Mayıs-Ekim ayları arasında çiçeklenen karanfilin ucunda tek veya toplu çiçekler bulunur. Balkonda ve bahçede yetiştirmek mümkündür. Karanfil çiçekleri, parfüm sektöründe sık sık kullanılır. Hoş kokusuyla evlerde en çok tercih edilen çiçek türlerinden biridir.
Ocak: Karanfil
Ilık kış aylarının çiçeği karanfil, ocak ayının doğum çiçeği. Bu ayın en dayanıklı çiçeği olan karanfil; sonsuz aşk, cazibe ve saygınlık kavramlarının en güzel temsilcisi. Ocak ayında doğduysanız kendinize hediye olarak bir demet karanfil alabilir, yaşam alanlarınızı karanfil ile süsleyebilirsiniz.
Ne Zaman Çiçeklenir
Karanfiller Yaz çiçekleri olduğu için Nisan ayından sonra Mayıs Haziran temmuz gibi aylarda genellikle çiçeklenen ve göze hoş gelen oldukça hoş çiçeklerdir. Bu aylarda çiçeklenen ve sıcak mevsimleri seven karanfiller uzun süre yaşayabilecek tarzda oldukça sevilen çiçekler arasında yer alıyor.
Karanfil çiçeği güzel kokusu ve hoş görüntüsü ile çok sevilen bitkiler arasında. Yılda iki kere çiçek açmaları da onların daha da çok sevilmesine neden oluyor.
"Onu evde nereye koyabilirim?" diyenleri ise hemen böyle alalım ve karanfil için uygun koşulları anlatalım: Karanfil bol güneş almayı seven bir bitki. Dolayısıyla onu evinizde mümkün olan en açık, en çok güneş gören alanlara koymalısınız. Şiddetli rüzgarlardan ise mutlaka korumalısınız.
İlgili 33 soru bulundu
Otsu ve çok yıllık bir çiçektir. Kokusu yoğun olan karanfil çiçekleri genellikle ılıman havaları sevmektedir. Boyları 20 ile 40 cm arasında değişir.
Kesme çiçekçiliğin vazgeçilmezlerinden olan karanfilin; çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı ağırlıkta olmak üzere birçok renkte olabilir. Karanfil seralarda her mevsim üretilebilir, bu sebeple de karanfil fiyatları çok yükseklerde seyretmez. 80'den fazla cinsi olduğu bilinen karanfile ait 2000 kadar alt tür vardır.
Çok yıllık bir bitki olan bu karanfil türü kesme çiçek elde etmek için özellikle seralarda yetiştirilir ve çelikle üremesi sağlanır. Bahçe çeşitleri genellikle fideyle çoğaltılır ve iki yıllık ya da çok yıllık bitkiler gibi yetiştirilir.
Genellikle açık, güneşli ortamı sever. Bundan ötürü özellikle evde yetiştiriliyorsa günde minimum 5 saat açık havayla teması sağlayarak güneş ışınlarından beslenmesi sağlanmalıdır. Karanfilin gereksinimi sıcaklık değil daha çok ışıktır.
Özellikle askeri cenazelerde ve şehit anmalarında, kırmızı karanfiller, hayatını kaybeden askerlerin anısını yaşatmak ve saygı göstermek için bırakılır. Bu tür etkinliklerde, kırmızı karanfiller genellikle askerlerin mezarlarına ya da anıtlarına bırakılır.
Karanfilin kalitesi, yüzme testi ile kolayca anlaşılabilir. Suya atılan karanfil, dibe iniyorsa veya başı yukarıda kalacak şekilde suda dikey olarak kalıyorsa kalitelidir. Ancak suda yatay bir şekilde yüzüyorsa, kalitesi düşüktür.
Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor. Baharat olarak ise bir çay kaşığı veya daha az karanfil, yemekleri tatlandırmak adına hem belirgin hem de dengeli bir aroma sağlamaya yetiyor.
"Dünyada yaklaşık 90 çeşit karanfil bulunmaktadır. İki yıllık bir bitki türü olan bu çiçeğin ana vatanı ise Doğu ve Kuzey Afrika'dır.
Meryem'in, İsa peygamber için döktüğü gözyaşları filizlenip karanfile dönüşmüştür. Burada, karanfil hüzün ve sevgiyi anlatmak için sembolize edilmiştir. Köken olarak da karanfilin, Latince pembe anlamına gelen Carnis kelimesinden türediği düşünülür.
Sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel kış çiçekleri ise şu şekilde sıralanabilir; Zambak ve Lale Grubu, Kış sümbülü, Gerbera, Orkide, Nergis, Beyaz Yasemin, Karanfil…
Karanfil Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? Karanfil tohumu ekim işleminden sonra toprağın her zaman nemli olması gerekmektedir. Bu sebeple de her gün düzenli olarak sulanması oldukça önemlidir.
Yeterince ışık almazsa, gelişimi yavaşlar. Evde baktığınız karanfilleri, yaz aylarında belli saatlerde gölge bir alana almaya özen gösterin. Karanfil çiçeği, kış aylarında -30 dereceye kadar direnç gösterebilir. Evlerde bakılan karanfillerin, bu sıcaklığa dayanması mümkün değildir.
Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir. O nedenle karanfil tohumu ekildikten sonra çimlendirme süresi de ona doğru orantılıdır.
C: Karanfil çiçeği kendi içinde farklı anlamları sembolize etmektedir. Beyaz karanfil saflığı, masumiyeti ve şansı simgeler. Pembe karanfil minnettarlığı ve kadının sevgisini sembolize eder. Kırmızı karanfil ise aşkın ve romantizmin simgesidir.
Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilirse o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır.
Genellikle baş ağrısı, diş ve kas ağrıları gibi ağrıların hafifletilmesinde kullanılabilir. Aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen karanfil mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, bağırsak rahatsızlıkları gibi sağlık problemlerinde önerilebilir.
Karanlık, serin ve kuru bir yerde, hava almayan cam bir kavanoz içinde saklanan karanfil bu şekilde ortalama 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilir.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur.
Kuruyan bir karanfili canlandırmak mümkündür. "Kuruyan karanfil nasıl canlandırılır?" diye merak edenler için buz ve sıcak su uygulaması önerilebilir. Öncelikle çiçeğin köküne düzenli aralıklarla buz konur. Ardından sıcak su uygulaması ile çiçek canlandırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri