Kariyer geliştirme; personelin becerilerini, kişiliğini, potansiyelini geliştirebilecekleri sosyal ve teknik donanımlara sahip olma süreçlerini ifade eder ve aynı zamanda kariyer yönetimi ve kariyer planlamanın ana noktası olarak da görülür.
Kariyer geliştirme, en bilinen anlamıyla mesleki ilerleme olarak tanımlanabilir. Bir başka tanıma göre ise kariyer gelişimi bireylerin iş yaşamları süresince kariyer amaçlarına ulaşabilmeleri için örgütte uygulanan faaliyetler ve programlardır.
Kariyer yönetimi; çalışanların iş tanımında yer alan gereklilikleri üstün performans ile tamamladıktan sonra geleceği üst pozisyonları belirten ve kişilerin gelişim için istek, çaba ve uygulama göstermesini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde insan kaynakları yönetici ve çalışan birlikte hareket eder.
Kişinin kendini değerlendirerek; güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini belirlemesi; bilgi, beceri ve ilgileri doğrultusunda kariyer beklenti ve hedeflerini oluşturması ve bunlara nasıl ulaşabileceği konusunda aksiyon planlarını geliştirmesidir.
İlgili 26 soru bulundu
Bunlar; Planlama • Örgütleme (organize etme) • Yöneltme (yürütme) • Kontrol (denetleme)'dir.
Hedef Belirleme;
Doğru bir kariyer planı oluşturmak için ilk önce ulaşmak istediğiniz hedef ile ilgili kararlarınızı netleştirmeniz gerekiyor.
Kariyer gelişim planlaması, İK profesyonelleri aracılığıyla çalışanlara belirli kariyer hedefleri doğrultusunda bir yol haritası çizilmesi anlamına gelir. Basitçe ifade etmek gerekirse, çalışanların mevcut rollerinde, gelecekteki işleri ya da kendileri için belirledikleri uzun ve kısa vadeli hedeflerin bir listesidir.
Kariyer gelişim süreci, çocuklukta bir meslek fikrinin oluşmaya başlamasından itibaren, yetişkinlikte meslek sahibi oluncaya kadar geçen gelişim evrelerini kapsar.
Bireyin, kariyer inşası neredeyse doğduğu andan itibaren başlar. Bu anlamda, hedeflerin erken belirlenmesi daha doğru bir harita çıkartmak için son derece önemlidir. Kişi, kariyer hedeflerini belirlemeye ne kadar erken başlarsa o kadar başarılı bir kariyer inşa edebilir.
Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, bilişsel, dil, duygusal, sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimidir.
Kariyer planlaması motivasyonu, kaliteyi, birey ve işletmenin hedeflerini ortak bir noktada buluşturarak verimliliği arttırmak için insan kaynakları yönetiminin vazgeçilmez bir uygulaması haline gelmiştir. Kariyer planlamasının temel amacı, örgütün etkinlik ve verimliliğinin arttırılmasıdır.
Ana(Temel) Süreçler: Şirketin iş sonuçları üzerinde direk etkisi olan ve stratejik öneme sahip üst seviyedeki süreçlerdir. Süreçler: Ana süreçleri oluşturan ve birbirleriyle etkileşim halinde olan süreçlerdir. Alt süreçler: Süreçleri oluşturan ve iki veya daha fazla fonksiyonu ilgilendiren faaliyetlerdir.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Kariyer Stratejisi kişisel gelişimi içerir ve bir kişisel gelişim hareketidir. Bu yüzden zaman içerisinde ilerleyen bir düzlemde bizi şu an bireysel rekabet ekseninde ve bir sonraki kariyer evresine taşıyacak yetenek ve yetkinlikleri kazanmamız, geliştirmemiz üzerine kuruludur.
Kariyer planı; becerilerini, ilgi alanlarını ve kariyer hedefleri belirlemene ve bunlara ulaşmana yardımcı olacak eylemleri gerçekleştirmenize olanak tanıyan pratik bir stratejidir. Yani, bir kariyer planı kariyerinde istediğin hedefe ulaşmanı kolaylaştıracak bir haritadır.
Sonuç olarak, kariyer planlamasının ilk adımı olan kendini tanıma süreci, bireyin kendi yeteneklerini, değerlerini, ilgi alanlarını ve kişilik özelliklerini keşfederek, uygun kariyer seçeneklerini değerlendirmesi ve hedeflerini belirlemesi açısından önemlidir.
Kariyer planlama süreci üzerine düşünülmesi gereken önemli bir süreçtir. Bu süreçte birey kendi kişisel değerlendirmesini yapar. Bu aşamada birey, kendi amaçlarını belirlemelidir. Kendi kişisel becerilerini, olumlu ve olumsuz yönlerini tespit etmeli ve buna göre bir yol belirlemelidir.
Kariyer gelişimi bu yüzden uzun bir süreç, meslek seçimi ise bir sentezleme işlemidir. Kariyer planlamasının beş aşaması bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri