Tam otomatik şanzımanlı araçlarda;
Arabanızda kar modu varsa devreye sokun. Buz ve kar üzerinde kalkış yapacaksınız şanzıman üzerinde bulunan “L” modunu veya yazılı olan en düşük vitesi seçin. Hiç gaza basmayın. Ayağınızı hafifçe fren pedalından çekin.
Kar ve buz üzerinde ilk hareket yapılırken aracımızda yukarıda belirttiğimiz önleyici destek sistemler yoksa dikkat etmemiz gereken konu, vites otomatik değil manuel moda alınmalı. 1 vitese alındıktan sonra çok hafif gaz vermek sureti ile vakit kaybetmeden, lastikler patinaja tutulmadan vites arttırarak 2. vitese ...
5Snow (Kar Modu)
Gaz girişini azaltır ve karlı koşullarda ihtiyacınız olan dengeyi sağlamak için fren gücü daha yumuşak hale gelir. Çekiş kontrolü kavramayı artırmak için daha aktif hale gelir. Bu mod, otomatik vitesli arabalarda, arabayı dengede tutmak için mümkün olan en yüksek vitesi seçecektir.
Karda aracın kaymaması için direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılma hareketlerinin yumuşak bir şekilde yapılması gerekmektedir. Islak ve karlı yollarda ise kış lastiği kullanılması gerekmektedir. Çoğu araç sürücüsü 2 tekerleğe kış lastiği takmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Ani fren yapmaktan ve direksiyonla sert manevralardan kaçınmalısınız. Arabanın arkası kayıyorsa fren yapmayı bırakmalı ve direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru yavaşça çevirmelisiniz. Yoğun karlı günlerde araçta zincir bulundurulması da önerilmektedir.
Genelde, araba kaydığında, direksiyonu "kaymanın yönünde" çevirmeniz tavsiye edilir ama gerçekten böyle bir durumla karşılaştığınızda bu kadar dikkatli düşünecek vaktiniz olmayabilir. Araç tekrar çekmeye başladığında, hafifçe gaza veya frene basın.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Kış/Off-Road Modu
Kış veya off-road modu, aracın daha iyi bir çekiş sağlamasıyla ilgilidir. Çekiş kontrolü, düşük tutuş koşulları için optimize edilir. Otomobil patinaj olasılığını, çekiş veya kontrol kaybını azaltmak için genellikle ikinci veya üçüncü viteste kalkar.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Bunun yanı sıra otomatik vites arabalar geri kaçırma yapmıyor, yani eğimli yollarda çok daha rahat bir kalkış yapılmasını sağlıyor.
El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle kar ve donun olduğu kış mevsimlerinde bu dişlerin hepsinin çekilmesinden ziyade bir ik boşluk bırakmak sizin yararınıza olacaktır.
Otomatik araçlarda el freninin; kalkış esnasında, ayak frene basılıyken, vites herhangi bir hareket ayarına getirildikten sonra indirilmesi gerekiyor.
– Kontak anahtarı kapatılır. (Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
Yağmur, yol görüşünü azaltıp olası olumsuz durumlara karşı sizi hazırlıksız bırakır. Aynı zamanda yağmur sebebiyle kayganlaşan yol, süratli bir sürüşte kazalara neden olabilir. Bu yüzden araç hızını azaltıp sakin ve dikkatli bir sürüş yapmak daha güvenli olacaktır.
Yağmurun ilk başladığı anda, yerde bulunan tozun yağmurla birleşmesi sonucu zemin kayganlaşır. Bu durum aracın daha fazla kaymasına neden olabilir.
Islak zeminde aracın kaymasına yol açan en büyük etken hızdır. Hızla birlikte aracın dengesini bozan direksiyon hareketleri ki özellikle virajlarda ve engelden kaçmak için sollama yapma gibi durumlarda direksiyonu sert şekilde çevirme, tutunan zemine oranla daha geç cevap vereceği için bizi yanıltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri