Karanlık madde baryonik veya baryonik olmayan maddeden meydana gelmiş olabilir. Evren'i oluşturan elementleri bir arada tutabilmek için karanlık maddenin Evren'in yaklaşık %80'ini oluşturduğu düşünülmektedir. Arayıp bulamadığımız bu kayıp madde sıradan, baryonik maddeden oluşmuş olabilir.
Evrendeki toplam madde miktarının yaklaşık %84'ünün karanlık madde olduğu düşünülüyor. Karanlık maddeyi oluşturan parçacıkların niteliği, günümüzde hâlâ tartışma konusudur. Pek çok araştırma grubu, doğrudan ya da dolaylı yöntemlerle, karanlık madde parçacıklarını belirlemek için çalışıyor.
Evren yüzde 4 oranında normal madde ve yaklaşık yüzde 21 oranında karanlık maddeden oluşuyor. Yıldızlar gibi ışık saçan normal maddeden 5 kat fazla olan görünmez karanlık madde, galaksilerdeki yıldızları bir arada tutan ek yerçekimini sağlıyor. Peki neden ışık saçmıyor ve nerede gizleniyor?
Karanlık madde galakside yer alan yıldızların bir arada olmasını sağlayarak savrulmalarını engeller. Galaksilerin gizli yapı malzemesini ve harcını oluşturan karanlık maddeler sayesinde gökyüzünde birçok yıldız bir arada tutulur.
Karanlık madde, astrofizikte, elektromanyetik dalgalarla (radyo dalgaları, gözle görülebilen ışık, x-ışınları, vb.) etkileşime girmeyen, varlığı yalnız diğer maddeler üzerindeki kütleçekimsel etkisi ile belirlenebilen maddelere denir.
İlgili 24 soru bulundu
Karanlık maddenin en güçlü adayı olan WIMP parçacıklarını keşfedemediğimize göre, karanlık madde aslında bu mikro kara deliklerden oluşuyor olabilir.
Grafiğe göre evrenin %74'ünü karanlık enerji, %22'sini karanlık madde, %3,6'sını bildiğimiz anlamda atomlardan oluşan ve galaksiler arasında bulunan gazlar, %0,4'ünü ise yine bildiğimiz anlamda atomlardan oluşan yıldızlar, gezegenler vb. oluşturmaktadır.
Karanlık enerji, Evren'i en büyük ölçeklerde etkileyen, henüz doğası çözülememiş olan bir enerji formudur. Fiziksel kozmoloji ve astronomide karanlık enerjinin ilk gözlemi, 1990'ların sonlarına doğru süpernovalar üzerinde yapılan araştırmalar sayesinde mümkün olmuştur.
Daha önce 'Vantablack' isimli madde, en siyah cisim olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti. Işığı yüzde 99,965 oranında emen 'Vantablack' maddesinin telif hakkını sanatçı Anish Kapoor satın almıştı.
Vantablack, karbon nanotüplerden yapılan ve ışığın %99.965'ini absorbe eden dünyanın en siyah maddesidir. Yapısı itibarıyla, yapay olarak “büyütülen” bir “dikey tüp” ormanıdır. Vantablack'e vuran ışık sekmek yerine içeride hapsolur. Bu madde, neredeyse bir kara deliğin içi kadar karanlıktır.
Cisimlerin farklı renklerde görülmesinin nedeni yansıttıkları ışık dalgalarının farklı dalga boylarına sahip olmasıdır. Eğer cisim, üzerine düşen ışığı tümüyle soğurursa bu cisimden gözümüze ışık yansımayacaktır. Gözlerimize bir cisimden ışık gelmediğinde bu cismin rengi beynimiz tarafından siyah olarak algılanır.
Karanlık, aydınlığın karşıtı ve görünür ışığın bulunmaması durumu. Renk alanında siyahın oluşturduğu görüntüdür.
Miletli Tales (MÖ 625-545) tarihçiler tarafından, madde üzerine efsanelerden ve dinden bağımsız bir şeyler söyleyen ilk kişi olarak görülmektedir (Barnes, 64). Tales, bir filozof olmasının dışında, doğa üzerine deney ve gözlem ile de çalışan bir bilgeydi.
Tüm bu ön bilgilerden sonra, uzayın siyah olduğu sonucuna varıyoruz, çünkü uzayın kendisi bir ışık kaynağı değil, dolayısıyla uzayın kendisinden gözümüze herhangi bir ışık gelmiyor ve bu durumu beynimiz siyah olarak algılıyor.
Şurada Paylaş! İzlanda'da 10 Mayıs ile Temmuz sonu arasında güneş hiç batmaz. Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez.
NASA'nın 200 bin galaksi üzerinde 5 yıl boyunca ve kozmik zamanda 7 milyar ışık yılı geriye gidilerek yapılan gözlemler sonucunda, evrende karanlık enerjinin, yer çekimi gücüne baskın olduğu ve evrenin giderek artan bir hızla genişlemesini sağlayan düzenli ve tek vücut bir güç olduğu teyit edildi.
Renklerin karıştırılmasıyla yeni renkler elde edilmektedir. Siyah renk ise renk skalasında yer alan en koyu renk olarak bilinmektedir. Siyah elde etmek için mavi, kırmızı ve sarı renklerin karıştırılması gerekmektedir. Aynı zamanda kırmızı, turuncu ve yeşil renklerin karıştırılmasıyla da siyah elde edilebilmektedir.
Vantablack, karbon nanotüpü adı verilen tüpler ile yapılır doğa da bulunmaz. Karbon nanotüpü'nün yaricapi birkaç nanometre, uzunlugu birkaç milimetre olabilmektedir. Hafif elektrik akımları sonucunda kasılacak şekilde dizilmiş ve yapay kas oluşturabilmiş grafit atomlarından silindirlerdir.
Vantablack, 2009 yılında Ben Jensen tarafından geliştirilmeye başlanmış ve 2014 yılında Surrey Nanosystems tarafından ticarileştirilmiş bir pigmenttir ve bugüne kadar üretilmiş en koyu madde olarak kabul edilir. Bunun sebebi, gelen ışığın %99'undan fazlasını soğurmasıdır.
Başlangıçta, sonsuz yoğun, minik bir madde topu vardı. Big Bang'den önceki evren durumu - sözde ilkel evren - genişlemek yerine küçülüyordu ve bu nedenle Big Bang, Büyük Sıçramanın bir parçasıydı. Bugün gördüğümüz atomları, molekülleri, yıldızları ve galaksileri meydana getirerek her şey patladı.
Karanlık dişil enerji; bilinç altındaki düşünceleri, duygusal dürtüleri ve ilkel güdüleri içeren, ilahi dişiliğin karanlık tarafını temsil eden bir enerji türüdür. Dişiliği yalnızca uyum, hoşgörü ve affedicilik olarak tanımlayan dişil enerjinin aksine, daha çok karanlık bir dişiliği ön planda tutmayı hedefler.
Evrenin sadece yüzde 5'ini biliyoruz.
Kısacası uzayda yaktığımız bir ışık evrenin sonuna doğru hiçbir verim kaybetmeden ilerleyebilir mi? Hayır çünkü boş gibi görünen uzay sandığımız kadar boş değil. Işık yoluna devam ederken uzayda gaz veya toz bulutları gibi engellerle karşılaşır ve böylece ışığın bir kısmı soğrulur, kırılır veya yansıtılır.
Gözlemlenebilir evren, galaksimizi merkez aldığımızda 46,6 milyar ışık yılı yarıçapında bir dairedir. Yani bildiğimiz evren 93,2 milyar ışık yılı çapında bir küreden ibarettir. Bu kürenin bittiği yer ile göremediğimiz evren arasında bir sınır bulunmaz.
Peki bu ne anlama geliyor? Kısacası, ışığın gittiği anda karanlığın geri döndüğü anlamına geliyor. Bu bakımdan karanlık, ışıkla aynı hıza sahiptir . Bilim adamları, ışığın hızını saniyede sadece 300.000.000 metre veya saniyede 186.000 mil civarında [kaynak: NASA ] olarak belirlediler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri