- Karar: Oy çokluğu ya da oy birliği ile elde edilen sonucun yazıldığı metin türlerine karar adı verilmektedir. İfade edilen tüm resmi yazı türleri için kullanılan ve her türe özgü olan bir yazılış kuralı vardır. Bu kuralların bilinmesi günlük yaşamda kişilerin kendilerini resmi olarak anlatmalarını kolaylaştıracaktır.
Resmi Yazışmalar:
Rapor (sağlık raporu, bilirkişi raporu) Tutanak. Karar. Dilekçe.
RESMÎ YAZI TÜRLERİ
Kurum yazıları, dilekçe, rapor, tutanak, olur, form yazıları vb. resmî yazı türleri içinde yer alır.
iki yüzü de kullanılabilir. MADDE 6- (1) Elektronik ortamda hazırlanan belgelerde "Times New Roman" veya "Arial" yazı tipi normal yazı stilinde kullanılır. Harf büyüklüğünün Times New Roman için 12 punto, Arial için 11 punto olması esastır.
İlgili 30 soru bulundu
b) Resmi yazı, kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiler arasında iletişimleri sağlamak amacıyla yazılan yazıları ifade eder. imza ile fiziksel ortamda yürüttükleri süreci ifade eder.
Resmi Yazışma Nedir ? İdarelerin kendi içlerinde, birbirleriyle veya gerçek ya da tüzel kişiler ile iletişim sağlamak amacıyla güvenli elektronik imza kullanarak elektronik ortamda ve zorunlu hâllerde veya olağanüstü durumlarda el yazısıyla atılan imza ile fiziksel ortamda yürüttükleri süreci ifade eder.
DİLEKÇE: Bir isteği bildirmek için yazılıp resmi veya özel kuruluşlara gönderilen yazılara dilekçe denir.
Madde 7- Resmî yazışmalarda A4 (210x297 mm) ve A5 (210x148 mm) boyutunda kağıt kullanılır. Madde 8- Bilgisayarla yazılan yazılarda “Times New Roman” yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır.
- Karar: Oy çokluğu ya da oy birliği ile elde edilen sonucun yazıldığı metin türlerine karar adı verilmektedir.
Tutanak kayıt altına alınması gereken önemli bir durumun tespit edilerek yazıldığı belgeye verilen isimdir. Zabıt olarak da adlandırılan tutanaklar, olayın tarafları ve durumu tespit edenler tarafından imzalanır. Varsa görgü şahitlerinin de imzalarına tutanakta yer verilir.
Tutanak çeşitleri arasında değer tespit tutanağı, yer gösterme tutanağı, ihbar tutanağı, suçüstü tutanağı, yangın yeri tutanağı ve buluntu eşya tutanağı da vardır. Ayrıca tutanak çeşitleri; müracaat tutanağı, nöbet devir teslim tutanağı, arama, yakalama, el koyma tutanağı ve teslim tutanağı olarak bilinmektedir.
Resmi belgelerde başlık
Başlık, belgeyi yollayan kurumu ifade eder. Bu nedenle belgenin en üst ortasına yazılır. En üste T.C. ibaresi yazılır.
(2) Fiziksel ortamda hazırlanan belgelerde tarih, sayı ile aynı satırda olmak üzere yazı alanının en sağında yer alır (Örnek 2). Tutanak, rapor, tebliğ-tebellüğ belgesi ve benzeri belgelerde ise tarih, metnin bitiminde yer alabilir. (3) Tarih; gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
Yazı türleri, düz yazı türleri ve şiir olmak üzere ikiye ayrılırken bu iki alt başlığa ayrılan türler de kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Düz yazı türleri ve şiir türlerinde arasındaki fark, kullanılan teknik, biçim ve üsluptur.
Yazılı anlatım düşünce ve olay yazıları olmak üzere ikiye ayrılır. Düşünce yazılarında sayısal verilerden yararlanma ve tanık gösterme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılır. Olay yazıları ise serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik'in 6. maddesine göre tüm resmi yazışmalarda 12 punto Times New Roman ya da 11 punto Arial kullanılması, yaptırımı olmasa da hukuki bir zorunluluk.
Bilgisayarda hazırlanan dilekçe; koyu olmayan standart siyah renkte, Times New Roman yazı karakteriyle 12 punto büyüklüğünde veya Arial yazı karakteriyle 11 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.
- Yazılar, A4 boyutunda MS Word uyumlu programda Trans Baskerville veya Times New Roman yazı karakterinde yazılmalıdır.
Bu tür yazılar serbestçe ve isteğe bağlı olarak yazılır. Belli bir standardı yoktur. Ancak şekil ve içerik yönünden alıcı tarafından hoş karşılanması arzu edilir. Bu sebeple özel yazılarda uygun bir edebî dil kullanılmaya dikkat edilir.
Kamu kurum ve kuruluĢları arasında yazılı iletiĢim amacıyla kullanılan yazılara resmi yazı denir.
Resmi Yazı : Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla yazılan yazı, resmi belge ve elektronik belgeyi ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri