Kararsızlık, bir konuda karar verememe ya da seçim yapamama olarak tanımlanabilir. Kararsızlık halinin ruhsal bir hastalık mı yoksa üşengeçlikten, önemsememeden ya da ya da motivasyon eksikliğinden mi kaynaklandığını belirlemek gerekmektedir.
Kararsızlık doğuştan kazanılan bir davranış değildir. Kişinin erken çocukluk döneminden itibaren anne, baba, ailedeki diğer bireylerle kurduğu ilişkiler, yetiştirilme tarzı, yaşadığı travmalı durumlarla şekillenen ve zamanla da kişilik özelliği hâline gelen bir davranıştır. Kararsızlığın pek çok nedeni olabilir.
Kararsızlık Neden Olur? Seçim yapamama ve seçenekler arasında kalma olarak tanımlanan kararsızlık, hepimizin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Karar vermede güçlüğün temel sebepleri kesin olarak bilinmese de bireyin kişilik yapısı, duygu durumu ve gelişimsel öyküsü patolojik düzeyde kararsızlığa dahi sebep olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kararsızlığın en belirgin olarak yaşandığı kişilik bozukluğu obsesif kompulsif kişilik bozukluğudur.
Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür. Bu kelime kaygılı anlamında da kullanılır.
Kararsızlık kavramı bir konu hakkında karar verememe, ikilemde kalma, birden fazla seçenek arasında seçim yapamama gibi durumlarla tanımlanabilir. Günlük yaşantımız motivasyon eksikliğinden kaynaklanan ya da o olayı önemsememiş olmamızdan kaynaklanan kararsızlık yaşadığımız durumlar karşımıza çıkmıştır.
Kararsızlık psikolojisi, kişinin karar verme sürecindeki içsel düşüncelerini ve duygularını anlamak için önemlidir. Karar verme becerilerini geliştirmek, bilgi toplamak, değerlerini anlamak, riskleri değerlendirmek ve karar verme sürecini pratik yapmak gibi stratejilerle kararsızlığı azaltabilirsiniz.
Kelime dinî literatürde özellikle fıkıh ve fıkıh usulünde şer'î bir hüküm, konu veya durumla ilgili kesin bilgi ve kanaate varamamaktan doğan tereddüt ve kararsızlığı ifade eder.
Duygusal kararsızlık, bize insanın ne kadar karmaşık olduğunu gösterir. Bizler aynı anda hem nefret edebilen hem sevebilen, aynı anda hem şefkat gösteren hem hayal kırıklığı yaşayan, hem de yanılsama ve üzüntü hissetme yeteneğine sahip varlıklarız ... Bu duygular o kadar sık yaşanır ki, artık kanıksanmıştır.
Aceleci kararsızlık yaşayan bireyler karar verirken; seçenekler hakkında araştırma yapmaktan kaçınmakta, durum üzerinde detaylı düşünmek yerine o anda en çok hoşuna gideni seçerek hemen karar verme yoluna gitmektedir.
Psikolojik: insanların bireysel gereklilik, tercih ve değerleri göz önünde tutarak verdikleri kararları değerlendirmek.
Kararsızlık, bir konuda karar verememe ya da seçenekler arasında seçim yapamama olarak tanımlanabilir. Bir davranışın gerçek bir kararsızlık olup olmadığına karar vermek için öncelikle o davranışın üşengeçlikten, önemsememeden ya da motivasyonsuzluktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek gerekmektedir.
Aboulomania. Aboulomania hastalık derecesinde kararsız olmayı ifade eder. Aboulomania hastaları hemen hemen her şeyde –fiziksel ve zihinsel olarak- normaldir ama basitçe anlatacak olursak, herhangi bir önemli seçim-karar söz konusu olduğunda çok ciddi problemler yaşarlar.
Karar verme yeteneği, objektif düşünme ve analiz becerisini gösteren bir liderlik özelliğidir. Hızlı ve doğru kararlar verebilme kapasitesine sahip olmak etrafınızdakilerle güçlü bağlar kurmanıza yardımcı olarak sizin ve karar sürecine dahil olan birçok kişinin gelişimine büyük katkı sağlar.
Kariyer kararsızlığı kavramsal olarak, kariyer kararı alırken yaşanan yoğun belirsizlik halini, karar alırken karşılaşılan problemleri ve kariyer gelişimi sürecindeki problemleri ifade etmek için kullanılmaktadır (Büyükgöze-Kavas, 2012, 160).
Harf harf bulmaca çözerken binlerce farklı soru çeşidi ile karşılaşmak mümkündür. Sıkça karşılaşılan sorulardan biri de Kararsız bulmaca sorusudur. Kararsız bulmaca cevabı Fikirsiz, Borderline, İkircik, Bikarar ya da Müetereddit olarak bilinmektedir.
Yönetsel karar verme teknikleri; delphi tekniği, beyin fırtınası, pareto analizi, sebep-sonuç diyagramı, çoklu oynama tekniği, bir şeytanın avukatını tayin etme tekniği, nominal grup tekniği, philips 66 tekniği, PUKÖ vb. oluşmaktadır.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler. Bunlar arasında en önemli faktör, değerlerdir.
Ancak kimi bireylerde karar verme süreci önemli ve önemsiz her türlü konuda büyük bir sorun halini alıyor olabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda karar verememek hastalığa dönüşmektedir ve bunun adı da Aboulomania hastalığıdır.
Atmosferik konveksiyon kuru ve nemli hava kütleleri arasındaki sıcaklık farkından doğan kararsızlık durumudur. Farklı sıcaklık değerlerine sahip katmanların birbirine karışması rüzgâr hızının yükselmesine, kümülüslerin oluşmasına ve yüzeydeki çiy noktalarının düşmesine neden olmaktadır.
Çünkü araştırıcı kararsızlığı benimseyen bireyler karar vermeleri gereken konuyla ilgili herşeyi iyice araştırıp inceledikten sonra karar verdiklerini, bu süreç boyunca kaygı yaşadıklarını ancak verdikleri kararlardan hoşnut kalmadıklarını ifade etmektedirler..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri