Buna izafeten resmî mahiyete sahip "Güneşin Doğduğu Şehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun'un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır. Öte yandan "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak da anılmaktadır.
KARADENİZ'İN KALBİ TRABZON.
Coğrafi yapı Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde merkezî bir noktada yer almaktadır.
Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır.
Türkiye'nin 16. büyük şehri konumunu koruyan toplam 1251 mahallesi bulunan ve Karadeniz'in en büyük şehri olan Samsun'da erkek nüfusu bir önceki yıla göre 12 bin 562 kişi artarak 662 bin 86 olurken, kadın nüfusu ise 10 bin 164 kişi artarak 673 bin 630 oldu.
İlgili 29 soru bulundu
Samsun'un belde ve köylerinde ise yaklaşık 412.000 kişi yaşamaktadır. En çok nüfuslu ilçesi 312.332 ile İlkadım' dır. En az nüfuslu ilçesi ise Yakakent' tir. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe 1.713 km² ile Vezirköprü'dür.
Küçük Kaynarca Antlaşması ile Kırım Hanlığı Osmanlı İmparatorluğu'nun elinden çıkınca Karadeniz'deki Osmanlı hâkimiyeti son bulduğundan şehrin ticareti de iyice gerilemiştir. Şehir bu dönemde Rum eyaletine bağlı iken buradan ayrılıp Trabzon eyaletine bağlanmıştır.
Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır.
İsmin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh'un oğullarından biri olan Sam'dan türemiştir.
Türkiye İstatistik Kurumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2021 verilerine göre Samsun'da ikamet eden nüfusun 5'te 1'i diğer illere kayıtlı. Samsun'da dışarıdan gelenler arasında en çok Ordulu, en az Hakkarili yaşıyor. Başka illerin nüfus kütüğüne kayıtlı olup Samsun'da ikamet edenlerin başında Ordulular geliyor.
Karadeniz Bölgesi şehirleri arasında yer alan Samsun insanlar tarafından yaşanabilecek güzel ilçelere sahiptir. Samsun'un yaşanacak en güzel ilçesi ise sahil şeridi, doğal güzellikleri ve geniş turizm olanaklarıyla Atakum ilçesidir.
Ülkemizde 6360 sayılı yasaya göre büyükşehir olan her ildeki tüm ilçeler merkez ilçe olma statüsüne erişmektedir ve büyükşehir olan Samsun' daki bütün ilçeler de yasaya göre merkez ilçe sayılmaktadır. Buna göre Samsun merkez ilçeleri arasında yer alan ilçeler şu şekildedir. Atakum, İlkadım, Canik, Tekkeköy' dür.
Samsun'a bağlı 18 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 23 belde ve 942 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.
Sebze ürünlerinde olduğu gibi meyve üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun fındık (116 bin 795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye'de 2'nci sırada yer alıyor. 444 ton muşmula üretimi ile 3'üncü sırada yer alan Samsun, kivi üretiminde (9611 ton) 4'üncü, böğürtlen üretiminde (64 ton) 5'inci ve dut üretiminde (2124 ...
Samsun yöresel mutfağında fasulye diblesi, turşu kavurması, karalâhana dolması, mısır çorbası, tirit, keşkek, ekşili, kaz asması, katık böreği, içli mantı, kapalı kıymalı pide ve fındıklı baklava ile kıvratma ve nokul çeşitleri en dikkat çeken yemeklerdendir.
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.
Samsun tarihi, tarih öncesi dönemde Eski Taş Çağına kadar uzanır ve buradaki ilk yerleşik topluluğun izlerine günümüzden yaklaşık 7 bin yıl önce rastlanmıştır. Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsuna yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye? nin en kalabalık ili 15 milyon 840 bin 900 kişi ile İstanbul oldu. İstanbul'u Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya izledi. Tunceli ise 83 bin 645 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu.
Samsun, kara, hava, demir ve deniz yolu bağlantıları ile bölgede bir lojistik üs konumundadır. Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısı durumunda olan Samsun, limanlarıyla deniz taşımacılığında ağırlığını arttırmaktadır. Samsun Limanı Karadeniz Bölgesi'ndeki en büyük ve demiryolu bağlantısı olan tek limanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri