Kar ve buz üzerinde ilk hareket yapılırken aracımızda yukarıda belirttiğimiz önleyici destek sistemler yoksa dikkat etmemiz gereken konu, vites otomatik değil manuel moda alınmalı. 1 vitese alındıktan sonra çok hafif gaz vermek sureti ile vakit kaybetmeden, lastikler patinaja tutulmadan vites arttırarak 2. vitese ...
Tam otomatik şanzımanlı araçlarda;
Arabanızda kar modu varsa devreye sokun. Buz ve kar üzerinde kalkış yapacaksınız şanzıman üzerinde bulunan “L” modunu veya yazılı olan en düşük vitesi seçin.
5Snow (Kar Modu)
Gaz girişini azaltır ve karlı koşullarda ihtiyacınız olan dengeyi sağlamak için fren gücü daha yumuşak hale gelir. Çekiş kontrolü kavramayı artırmak için daha aktif hale gelir. Bu mod, otomatik vitesli arabalarda, arabayı dengede tutmak için mümkün olan en yüksek vitesi seçecektir.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
- Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün. - Ani direksiyon hareketlerinden kaçının, fren ve gaza sert basmayın. - Araç kaymaya başlayınca, ayağınızı gaz pedalından çekin.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Karda aracın kaymaması için direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılma hareketlerinin yumuşak bir şekilde yapılması gerekmektedir. Islak ve karlı yollarda ise kış lastiği kullanılması gerekmektedir. Çoğu araç sürücüsü 2 tekerleğe kış lastiği takmaktadır.
Genelde, araba kaydığında, direksiyonu "kaymanın yönünde" çevirmeniz tavsiye edilir ama gerçekten böyle bir durumla karşılaştığınızda bu kadar dikkatli düşünecek vaktiniz olmayabilir. Araç tekrar çekmeye başladığında, hafifçe gaza veya frene basın.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
Fren mesafesinin farkında olmak ve yol tutuşu sağlamak için arada bir hafif frenlemeler yapabilirsiniz. Ani fren yapmaktan ve direksiyonla sert manevralardan kaçınmalısınız. Arabanın arkası kayıyorsa fren yapmayı bırakmalı ve direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru yavaşça çevirmelisiniz.
Peki otomatik vites araba nasıl çalıştırılır? Aracınızda gerekli sürüş hazırlığını ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmaya hazırsınız. Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur.
ANİ FREN NASIL YAPILIR? ANİ FREN parkuruna geldiğimizde, sağ sinyalimizi verip sağ seride (Dubalara sınırlandırılmış alana geçeriz aracımızı 2'nci vitese alarak hızımız 30 Km'ye geldiğinde Sınav Komisyon Başkanının "DUR" komutuyla DEBRİYAJ ve FREN pedallarına birlikte Sert bir şekilde basarak ANİ olarak dururuz.
Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay. Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli. D, 2 ve L pozisyonları dışında vites konumu değiştirirken mutlaka frene basmak gerekiyor.
Düşük sıcaklıklarda aracı korumaya öncelikle kaputun altından başlamak faydalı olur. Bu nedenle aracı soğuktan koruma yöntemlerinden birisi antifriz kullanımıdır. Antifriz, motor soğutma sıvıları ile ön ve arka cam sularının donmasını engeller.
Ani frenlemeler, gaza yüklenmelerden kaçınılmalıdır. Buz etkisi aracın hızlı şekilde kontrolden çıkmasına, dönmesine, savrulmasına sebep olacaktır. Araçların takip mesafesini koruyarak hatta böyle günlerde mesafeyi biraz daha arttırarak yol almalarında fayda vardır.
Yoğun yağışlı veya oldukça soğuk geceler branda kullanmak aracı büyük ölçüde korur. Arabayı soğuktan korumak için kaliteli bir branda satın almak ve bu brandayla doğru bir şekilde aracı muhafaza etmek sürücüler için bazı zamanlarda hayat kurtarıcıdır.
Bunun yukarıda anlattığım nedenleri dışında genel nedeni gaz tepkime gecikmesinden kaynaklanır. Yani aracınızın gaz pedalına bastığınızda motora giden sinyalin yeterince hızlı ulaşmamış olması aracın tepkime reaksiyonunu düşürür ve sürücü tabiri ile gaz yemez. Yani hantallaşır ve bayılır.
Eğer aracınızda çekişte düşüş gerçekleşiyorsa bir kaç ihtimal olabilir, – Debriyaj sisteminin çalışmasında büyük rol oynayan Baskı balata sisteminin işlevini kaybetmesi, – Şanzıman elektroniği problemleri (örneğin: sensör arızası veya sensör ile beyin arasında iletişim problemleri olabilir.)
tam otomatik ise kaydırmaz.hatta gaz vermede bile ileri doğru gitmeye çalışır. yarı otomatik MMT ise ve yokuş kalkış desteği yoksa kaydırır. manuel şanzımanda nasıl debriyaj dan bırakıp gaza basma arasında geçen sürede kayar ya , onun gibi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri