Kırmızı-yeşil-sarı tonlarında rengârenk bir görünümü olan termal su kaynakları nedeniyle turistik cazibe merkezidir. Kırmızı su kaynağının içerdiği demir iyonu nedeniyle meydana gelen kırmızı renkli travertenler, Karahayıt'taki yapıların peyzajında sıklıkla kullanılmış ve mahallenin önemli bir özelliği olmuştur.
Ayrıca termal çamur ve kırmızı suyun romatizma, siyatik, böbrek taşı, kadın ve deri hastalıkları, kireçlenme, bel ve boyun fıtığı, karaciğer, safra yolları, sindirim, mide, bağırsak, egzama, vücut direnci arttırma, metabolizma bozuklukları tedavilerinde son derece şifalı olduğu da kanıtlanmıştır.
Karahayıt kaplıcalarının suları hem banyo yapmak için hem de içmek için uygun. Bu suların banyo yapıldığında ayrı içildiğinde farklı farklı hastalıklara iyi geliyor. Karahayıt kaplıcalarında bir de termal çamur kaynağı bulunuyor. Kırmızı su ile çamurun karışımından oluşan bu kaynak da iyileştirici özelliklere sahip.
İçinde bulunan minarelerden dolayı birçok rahatsızlığa iyi geldiğini belirten esnaf Uğur Korkmaz, “Kırmızı su bu bölgede çıkan kaynak su. İçindeki minarelerden bakımından şifalı ve faydalı. Romatizma, siyatik, kireçlenme ve eklem ağrılarına iyi gelen bir su. Gerçekten çok faydası olan bir sudur.
Karahayıt Kaplıcalarında tedavi edilen hastalıklar
İçme suyu ile tedavi edilen hastalıklar: Üst gastrointestinal sistemin fonksiyonel bozukluklarında, mide ve yemek borusu rahatsızlıklarında, kemik erimesinde, ürolithiasisde ve kalsiyum ihtiyacının tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabileceği belirtilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Kırmızı suyundan şifa bulmak için Karahayıt'a davetlisiniz! Pamukkale'ye 5 km uzaklıktaki Karahayıt Kaplıcaları, her mevsim ana kaynağından 58 derece sıcaklıkta çıkan, kendine has kırmızı renkli şifalı termal suyu, termal çamuru ve içerdiği zengin mineralleri ile eşsiz bir sağlık kaynağı...
Karahayıt Kaplıcaları - Denizli
Yılın her mevsiminde ana kaynağından çıkan kendine has kırmızı renkli şifalı termal suyun ve termal çamurun sıcaklığı 58 ºC olup Ege Üniversitesi hidroklimatoloji enstitüsünün vermiş olduğu rapora göre içerdiği zengin mineralleri ile eşsiz bir sağlık kaynağıdır.
Uzmanlar bu konuyla ilgili olarak termal sudan terleme başladıktan 5 dakika sonra çıkılması gerektiğini, bunun da ortalama 20 dakika olduğunu söylüyor.
Pamukkale ilçesinde bulunan Karahayıt Kaplıcaları'nın termal suları ve termal çamuru zengin mineral içeriği açısından değerli bir sağlık kaynağıdır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifalı sular yılın her döneminde ana kaynağından çıkarak 58ºC sıcaklığa ulaşır.
İsmini bölgede yetişen hayıt bitkisinden alan Karahayıt'ın tarıma dayalı ekonomik yapısı da kırmızı suyla gelen turizm sayesinde tamamen değişti.
Oluşumundaki termal kükürtlü suyun yağoun etkisi ile inorganik yapıdadır. Özellikle cilt hastalıklarında (mantar, kaşıntı, uyuz, sedef gibi) ve günlük cilt bakımı uygulamalarında hızlı ve etkin sonuçlar verilmektedir.
Karahayıt, Denizli'nin Pamukkale ilçesine bağlı bir mahalle. Kırmızı-yeşil-sarı tonlarında rengârenk bir görünümü olan termal su kaynakları nedeniyle turistik cazibe merkezidir.
Karahayıt kasabasında bulunan Kırmızı travertenleri ve kaplıcayı kesinlikle ziyaret edin. Bu kaplıcaların suyu ila çamurunun faydasını saymakla bitiremem. Su sıcaklığı ortalama 58 derecelerde oluyor. Ayrıca Kaplıca halka açık ve ücretsiz, kasabayı yürüyerek çok rahat gezebiliyorsunuz.
Pamukkale termal suyunun tedavi edici özelliği, çok eski çağlardan beri anlaşılmış, yüzyıllar sonra şifa niteliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. UNESCO Kültür Miras Listesi'nde yer alarak, özenle korunan Pamukkale, şifalı termal suları ile ziyaretçilerine pek çok alternatifli tedavi olanakları sunmaktadır.
Oksijenden yoksun bazı göllerde de “Chromatiaceae” adında bir bakteri, “Kükürtlü kızıl bakteri” diye de bilinen canlının su birikintilerinde ortaya çıktığı ve suya kırmızı renk verdiği bilinmektedir.
Kırmızı termal su, 58 derece sıcaklıkta yerin altından çıkmakta olup mikst formda sodyum, bikarbonat, sülfat, kalsiyum, magnezyum, karbondioksit içeriyor.
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanan çamur tedavisi yardımıyla hastalar, kireçlenme, eklem rahatsızlığı, fıtık ve romatizma gibi hastalıklardan kaynaklı ağrılarından kurtuluyor.
Tıbbi Çamur Tedavisi (Peloidoterapi) Hangi Bölgelere Uygulanır? Özellikle kireçlenme, eklem bozuklukları, bel ve boyun ağrıları ve tenisçi dirseği gibi hastalıklarda uygulanan bu tedavi; bel ve boyun cerrahisi veya ortopedik eklem cerrahisi sonrasında oluşan sorunları rahatlatmak için de kullanılmaktadır.
Sinir uçlarına etkisi ile derideki dermatomla ilgili iç organ ve adalelerde değişimler olur. Deri düzgünleşir, metabolizma hızlanır. Vücut ısısı, nabız be kan basıncı artar, ağrı ve adale spazmında etkilidir. Genel çamur banyosu gün aşırı, lokal olanlar her gün uygulanır.
Termal kaplıca havuzlarını kullanırken baş kısmı suyun içine sokulmamalıdır. Tatlı sularda ve 28-42 derece de üremesi kolay olan amipler burun yoluyla vücuda girerek rahatsızlık oluşturabilmektedir. Bu sebepten dolayı termal kaplıca havuzlarında baş dışarıda bırakılarak vücut suya sokulmalıdır.
Kaplıca kürlerinde en az 21 banyo tavsiye edilir. Banyo süresini 10 daikadan başlayarak 20 dakikaya kadar arttırınız. Kaplıca suyuna girilebilecek kadar bekletildikten sonra suya girilmelidir. Soğuk su, içme suyu olduğundan kesinlikle ilave etmeyiniz.
Termal kaplıca suyunu kullandıktan hemen sonra duş almak doğru değildir. Kaplıca suyundan çıktıktan sonra yarım saat kadar dinlendikten sonra duş alınmalıdır.
Kaplıcalardan çıkan termal su, sığ magma kütleleri (erimiş kayalar) ve yer kabuğunun derinliklerindeki sıcak kayalardan faylar yoluyla gelen sirkülasyonla ısınır.
Genel olarak kaplıca suyu sıcaklığının ideal derecesi 36 – 38 derece arasındadır. Su sıcaklığında kesinlikle 45 derecenin üzerine çıkılmamaladır.
Termal havuzlarda kullanılan sular vücut sıcaklığına yakın derecede sıcak sulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri