Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Sonuç olarak tüp bebeğin tutmadığı embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testiyle anlaşılabilmektedir.
Tüp bebek tutmazsa kanama ne zaman olur sorusunun yanıtı, genellikle gerçekleşmesi beklenen adet tarihine denk gelir. Tüp bebek tedavi sürecinde uygulanan ilaçlar nedeniyle 1 ya da 2 ay adet düzensizliği yaşanabilir. Çoğunlukla bu sorun kendiliğinden düzelir.
Embriyo kalitesi de tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyebilir. Düşük kaliteli embriyolar, rahime yerleşmede sorunlara neden olabilir veya gebeliği sürdürmekte zorlanabilir. Embriyo, rahime yerleşemez veya implantasyon sırasında sorunlar oluşabilir. Bu durumda, gebelik oluşmaz veya düşük meydana gelir.
Geç tutunmanın aslında anne adayının hissedebileceği bir belirtisi bulunmamaktadır. Ancak gebelik testinde hCG düzeyinin yüksek çıkmasına rağmen ultrason ile görüntülemede gebelik kesesi görünmüyor ise geç tutunma söz konusu olabilir. Bunun dışında herhangi bir geç tutunma belirtisi bulunmamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Başarısız bir tüp bebek tedavisini sonrasında ortalama 2 ay sonrasında ikinci bir tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Tüp bebek tedavisinde baba adayından alınan sperm örneğinin yetersiz olması, kalitesiz olması, sperm şeklinden kaynaklanan sorunlar, sperm hareketliliğinde bozukluk gibi sorunlar tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilmektedir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler; kadın yaşı, yumurta sayısı, yumurta kalitesi, sperm sayısı, sperm kalitesi, embriyo kalitesi, transfer edilen embriyo sayısı, tüp bebek merkezinin laboratuvar kalitesi, embriyonun genetik durumudur.
Embriyo transferi sonrası 10-12 gün sonra kan tahlili ile yapılacak olan gebelik testi en kesin sonucu vermektedir. Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir.
Kısacası tüp bebek transferi sonrası kanama olmaması beklenir. Bunun yanı sıra bazı anne adaylarında luteal faz kanaması oluşabilir. Bu durumda ise transfer sonrası kanama yaşayanlar için luteal faz destek ilaçları tavsiye edilir.
Tüp Bebek Transfer Sonrası Kanama Olmaması Normal midir? Tüp bebek transferi sonrasında gebelik testine kadar herhangi bir kanama olmaması normaldir.
Transferden Sonra 4.
Transfer sonrası 4. gün, embriyonun rahime yerleşme sürecinin başlamasıyla ilgilidir. Bu dönemde yaşanan belirtiler şunlardır: Kasık bölgesinde hafif ağrı ve kramp. Hafif leke şeklinde kanama.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir. Embriyo transferinin yapıldığı gün içinde 1-2 saatten daha uzun araç yolculukları yapılmamasında fayda vardır.
Strese bağlı olumsuz değişiklikler, özellikle embriyo transfer aşamasında rahim kasılmalarını uyarak embriyonun tutunmasına engel olabilmektedir.
Genel olarak ilk embriyo transferi sonrası gebelik pozitifliği genç bir hastada yaklaşık olarak yüzde 50 ve üzerindeyken, eve canlı bebek götürme oranı 35 yaşından genç olan kadınlarda yüzde 35-38, 40-42 yaşında yüzde 9-10 kadardır.
40 ile 43 yaş arasındaki kadınların ilk tüp bebek denemesinde hamile kalma şanları ise yüzde 12'den daha azdır, canlı doğum oranı % 7-8 civarındadır. Tüp bebek tedavisinde ilk deneme başarısız olabilir! Tüp bebek tedavisinde ilk deneme başarısız olabilir.
Tüp bebek tedavisinde yumurtalar toplandıktan ve döllendikten sonra, bazı genetik problemler için taranır; ancak tüm genetik problemler bulunamaz. Tanımlanmış genetik bozukluklar içermeyen embriyolar rahme transfer edilebilir.
Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. Tüp bebek tedavi sürecinde haftada 2-3 kez yürüyüşe çıkılabilir.
Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.
Tüp bebek tedavisi deneme sayısında tıbbi olarak herhangi bir kısıtlama olmadığı gibi yasal bir engel ya da sınırlama da yoktur. Çocuk isteyen çiftin ekonomik ve psikolojik durumu müsaade ettiği sürece tüp bebek denemesi yapılabilir.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler arasında anne adayının yaşı, kilo durumu, rahimdeki sorunlar, tüplerde hidrosalpinks olması, bağışıklık sistemi sorunları, sigara kullanım derecesi, alkol kullanma oranı, azalmış yumurtalık rezervi gibi durumlar yer alır.
Başarı gebelik oranı olarak ifade edildiğinde genellikle artan yaş ile ters orantılı olduğu bilinir. Kadın yaşı arttıkça tüp bebek başarısı azalmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde ilk denemede başarı şansı genç kadınlarda (35 yaş altında) yüzde altmışları bulurken, 40 lı yaşlardan sonra yüzde 20 lere düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri