Rahim içerisine embriyonun transfer edilişinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır, embryonun 5. Gün transfer edildiği durumda ise bu süre 10 gündür.
Gebelik testi taze transfer yapılan olgularda, yumurta toplamadan 14 gün sonra yapılır.
Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden 10-12 gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa 3-5 gün sonra test tekrarlanabilir.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Rahme yerleşme zamanı da 6 ila 10 gün alır. Yumurta rahme yerleştikten sonra salgılanan BETA-HCG hormonunun annenin kanına daha sonrasında da idrarına geçmesi belli bir zaman alır ve hamilelik oluşmuş olur sonrasında salgılanan BETA-HCG hormonu kandan sonra 15 gün sonra idrar tahlilinde belli olur.
İlgili 19 soru bulundu
Gün transferi gerçekleştirilen embriyonun salgıladığı B-HCG hormonunun anne kanına geçmesi için gerekli olan süre 12 gündür ve erken uygulanan testler net bir sonuç vermemektedir.
Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik testinin embriyo transferinden 12 gün sonra yapılmasını öneriyoruz. Daha erken de sonuç alınabilir fakat karışıklığa sebep olmamak için embriyo transferi sonrasında 12. günde kan testi yapılmalıdır.
Gebelik tanısı konması amacı ile ölçülen hormon değerinin kandaki artışı 10-12 gün sonra ölçülebilir seviyeye ulaştığından gebelik testini yapmak için en doğru zaman transfer işleminden sonraki 12. gündür.
Embriyo transferi sonrası 7-9.gün; embriyonun büyüyerek gelişimini devam ettirmesi ve hcg üretimini giderek arttırması tüp bebekte 7.gün belirtilerindendir.
Yedinci günde aradığımız değerler 20, 25 ,30 yani çok iyi gelirse 50 civarında.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde hCG düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
1 haftalık gebeliği idrar testi ile tespit etmek genellikle mümkün olmaz. Çünkü gebelik hormonu olan HCG'nin (insan koryonik gonadotropin) seviyeleri döllenme sonrasında hemen artış göstermez. Bu hormonun idrarda ölçülebilir bir düzeye ulaşması genellikle gebeliğin başlangıcından itibaren yaklaşık 14 gün sonra olur.
Genellikle adet gecikmesinin 10. gününde idrarda hCG düzeyi artmaya başlar ancak daha güvenilir sonuç elde etmek için birkaç gün daha beklemek faydalı olabilir. Bu doğrultuda evde gebelik testi yapmak için en doğru zamanın adet gecikmesinin 11-12. günleri olduğunu söylemek mümkündür.
Tüp bebek tedavisinin son aşamasını tamamlayanların gebelik testi sonucunu hemen öğrenmek istemesi oldukça doğaldır. Fakat sonuç için yaklaşık 2 hafta beklemek gerekir.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
Embriyo transferinin ardından bazı kadınlarda 2-3 gün, bazılarında ise 8-10 gün geçtikten sonra göğüslerde şişkinlik, dolgunluk, kasıklarda adet dönemindekine benzeyen ağrılar, kahverengimsi lekelenmeler görülebilmektedir.
Tüp bebek tedavisinin son aşamasını tamamlayan tüm kadınların, gebelik testi sonucunu hemen öğrenmek istemeleri normaldir. Ancak, sonuç için yaklaşık 2 hafta beklenilmesi gerekir.
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi gerçekleştirildikten iki hafta sonra çeşitli belirtiler oluşmaktadır. Anne adayları tedavi sürecinde test sonuçlarını öğrenmeden önce de çeşitli belirtiler gözlemler. Bunun yanı sıra özellikle iki haftadan sonraki süreçte tüp bebek tutunma belirtileri çok daha belirgindir.
Bu durum, bazı kadınlar için hamilelik belirtisi olarak yanıltıcı olabilir, ancak aynı zamanda tedavinin bir yan etkisi de olabilir. Bu genellikle embriyo transferinden yaklaşık 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkar ve implantasyon sürecinin kendisinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
İmplantasyondan sonrasında, hCG seviyeleri yaklaşık 48 saatte bir iki katına yükselir.
Normal sağlıklı bir bireyde hamilelik durumu söz konusu değilse, kandaki Beta HCG değeri 0 ila 10 mlU/ml aralığındadır. Bu değerin üzerinde seyreden sonuçlarda ve üreme çağındaki kadınlarda gebelik durumundan şüphelenilir.
Testi idrar akışı sırasında uygulayın. Test çubuğunu aşağı dönük emici uç idrar akışınızla temas edecek şekilde yalnızca 5 saniye tutun. 2. VEYA Temiz, kuru bir kaba bir miktar idrar örneği alın. Emici ucun tamamını idrara daldırarak yalnızca 5 saniye bekleyin.
Böylelikle gebelik oluşumu hakkında net bir bilgi edinilmiş olur. Ancak bazı durumlarda kandaki HCG seviyesi yüksek olduğu halde ultrason ile görüntüleme de kese görüntülenmeyebilir. Bu durum embriyonun anne rahmine henüz tutunmamış olmasından kaynaklanıyor ise “ geç tutunma” olarak tanımlanmaktadır.
Anne adayında gebeliğin varlığını ve gidişatını kontrol ettiğimiz hormona beta HCG diyoruz. Tüp bebek tedavisinin en zorlu kısmı belki de transferden sonra gebelik testinin beklendiği dönemdir. Gebelik testinin pozitif çıkması embriyonun tutunduğunu, yani “tüp bebeğin tuttuğunu” gösterir.
Bu belirtiler, bazı kadınlarda embriyonun başarılı bir şekilde rahime yerleştiğinin göstergesi olabilir. Ancak, bu belirtilerin her kadında görülmemesi veya her durumda gebeliğin başlamış olduğunu göstermemesi önemlidir. Herhangi bir belirti olmaması da embriyonun yerleşmediği anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri