1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi maksadıyla alınan kararla Konya ilinden ayrılarak il olmuştur. Karaman'ın merkez, Ayrancı, Kazımkarabekir ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ilçelerinde Akdeniz iklimi görülür.
Karaman, 1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi projesi kapsamında alınan karara bağlı olarak Konya'dan ayrıldı ve il statüsüne geçti.
Karaman İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır. Toplam Merkeze bağlı 5 ilçesi vardır. Bunlar Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler'dir.
Yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Vali Tapsız yayınladığı kutlama mesajında; “Köklü tarihi geçmişi olan, ilim ve kültür merkezi olan Karaman, 21 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete 'de yayınlanan 3578 sayılı Kanun ile Türkiye Cumhuriyet'inin 70. ili olmuştur.
Karaman, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Karaman ilinin merkezi olan şehirdir.
İlgili 38 soru bulundu
- Bisküvi, çikolata, gofret, bulgur, un ve Taşkale halısı almadan, - Karaman'ın meşhur elmasını yemeden, - Karaman'ın koyununu görmeden, dönmeyin... Karamanın meşhur şeyleri; Karamanın Koyunu, Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türkiyenin Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması..
Bereketli topraklara sahip Karaman'da, tarıma dayalı sanayi ön plandadır. Karaman İç Anadolu Bölgesi'nde hububat, bakliyat üretimi ve ticareti konusunda en önemli merkezlerden biridir. Karaman tarımsal üretimde öncü şehirdir.
Karamanlılar, Türkiye'de yaşamış, günümüzde başta Yunanistan olmak üzere farklı ülkelere göç etmiş Ortodoks bir Türk veya Rum halkıdır.
"Orta Anadolu'nun güneyinde yaşamış olan bu Türkmen beyliğinin Oğuzlar'ın Afşar boyuna mensup olduklarına inanılmaktadır. Karaman aşireti XII. yüzyılda Aral gölü doğusundaki Maveraünnehir bölgesinde yaşıyordu.
Özet: Karamanlılar, 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar yoğun olarak Orta ve güney Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türklerdir. 1924 yılında Yunanistan ile yapılan nüfus mübadelesi sonucunda, Yunanistan'a gönderilen Karamanlılar, bugün neredeyse asimile olmuşlardır.
Bundan hareketle Karaman'ın merkez ilçesi hem en büyük yüzölçümüne sahip ilçesi hem de en kalabalık nüfuslu ilçesiyken Başyayla ilçesi hem nüfusu en az olan ilçesi hem de yüzölçümü en küçük olan ilçesidir.
Konya Karaman arası yol mesafesi D715 karayolu üzerinden 110 kilometredir, bu yol yaklaşık olarak 1 buçuk saat sürmektedir.
Karaman İç Anadolu bölgesinde yer alan turistik, tarihi ve doğal güzellikleri barındıran bir şehirdir. Çevresinde Konya, Mersin, Antalya ve Silifke ile komşu olmaktadır. Antalya'ya yakınlığı sebebiyle güneyinde ılıman bir iklim oluşmaktadır. Tarih ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu sevilen bir şehirdir.
1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi maksadıyla alınan kararla Konya ilinden ayrılarak il olmuştur.
Hititler döneminde önemli bir askeri ve ticaret merkezi olan kent daha sonra Frigya, Lidya ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Bizans döneminde Hıristiyanlığın merkezlerinden biri olan Karaman'a Larenda adı verilmiş ve bu dönemde birçok kilise, manastır ve şapel inşa edilmiştir.
Karaman Türkiye'nin illeri arasında yer alıyor. 15.06.1989 tarihinde çıkan ve 21.06.1989 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 3578 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti'nin 70. İli olmuştur. İlçeleri Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler'dir.
Karamanoğulları Anadolu Selçuklu Devletinin zayıflamasından ve yıkılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan edip Karamanoğlu Devletini kurmuşlardır. Karamanoğulları OĞUZ'ların SALUR boyuna mensuptur.
Karamanlıları Rumca konuşan diğer Ortodoks Hristiyanlardan ayıran en önemli unsur, Karamanlıların Türkçe konuşmaları ve Türkçeyi Yunan alfabesiyle yazmaları idi.
Dedesi Feyzullah Efendi'nin taşıdığı “Sofuzâde” lakabının, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adlarından ve ailenin hatıralarından yola çıkıldığında, Atatürk'ün anne soyu Konya/Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da Konyarlar olarak Rumeli'de anılan Yörüklere dayandığı anlaşılmaktadır.
Şöyle: “Kurtuluş Savaşı öncesinde, Konya Karaman bölgesinden olan İç Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde yaşayan, dinleri Hıristiyan Ortodoks, ırkları Rum, ancak anadilleri Türkçe olan insanlara 'Karamanlı' deniyor. Karamanlılar, 1922'den itibaren mübadelede Yunanistan'a göç ettiler.”
Şehir Klasik dönemlerde LARENDE olarak bilinir. 1256'da Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı olarak KARAMAN adını almıştır.
Karamanoğulları, son derece zengin olan Türk kültür, dinî geleneğe ve geçmişin mirasına sahip bir beylik olarak tarihteki yerini almıştır. Beyliğin dini yapısı İslam'la bütünleşmiş bulunduğundan kaynaklanmaktadır. Özellikle Anadolu'da yerleşen Beylikler burasını bir Türk yurdu haline getirmişlerdir.
Karaman İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde Akdeniz Bölgesi'nin kuzeyinde rakımı 1039 metre olan, dağlık ve sönmüş volkana sahip bir ildir. Karaman'da üç tane diri hat bulunur bunlarda düşük risklidir. Çevre illerde deprem olduğunda Karaman'dan da hissedilir.
Karaman, tahıl ve bakliyat üretimi ve ticareti konusunda önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca meyve üretimi bakımından da özellikle elma üretimiyle bir meyve üretim merkezi konumundadır. Karaman'ın ekonomik faaliyetleri tarım ve hayvancılık yanında sanayi ve ticarete de dayanmaktadır.
Karaman Sürgünleri (1467-1474)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri