1 adet soğanı, 5 kaşık zeytinyağında kavurup, üzerine suyu sıkılmış pazı ve deniz fasulyelerini ekleyip, 1-2 dk döndürülüp tuz ve karabiberini ekliyoruz. Süzme yoğurt ve 1 diş sarımsak karıştırıp, servis tabağımıza alıyoruz. Kavurduğumuz otlarımızı da alıp, üzerine kırmızı pul biber, yağını gezdirip, servis ediyoruz.
Hafif bir öğün geçirmek isteyenler için Aydan Üstkanat'tan nefis bir önerimiz var. Radika, ebegümeci ve kazayağı otlarıyla hazırlanan bu kavurma, hem diyet, hem de vejetaryen menüleri için uygundur.
Isıtılmış bir toprak ya da porselen kaba otu alın. Sarımsağı iyice dövüp süzme yoğurtla iyice karıştırarak otun üzerine dökün. Pul biberi az zeytinyağıyla hafif yakıp sarımsaklı yoğurdun üzerine gezdirerek servis edin. Sıcak ot yaparken turp otu yerine şevketi bostan gibi sert otları kullanabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Kavurma işleminde mutlaka tereyağı ve sıvı yağ kullanmak gerekiyor.
Genellikle Ege Bölgesi'nde yetişen ve lahanaların toplandıktan sonra köklerinde kalan kısımlarının tekrardan yeşermesi sonucu ortaya çıkan Cibes Otu, turpgiller familyasının şifalı bitkileri arasında yer almaktadır.
Turp otu, sağlık ve mutfak dünyasında dikkat çeken bir bitki türüdür. Bilimsel adı "Raphanus raphanistrum" olan bu bitki, genellikle Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde doğal olarak yetişir. Özellikleri: - Yaprakları taze, yeşil ve lezzetlidir.
Tembel avrat otu da neymiş diye düşünebilirsiniz. İzmir ve çevresinde ( özellikle Urla ve Çeşmealtı) pazarlarında kış mevsiminde sıkça rastlanan, aklınıza gelebilecek tüm otların doğranıp pişmeye hazır bir şekilde hazırlanmış haline verilen addır tembel avrat otu.
Ayrıca yabani otları merak edenlerin kütüphanesinde bulunması gereken bir kitap olarak Tijen İnaltong'un “Mutfaktaki Yaban” adlı kitabını tavsiye ederiz. Kışın Anadolu'da kara hindiba, su teresi, kuş otu, gelincik, turp otu, efelek, kaz ayağı, radika ve ısırgan kendiliğinden yetişen yabani otlardan sadece bazıları.
Yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun. İri doğradığınız kurutulmuş acı biberi ekleyip hafif kızartın. Önceden yıkayıp doğradığınız otları ilave edin ve orta ateşte pişene kadar kavurun. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Yapılışı: Klor oranı düşük ve kaliteli içme suyu kaynatılmalıdır. Sonrasında çayını yapacağınız bitkinin yaprağı, kaynatıldıktan sonra en az 1 dakika dinlenmiş suya eklenir. Sonrasında 5-10 dakika çayın demlenmesi ile birlikte tüketilebilir.
Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın. Ardından turp otlarını süzüp içi buzlu su ile dolu bir başka kaba alın.
Ölmez otu papatyagiller ailesinin bir üyesidir. Dünya genelinde bilinen 600 türü vardır. Ülkemizde ise yaklaşık 34 türü yetişir. Parlak sarı renkli olan Helichrysum türleri halk arasında ölmez çiçek olarak bilinir.
Kekik: En şifalı otlar arasında olan kekik baharat, çay ve kekik suyu olarak farklı çeşitlerde tüketilir. Tüm vücuda fayda sağlayan kekik otunun içerdiği yüksek vitamin ve minerallerin kanserden dahi koruyucu etkisi bulunur.
Sarısabır, Asphodelaceae familyasından Aloe cinsini oluşturan anavatanı Afrika olan bitki türlerinin ortak adıdır. Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır. Jel oksijenle temas ettikten sonra bir çeşit oksitlenme yapmakta ve yaklaşık 5 saat içinde şifa özellikleri ortadan kalkmaktadır.
Işkın otu halk arasında, uçkun otu olarak bilinmektedir. İçerisinde bolca C vitamini bulunduran bu ot aynı zamanda da içerisinde A, B1, B2, E ve K vitaminleri barındırmaktadır. Kuzukulağı ailesine mensup olan bu ot özellikle kanser hastalarının, hastalıklarını tedavi etmek için tercih ettiği otlardan biridir.
Dağ pırasası, kirkiş otu, ya da gulik otu olarak da bilinen çiriş otu, egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelen ve bağışıklığı güçlendiren bir bitki türüdür. Bunun yanında hoş kokusu ile bilinen sarı çiçekleri olan çiriş otu, taze kullanıldığı gibi kurutulmuş olarak da kullanılır.
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
1 kilo ete 20 gram tuz atın. Misal 10 kilo ete 200 gram tuz gerek.Tuzun hepsini birden atmayın.Tuzu tartıp bir tabağa koyun kavrulana kadar az az atın. · Ateşi önce kuvvetli açın sonra kısın.Arada br çevirin.Etin içinde yaklaşık % 15 su vardır.
-Kavurmanın ambalajı açıldığında dışarıdan koku alabilir ve kuruyabilir bu nedenle kavurmayı dışarıyla temasını kesecek şekilde bir folyoya sararak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. -Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri