Cesinger'a (2011) göre kariyer motivasyonu, öncelikle bireyin esnekliği, yetenek ve becerilerinde gerçekçi bir bakış açısı, bireysel olarak tanımlanmış hedeflerinin başarılı bir şekilde nasıl takip edileceği ve kişinin mesleki yaşamına ve kariyer başarısına öznel olarak nasıl değer verdiği ile karakterize edilmektedir.
İşletme açısından motivasyon, hem işletmenin hem de personelin isteklerine yanıt veren bir iş ortamı oluşturup, kişinin istenilen davranışa geçmesi için isteklendirilmesi süreci olarak ifade edilebilir.
Kariyer; iş hayatında ulaşılmak istenen nokta ve bu noktaya ulaşma yönünde sarfedilen çabalar toplamıdır. Kariyer planlaması ise iş hayatında hedeflenen nokta için en uygun yolun belirlenmesi sürecidir. Bu süreç mesleki eğilimler göz önünde bulundurularak planlandığı sürece verimli olur.
Motivasyon işgöreni, beklenen nitelikte ve nicelikte görevini yapması için etkilemek anlamındadır(Başaran, 1984). Genel bir ifade ile bir veya birden çok insanı, belirli bir yöne (gaye ve amaca) doğru devamlı şekilde harekete geçirmek için yapılan çabaların toplamıdır.
Kariyer planlaması motivasyonu, kaliteyi, birey ve işletmenin hedeflerini ortak bir noktada buluşturarak verimliliği arttırmak için insan kaynakları yönetiminin vazgeçilmez bir uygulaması haline gelmiştir. Kariyer planlamasının temel amacı, örgütün etkinlik ve verimliliğinin arttırılmasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Kariyer planlama süreci üzerine düşünülmesi gereken önemli bir süreçtir. Bu süreçte birey kendi kişisel değerlendirmesini yapar. Bu aşamada birey, kendi amaçlarını belirlemelidir. Kendi kişisel becerilerini, olumlu ve olumsuz yönlerini tespit etmeli ve buna göre bir yol belirlemelidir.
Bu nedenle kariyer planlamada ilk aşama olan kendini tanıma oldukça önemlidir. Bireyin kendini tanıması için bilgi, beceri, zekâ, yetenek gibi kavramlar kullanılır.
Motivasyon, kişinin hedeflerine ulaşmak için çaba göstermesi ve tutkulu olmasını sağlar. Motivasyon, kişinin daha yüksek performans göstermesine yardımcı olurken, başarıyı da arttırır. Olumlu motivasyon, kişinin daha yüksek hedeflere ulaşmasına yardımcı olurken, olumsuz motivasyon ise kişinin başarısını düşürür.
Motivasyon (güdüleme) iş görenleri çalışmaya isteklendirme ve örgütte verimli çalıştıkları takdirde kişisel ihtiyaçlarını en iyi şekilde tatmin edeceklerine inandırma sürecidir. Kısaca motivasyon, bir insanı belirli bir amaç için harekete geçiren güç demektir.
Motivasyon, insanların amaçlarına ulaşmada gerekli olan güç, enerji ve azim sağlar. Motivasyon, insanların daha iyi performans göstermeleri ve hedeflerine ulaşmaları için gerekli olan güç ve odaklanmanın kaynağıdır. Motivasyon, insanların hayatlarının her alanında başarılı olmalarını sağlamak için çok önemlidir.
Başarılı bir kariyer planlaması için belirli aşamaların sabır ve özenle uygulanması gereklidir. Bu aşamalar; hedef belirleme, sektör seçimi, kendi durumunuzu değerlendirme ve hareket planı belirleme şeklinde sıralanmaktadır.
Hedef Belirleme;
Doğru bir kariyer planı oluşturmak için ilk önce ulaşmak istediğiniz hedef ile ilgili kararlarınızı netleştirmeniz gerekiyor.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Çalışan motivasyonu, başarılı bir çalışma ortamını sürdürmenin anahtarıdır. Motivasyon, bir görevi veya bir dizi görevi tamamlama isteğine sahip olmak olarak tanımlanmaktadır. Nihai hedef, bunları başarıyla tamamlamaktır. Çalışanlar motive olduğunda, daha verimli ve işlerine karşı ilgili bir şekilde çalışmaktadır.
Motivasyon, kişiyi belirli bir amaç için harekete geçiren güçtür. Bireylerin belli bir hedefi gerçekleştirmeleri için kendi arzu ve istekleriyle hareket etmelerini sağlayan şey, motivasyon nedir sorusunun cevabıdır.
Çalışan motivasyonu, bir işletmedeki çalışanların işe dair hissettiği enerji, yaratıcılık ve bağlılık düzeyini ifade eder. Motivasyon, hem işletmenin hem de çalışan başarısının anahtarıdır. Çalışanları, daha iyi performans göstermeye, verimli olmaya ve işletmeye katkı sağlamaya teşvik eder.
Kariyer Stratejisi kişisel gelişimi içerir ve bir kişisel gelişim hareketidir. Bu yüzden zaman içerisinde ilerleyen bir düzlemde bizi şu an bireysel rekabet ekseninde ve bir sonraki kariyer evresine taşıyacak yetenek ve yetkinlikleri kazanmamız, geliştirmemiz üzerine kuruludur.
Buna göre kariyer merdiveni, kariyer yolu gibi (Inkson ve Amudson, 2002) kişilerin örgütlerinde ilerleyebilecekleri iş pozisyonlarının giriş düzeyinden en yüksek düzeye göre sıralanması olarak açıklan- maktadır. Kariyer merdiveninde yer alan söz konusu iş pozisyonları da kariyer basamakları olarak adlandı- rılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri