İlhanlıların 1258 yılında Anadolu'ya girmeleri ve bu yöreyi ele geçirmeleri üzerine Ertuğrul Gazi, Kayı boyu ile birlikte Söğüt ve Domaniç yöresine göç ederek orada yerleşmişlerdir. Ancak Söğüt ve Domaniç'e gitmeyen Horasan Türkmen grubuna mensup kayı boyu Karakeçili cemaati bu günkü Karakeçili' yi kurmuşlardır.
Tarihçe. Karakeçili aşireti; Büyük Selçuklu Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'nu yenmesiyle sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi'nin ardından Anadolu'ya yerleşen, Oğuzların 2 kolundan biri olan Bozokların Kayı boyuna mensuptur.
Oğuzların Bozoklardan Günhan koluna bağlı “Kayı” boyuna mensup Karakeçili aşireti kaynaklarda genellikle Türkmen adı ile geçmesine rağmen “Yörük” adı ile anılmışlardır.
urfa karakeçililerinin lideri abdülkadir karakeçili'dir. oğuz türkmen boylarından kayı boyu'nun bir kolu olan aşiretin urfa-siverek arasındaki karacadağ yöresine yerleşenler zaman içinde asimile olarak kürtleşmişlerdir.
Siverek Karakeçilileri, Şanlıurfa'nın Siverek ile Viranşehir ilçeleri arasındaki kırsal bölgede yoğun olarak yaşamaktadırlar.
İlgili 33 soru bulundu
KARAKEÇİLİ AŞİRETİ
XVI. yüzyıla dair Anadolu'daki yer adları bu nu açıkça göstermektedir. Oğuzlar'in (Bozoklu kolundan) Kayı boyuna mensup olan ve birçok oymaklara ayrılmış bulunan Karakeçili topluluğu ise, Ertuğrul Bey ile birlikte Anadolu'ya gelmiş bir Türk aşiretidir.
Sonuç olarak, Anadolu'nun çeşitli bölgelerine gelen Türk Boyları içinde yer alan ve Ertuğrul Gazi'nin de mensubu olduğu Karakeçili Aşireti'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucu aşireti olduğu kanaatindeyiz.
Karakeçili, Ankara'nın Bala ilçesine bağlı 16 köyü, toplam 7667 nüfusu ile, 1957 yılında belediye teşkilatı kurularak Karakeçili kasabası olmuştur.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Karakeçililer Ertuğrul Gazi önderliğinde Anadolu'ya göç ederek gelip konargöçer yaşamaya başlamışlardır. Özellikle Ankara, Balıkesir, Kütahya, Konya, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Aydın, Adapazarı, Bilecik, Bursa, Çorum, Kırıkkale ve Urfa gibi Anadolu'nun dört bucağındaki Kayı Boyu Aşireti'nin mensupları mevcuttur.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
KARAKEÇİLİ KELİMESİNİN ANLAMI
Kırıkkale iline bağlı ilçelerden biri anlamına gelir. Bu kelime genellikle karakeçili, karakeçi'li şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Karakeçili şeklinde olmalıdır.
Eskişehir merkez olmak üzere en yoğun konar- göçer aşireti barındıran Seyitgazi yöresi ve çevresinde Karakeçili Aşireti'ne bağlı Özbekli Cemaati, bu bölgede en önemli ve yoğun nüfuslu bir cemaat olmuştur.
Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de hâlen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur.
Karakeçili Aşireti Reisi Merhum Enver Akıl #Şanlıurfa.
Şanlıurfa'nın 40 bin üyeli en büyük aşireti olan Tealbe Aşireti resmen savaş açtı Şanlıurfa'nın en büyük aşiretlerinden biri gençlerin uyuşturucu batağına saplanmaması için madde bağımlılığına karşı savaş açtı.
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Kürtler, zamanında Safevi hükümdarı Şah Abbas tarafından binlerce Kürdün sürgüne gönderildiği İran'ın kuzeydoğusunda kalan bölge başta olmak üzere, günümüz Afganistan sınırlarındaki bölgelerde 1500'lerden beri yaşamaktadırlar.
Kürtlerin kökeni, Orta Doğu'da yaşayan bir etnik grup olan Kürtlerin oluşumu. Akademisyenler, Kürt sözcüğünün kökeni için farklı teoriler ortaya atmışlardır. Bir teoriye göre, Orta Farsçada "göçebe; çadır-satıcısı" terimi olan 𐭪𐭥𐭫𐭲 kwrt- olarak kullanıldığı öne sürülmüştür.
KIRIKKALE ili KARAKEÇİLİ ilçesinin 2022 ilçe toplam nüfusu 2949. KIRIKKALE ili KARAKEÇİLİ ilçesinin ilçe toplam erkek nüfusu 1499, KIRIKKALE ili KARAKEÇİLİ ilçesinin ilçe toplam kadın nüfusu 1450 . İlçe Merkez nüfusu 2692, bu Merkez nüfusun 1369 'si Erkek, 1323'si kadın nüfustür.İlçe Belde/Köy Toplam nüfusu 257'tür.
Karakeçili adını taşıyan Manisa'nın iki Salihli ve Gördes ve ilçe, Köylerinde yaşamaktadırlar. Bağlı olarak Türkmen Dodan oymağıdır. Ve Şanlıurfa şehrinde 45 köy bulunmaktadır.
Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.
Kırvarlar Zaza, Bucaklar Çermik kökenlidir. Dağın kuzeydoğusu ve güneyi silme Kürt'tür. Ağa Kaynak'ın misafiri avukat Mehmet Vural, 1650-1700 yılları arasında bölgenin büyük bir göç yaşadığını belirtiyor.
Bozahmetli Yörük Aşireti, Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya'dan gelerek Toroslara yerleşen Oğuz boylarından olup, Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşarlar. Aşiret üyelerinin sayıları net olarak belirlenememiş ise de yirmi bin civarında oldukları düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri