu görüyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sevincini milletle birlikte yaşamak istediği müjdeyi, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda." sözleriyle paylaştı.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Ziraat ve sulama mühendisi Prof.Dr. Sabri Şener, "Dünya Su Günü" sebebiyle, dünyada ve Türkiye'deki su sorununa dikkat çekti. Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
"Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 2021 yılı için yaklaşık 1346 metreküp. Bu değerin 2040 yılında 1.116 metreküpe düşmesi öngörülüyor. 2050'de ise 1069 metreküp.
Karadenizin hızlı değişken iklim yapısı nedeniyle, hırçın, hızlı hareketli ve azgın denizi nedeniyle, çetin sarp ama sürekli yeşil dağ yapısı nedeniyle karadenizli çaresizlikler içinde kendi çaresini kendi üretmiş, en zor durumlara bile mutlaka çıkış yolu bulmuştur.
Bölgede Kafkas Burunlu Engereği, diğeri de Baran Engereği olmak üzere 2 çeşit zehirli yılan bulunabileceğini kaydeden Bülbül, “Bunlar çay bahçelerinin olduğu yerlerde ve ormanlık alanlarda yaşayan hayvanlar. Özellikle akşam saatlerine veya sabahın ilk ışıklarına doğru gezinip, gece aktif olurlar.
Kar sularının erimesi ve yağmur nedeniyle debileri yükselen akarsular çamur rengini aldı. Çamur akan akarsular, Karadeniz'in mavi renginin kahverengiye dönmesine neden oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri