Karar çıkmış olan dosya, sonuçlandığı için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılmasının ceza mahkemelerinde 15 gün iken, hukuk mahkemelerinde ise bir ay şeklindedir.
Sonuç olarak karara çıkmış dosya ancak itiraz edilemeyecek hale geldiği vakit kesinleşmiş olur. İtiraz süresi değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak 2 haftadır.
Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; yargılama sürecinde özellikle davanın sonuçlandığı son zamanda dosya durumu karara çıkmış ibaresi söz konusu davada son kararın verildiğini gösteren hukuki bir zemine dayalı önemli bir ifadedir.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Dava sonucu karar çıkmış artık davanın kesinleşmiş olduğunu göstermektedir. Bu işlem ceza mahkemeleri ve hukuk mahkemeleri kapsamında bir dosya üzerinden gerçekleşir. Böylece yapılan mahkeme neticesinde nihai, yani son karar verilmiş olur. Bu karar kesindir ve uygulanır.
Davanın nihai karar çıktıktan sonra istinaf – temyiz süreci başlar. Davada alınan kararın istinaf edilmemesi durumunda, kararının icrası sağlanır. Bazı davalarda ise karar verilir verilmez, kesinleşmesine ihtiyaç duyulmadan infaz edilir.
Kararın tebliğe çıkarılması demek, kararın ilgili tarafa tebliğ edilmek üzere postaya verildiği anlamına gelir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur.
Davacı olunan bir dosya ile ilgili kararlar e-devletten takip edilebilmektedir. Davacı kendi dosyasının durumunu öğrenmek için e-devlet uygulamasına girdiğinde dosya durumu karara çıkmış ifadesinde hâkimin ilgili davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiğini anlamalıdır.
Mevcut dava hakkında bilgiye sahip olmak ya da mahkeme kararı sorgulama yapmak artık online olarak yapmak mümkün. E-devlet ve UYAP uygulaması sayesinde birçok vatandaş e devlet dava sonucunu öğrenme ve UYAP dosya sorgulama işlemini yapabilmektedir.
Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir. Eğer karar bozulursa, dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilir ve yeniden yargılama yapılır. Yeniden yargılama süreci de, birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilmektedir.
İstinaf Dosya Durumu Açık Ne Kadar Sürer? İstinaf mahkemesi dosya durumu açık ifadesi istinaf kanun yoluna başvurulur ise dosya ortalama 12 ile 15 ay içinde sonuçlanmaktadır. Karar duruşmasında sonra 1 ay içinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir.
Açılan dava normal şartlarda bir hafta içinde e devlet sistemine düşer. Bazı durumlarda bu süreç 2 ile 3 gün içinde de sisteme yansıdığı olur. Dava açıldıktan yaklaşık 30 ile 40 gün sonra duruşma davetiyesi kişiye PTT ile tebliğ edilir.
İstinaf Ne Zaman Sonuçlanır? İstinaf sonuçlanması, karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli olarak kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara bildirilir ve istinaf süresi başlamış olur. Eğer İstinaf süresi içerisinde başvuru yapılmaz ise dosya 2 ay da sonuçlanmaktadır.
Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır. Bu nedenle davaların sonuçlanması kesin bir süreye tabi olmamaktadır.
Tam kabul dava dilekçesinde ileri sürdüğünüz taleplerin hepsinin kabul edildiği manasındadır.
Dosyanın karara çıkması davada nihai (son ) kararın verildiğini gösterir.
Dava dosyalarını sorgulamak isteyen yurttaşlar, e-Devlet sistemine T.C Kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yapıp, arama butonuna ''Adalet Bakanlığı'' yazarak, çıkan arama sonuçlarından ''Dava Dosyası Sorgulama'' kısmına tıklayıp, dava dosyalarını görüntüleyebilir.
Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın.
Vatandaşlar UYAP ya da e-devlet üzerinden yapılan sorgulamada dosya görüntüle kısmında açıklamalarda “gerekçeli karar yazıldı” ifadesiyle karşılaşır. Bu ifade davaya bakan, hakimin mahkemede taraflara tefhim ettiği hüküm fıkrasına “hangi hukuki nedenlere” dayanarak ulaştığını gösterir.
Kent Çarşı Yönetimi kararının karşıoy gerekçesinde belirtildiği gibi, kararın UYAP üzerinden görüntülenmesi, kararın tebliğ edilmesiyle aynı işlevi taşımamaktadır. Tebliğ, muhatabın resmi yollarla bilgilendirilmesi amacını taşır ve bu bilgilendirme kayıt altına alınır.
Yargılama sonucunda mahkeme tarafından verilen karar yazılarak taraflara imzalı ve mühürlü olarak verilir. Bu yazıya “ilam” adı verilir.
İstinaf incelemesi sonunda verilen kararlar için temyiz süresi 2 hafta olup süre kararın muhataba tebliğ ile başlamaktadır.
Yargıtayda İncelemede Olan Dosya Kaç Günde Çıkar? Yargıtay incelemelerinin süresi 473 güne kadar çıkabilir. Yaklaşık olarak 1,5 yıllık bir süreye kabul eden inceleme aşaması Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılır.
Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri