Diş eti veya burun kanaması, dışkıda ya da idrarda kan görülmesi, dışkının katran renginde olması, adet kanamasının aşırı olması, vücudunuzda çarpma olmadan geniş morartılar oluşması, yüzeysel yaralardan sürekli sızıntı olması şeklinde kendini gösterebilir.
WARFMADİN ciddi ve ölümcül kanamalara neden olabilir. Kanama ihtimali tedavinin başlangıç döneminde ve yüksek bir doz uygulandığında (bu durumda daha yüksek bir Enternasyonal Normalize Oran (INR) değeri ortaya çıkar) daha yüksektir. Tedavi uygulanan tüm hastalarda düzenli INR takibi gerçekleştirilmelidir.
Bu ilaç bazen kan inceltici olarak da adlandırılır. Kanınızda pıhtı oluşması ihtimalini azaltmak için kullanılır. Kan pıhtıları kalp krizi, inme, bacaklarda ve akciğerde kan pıhtısına bağlı tıkanma oluşumu gibi diğer ciddi tıbbi sorunlara yol açabilir. Bir tablette etkin madde olarak 5 mg varfarin sodyum bulunur.
Varfarin Yan Etkileri
Kusma ve öksürme ile birlikte ağızdan kan gelmesi, boşaltım sırasında kanama olması, burun ve diş etinde kanamalar ilacın yan etkilerinden birkaçıdır. Ayrıca vücut üzerinde darbe almaksızın morarmalar oluşması da ilacın yan etkileri arasında yer alır.
Atlanan doz WARFMADİN'in antikoagülan etkisi 24 saatten uzun bir süre devam eder. Bir hasta bir WARFMADİN dozunu her gün alması gereken zamanda almayı atlarsa, hasta bu dozu aynı gün içinde en kısa sürede almalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
WARFMADİN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer; Hamileyseniz (kalbinize takılmış mekanik kalp kapağı nedeniyle toplardamarlarda pıhtı oluşumu ve pıhtının başka damarlara giderek (emboli) tıkanmaya yol açma riskiniz olması durumu hariç).
Aşırı kullanımından kaçınınız. -Kırmızıbiber, papatya, melekotu, solucan otu, sarımsak (kanama arttırıcı özelliği vardır), keten tohumu, kavak tomurcuğu vb. bitkiler warfarin gibi pıhtılaşma önleyici ilaçların etkisini artırabilir ve kanamaya neden olabilir.
Kimler Warfarin Kullanamaz? Kanama eğilimi olan hastalar (trombosit sayı ve fonksiyon bozuklukları, hemofililer gibi), Yakın zamanda mide-barsak kanaması geçirenler, Çok kısa bir zaman önce ameliyat olanlar, Kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, Anevrizma saptanan kişilerde Warfarin kullanılamaz.
İdeal kan sulandırıcı ilacın gıdalar ve ilaçlarla etkileşimi bulunmamalı, günlük sabit dozda kullanılmalı ve doz ayarı gerektirmemeli, günde tek doz oral yolla kullanılmalı, etkin dozlarda geniş bir güvenlilik aralığı olmalı ve sürekli kan tahlilleri ile izlem gerektirmemelidir.
Kanama; hafif veya ciddi, dış ya da iç kanama şeklinde olabilir. Önemli olanlardan en sık görülen tipleri mide ve beyin kanamalarıdır. Bu olasılık herkeste farklı olsa da hastaların %2'sinde görülür. Diğer sık görülen yan etkiler; alerji, sarılık, hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesi olabilir.
Pıhtı önler (antikoagülan) ilaçlar, kanınızın daha uzun sürede pıhtılaşmasını sağlayarak damarlarınızın içinde zararlı kan birikintilerinin oluşmasını ve eğer varsa bunların büyümesini engeller. Ülkemizde bu amaçla kullanılan ilaç Coumadin'dir (isim değişikliği yapmış ve artık "Warfmadin" olarak piyasada bulunmaktadır.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır. Soya fasulyesi, soya ve kanola yağı K vitamini içeriği yüksekliğinden dolayı kullanılmamalıdır. Avokado ve kiraz tüketilmemelidir.
Eğer INR>5 ise hemen Warfarin'i kesip doktorunuzu aramanız gerekir. Eğer INR>10 veya herhangi bir olağan dışı kanama varsa (kendiliğinden dişeti, burun kanaması, idrardan veya dışkıdan kan gelmesi) hemen Warfarin'i kesip doktorunuza veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Eğer INR değeri 5'in üzerinde ise ilaç almayı bırakın ve hemen doktorunuzu arayın. Araç içi ve dışı trafik kazaları, kesici delici alet yaralanmaları, darp, yüksekten düşme, şiddetli baş çarpması gibi iç ve dış kanamaya neden olacak durumlarda derhal hastaneye başvurunuz.
INR testi normal değerler aralığı, uzman doktorlar tarafından 0.8 ile 1.1 şeklinde açıklanır. Ancak bu değer aralığı kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerde 2.0 ve 3.0 aralığında görülebilir. INR testi sonucunda çıkan değerlerin normalin üstünde olması, pıhtılaşmanın yavaş bir şekilde olduğunun göstergesidir.
İşte yukarıda sayılan neden veya nedenlerle kan sulandıcı tedavisi altında iken veya bir iki günlük kan sulandırıcıyı herhangi bir nedenle bıraktığı zaman vücut otomatik olarak pıhtılaşma sistemini artırmaya başlar ve bu durum ani gelişen pıhtı, emboli veya trombüslere yani damarların tıkanmasına yol açar.
Hastalık üreten hareketsiz yaşam, kötü beslenme, şişmanlık, tütün kullanımı gibi alışkanlıklarımızdan vazgeçmeden, “kan sulandırıcı ilaç” alarak kalp hastalığından korunmamız mümkün değildir.
Limon. Kan sulandıran besinler arasında ilk sıralarda kendine yer bulan limon, kanın temizlenmesine yardımcı oluyor, bu sayede damarları rahatlatıyor.
Akşam saatlerinde alınması daha uygundur. Aç ya da tok olarak alınabilir. Bir bardak su ile alınmalıdır. Genellikle her gün 5 mg (1 tablet) olarak başlanır.
düzeltilmesi gereken hastalarda INR seviyesinin PCC ve K vitamini tedavisi ile düzeltilmesi önerilir. mg yavaş I.V. infüzyon şeklinde K vitamini verilmesi, INR seviyesine bağlı olarak gereğinde tedavinin tekrarlanması önerilir.
INR düzeyinin yükseldiği durumlarda ilacın kanı sulandırıcı etkisi artmış olup, kanamaya eğilim fazlalaşmıştır. INR'nin düştüğü durumlarda ise ilacın kanı sulandırıcı etkisi azalmış ve pıhtı oluşmaya eğilim artmıştır.
Kan sulandırıcı meyve-sebzeler nelerdir? Şimdiye kadar pek çok meyve veya sebzenin kan sulandırıcı etkisi deneysel ortamda veya canlıda araştırılmıştır. Çilek, erik, kivi, ananas, siyah üzüm, kiraz, vişne, kavun bunların en sık bilinenleridir.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Kızılcık suyunun da Coumadin etkinliğini arttırabileceği bilinmektedir. Coumadin kullanan hastaların greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketiminden kaçınması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri