Bankacılık merkezi Karaköy ile sosyal hayatın merkezi Beyoğlu arasında bir metro projesi ilgi çekici ve hayatı kolaylaştırıcı bir tasarım olarak düşünülmüştür. Uzun müzakerelerden ardından, proje Sultan Abdülaziz tarafından kabul edilmiş ve İstanbul'un ilk metro inşaatı yapma ayrıcalığı Fransız mühendise verilmiştir.
Deniz, kara ve raylı ulaşımı entegre etmek amacıyla Taksim - Kabataş Füniküler Projesi planlanmış ve 29 Haziran 2006 tarihinde sistemin açılışı yapılmıştır.
1968'de özel bir Fransız şirket tarafından tamamı elektrikli hale getirilen metro, 2 Kasım 1971'de yeniden açılarak hizmet vermeye başladı. Eski adıyla Galata ile Pera, bugünkü ismiyle Karaköy ile Beyoğlu'nu en kısa yoldan birbirine bağlayan Tünel, dünyanın ilk yer altı füniküler sistemi olarak kabul ediliyor.
Tam 144 yıldır Karaköy-İstiklal Caddesi arasında mekik dokuyan Tünel de bu tarihi dokulardan biri. Bugün 144'üncü yaşını kutlayan Tünel, Londra'dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosu unvanına sahip. Metronun yapılış hikayesi Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz Han'a kadar uzanıyor.
Sultan Abdülaziz'in fermanıyla, Eugène-Henri Gavand tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bugün Tünel, Karaköy ile Beyoğlu arasında nostaljik bir köprü görevi görmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu liste, dünya çapındaki metro sistemleri listesidir. İlk metro Londra'da 1863'te açılan Londra metrosu, ikinci metro ise Türkiye 1875 İstanbul Karaköy-Beyoğlu tarihi Tünel (füniküler) hattıdır.
2017 yılında inşa çalışmaları başlayan ve 2018 yılında durdurulan, 28 Ekim 2022'de hizmete giren hat, Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü ile Aşiyan arasında 800 metrelik güzergâhı yaklaşık 3 dakikada katetmektedir.
1871'de inşasına 573 metrelik Tünel, üç yıl süren inşaatın sonunda 17 Ocak 1875'te hizmete girmiştir. 1910 yılında elektrikli sisteme geçen Tünel, 1939'da İETT'ye devredilmiştir. 1970'te bir Fransız firması tarafından tamamen yenilenen Tünel, 2007'de kapsamlı bir bakımdan geçmiştir.
Karaköy, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı semt.
Bolu Dağı Tüneli, 23 Ocak 2007 günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katıldığı bir törenle hizmete açılmıştır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan metro hattının yapım işleri Avrasya Metro Grubu (Astaldi, Makyol, Gülermak) tarafından üstlenilmiştir.
Etabı Hizmete Açıldı Doğuş İnşaat'ın tek yüklenici olarak yapımını gerçekleştirdiği “Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu" olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu'nun 1. Etabı hizmete açıldı.
Kadıköy Metro İstasyonu, İstanbul metrosu'nun M4 (Kadıköy - Sabiha Gökçen Havalimanı) Metro Hattı'nda yer alan ve 17 Ağustos 2012'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.
İstanbul'un metro sistemleri ile tanışması 1875 yılında Fransız mühendis Eugene Henri Gavand'ın Tünel girişimi ile gerçekleşmiştir. Karaköy - Beyoğlu istikametinde yer alan bu raylı sistem İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir ve bu yüzden ayrı bir önem arz etmektedir.
1989'da M1 Aksaray-Atatürk Havalimanı Metro hattının ilk aşaması olarak Aksaray-Otogar arası hizmete açılmış. (7,6 km.) İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tamamladığı ilk metro hizmeti de bu olmuş.
İstanbul metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989 tarihinde M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.
CENGİZ HOLDİNG Haberleri
Tamamı Türk mühendislerin yönetimindeki Cengiz İnşaat ekibi tarafından inşa edilen Zigana Tüneli, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olma unvanını elinde bulunduruyor.
Dünyanın en eski ikinci metrosu ünvanına sahip olan tarihî Karaköy Tüneli, Karaköy-Beyoğlu arasında tam 144 yıldır yolcu taşımaya devam ediyor. İstanbul'un simgelerinden biri hâline gelen bu tarihî ulaşım aracı ve peron, şehre gelenlerin mutlaka görmesi gereken ziyaret noktalarından biri.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
Arka planda Fuji Dağı ile Japonya'daki Tōkaidō Shinkansen yüksek hızlı demiryolu hattı. Tokyo ve Osaka şehirlerini birbirine bağlayan Tōkaidō Shinkansen, dünyanın ilk yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
"İtalik" yazılan hatlar "inşa hâlindeki ve/veya proje aşamasındaki" hatları göstermektedir. Türkiye'de metro işletmesi bulunan 5 il ve 20 metro hattı bulunmaktadır.
Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da bulunan hat iç mimarisi ve tasarımıyla dünyanın en güzel metrosu olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 340 kilometrelik uzunluğa sahip Moskova Metrosu, her gün günde 19,5 saat aralıksız çalışarak 9.2 milyon yolcuyu taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri