Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Genelde kombinin ön panelinde reset tuşu bulunur. Bu tuşa yaklaşık olarak 5 saniye kadar basılı tutmak suretiyle kombi resetleme işlemi yapılabilir. Bazı modellerde kombi üzerinde reset tuşu, 'R' olarak geçer.
İçerisinde yer alan ve “bimetal sensörü” adı verilen sistem sayesinde oda sıcaklığına bağlı olarak otomatik şekilde kombi açma – kapama işlemini yerine getirir. Sensör ısındığında termostat uçları genleşerek mekanizmaya temas eder kombiyi kapatır.
Termostat arızalandığında kombinin marka ve modeline göre ekranında termostat hata kodu verir. Bazı kombilerde aşırı ısınma uyarısı verir. Bu gibi durumlarda termostat arızası olduğu anlaşılır. Limit termostat arızası oluştuğunda termostatın tamiri mümkün değildir.
Oda termostatı kombimi ne zaman açar ya da kapatır? Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C üstüne yükseldiğinde oda termostatı kombinizi kapatır. Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C altına düştüğünde ise oda termostatı kombinizi açar.
İlgili 28 soru bulundu
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Termostatın Kapalı Kalması:
Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir. Bu durum da komple motor revizyonu gerektirir.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Odanızdaki termostat oda sıcaklığını ölçüp vericiye sinyal göndererek devamlı veri akışı sağlar. Alıcı ünite odanızdan gelen sinyale göre kombiye çalışmasını veya durmasını komuta eder. Bu şekilde odadan alınan sıcaklık verileri ile kombi çalışır veya durur.
Aracınızın termostatı arızalandığında değiştirilmesi gereken bir parçadır. Termostat değiştirilirken aracınızın tüm soğutma sistemi parçalarının kontrol ve bakımı da yapılmalıdır.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Oda termostatını çalıştırmak ve kullanmak son derece kolaydır. Kombinizin sıcaklık ayarının 50° olduğunu varsayalım. Oda termostatından ayar 23° seçildiğinde kombi; termostatın yer aldığı odanın sıcaklığını 23° olana dek tesisat suyunu 50° de sabit tutacaktır.
in-therm olarak kullanıcılarımıza Duracell (AAA) veya Varta (AAA) marka alkalin pilleri önermekteyiz. Pillerinizin alkalin ve kaliteli olması alıcı ve verici iletişiminin kalitesini arttırmaktadır.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Hararet müşürü motordaki ısı ile ilgili panel yoluyla siz sürücülere bilgi vermekte olup eğer hararet panelinde hiçbir hareket oluşmuyorsa bu hararet müşürünün arızalı olduğu anlamına gelmektedir ve sürücü olarak sizlerin bu panel hareketleri yakından takip etmeniz gerekmektedir.
Termostat kapalı kaldığı nasıl anlaşılır? Termostatın Kapalı Kalması: Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir.
Termostat arızasına mekanik ustası ve özel servisler bakar.
Yeterli ekipmanın bulunduğu bir oto tamircisi de bu arızayı çözebilmektedir.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Termostatın çalışma prensibi genleşme ve büzüşme prensiplerine dayanır. Sıcaklığın yükselmesiyle termostatın bileşeni (gaz, metal vb olabilir) genleşir ve sıcaklığın oluşmasını sağlayan devreyi açar. Böylelikle elektrik akımı kesilmiş olur ve sıcaklık istenilen değerde kalır.
Fan olduğundan emin misin? Çünkü termostat suyun sıcaklığını ölçer ve müşür vasıtasıyla fan açar. Müşür veya termostat arızalı olabilir ama müşür olsa hiç fan açmaz.
Termostat; motor suyu sıcaklığını sabit tutabilen ve motorun içerisinde devridaim yapılmasını sağlayan bir parçadır. Motor ile radyatör arasında yer alır. Amacı, sıcaklık kontrol görevini üstlenmek ve aynı zamanda motorun sağlıklı şekilde çalışabileceği bir sıcaklıkta kalmasına yardımcı olmaktır.
Termostat arızalanırsa motor hararet yapar. Motordan Termostat çıkarılırsa motor sürekli soğuk çalışacağından dolayı parçaları aşınır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri