*Bu bölümde işitme ve denge ile ilgili yapılar bulunur. *Bu bölümdeki dalız ve salyangoz (kohlea) işitmeden sorumludur. *Bu bölümdeki yarım daire kanalları, kesecik (sakkulus) ve tulumcuk (utrikulus) ise dengeden sorumludur.
İç kulak — salyangoz şeklindeki koklea ve işitme sinirinin yanı sıra, denge konusunda yardımcı olan yarı dairesel kanallar.
Kulakta bulunan salyangoz, insanlar için son derece önemlidir. Salyangozda bulunan işitme hücreleri, insanların konuşmalarını duymalarına, müzik dinlemelerine ve çevredeki diğer sesleri algılamalarına olanak tanır. Kulakta salyangozun görevi, işitme işlevini gerçekleştirmektir.
İç kulağa iletilen bu titreşimler, koklea (salyangoz) adı verilen bir yapının içindeki tüysü hücreler tarafından beyne iletilir. İnsanlarda, bu hücreler kendini yenileyemez, dolayısıyla, hasar aldıkları takdirde işitme kaybı başlar.
Koklea veya kulak salyangozu, iç kulağın işitsel kısmıdır. İç kulağın içinde spiral şekilli bir boşluktur.
İlgili 44 soru bulundu
İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, sümüklüböcek, salyangoz ve diğer böceklerinin de acıyı hissedebildiğini ortaya çıkardı.
Salyangozların başlarından çıkan ikisi uzun, ikisi kısa dört uzantı vardır. Bunlar uzayıp kısalabilen anten benzeri duyu organlarıdır. Üstteki uzun olan ikisinin ucunda salyangozun gözleri olur. Alttaki kısalar da koku ve tat almaya yarar.
Yapısındaki kolajen ve elastin maddeleri nedeniyle cilt dokusu hasarları ve kemik rahatsızlıklarında destek olarak yararlanılmaktadır. Salyangozların ürettiği parlak ve yapışkan mukus, cilt kırışıklıkları ve yaralarını iyileştirmek için kullanılmaktadır. Salyangoz, tryptophan maddesi içerir.
Salyangozlar sarımsaktan hiç hoşlanmaz. Ayrıca nane bitkisinden de hoşlanmaz. Kuru nane serperek de biraz uzaklaştırabilirsiniz.
Ayrıca bahçeden bilinçsizce toplanan salyangozların bazı zamanlarda menenjit bulaştıran parazitler taşıyabileceği de unutulmamalıdır. Bu yüzden salyangozun bilinçsizce tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında Afrika salyangozu gibi egzotik salyangoz türlerinin tüketilmesinin zararlı olduğu düşünülmektedir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Kulak zarı titreşince, bu kemik- ler hareket eder. Titreşen kemikler, iç kulağın giriş kapısı olan oval pencere- yi titreştirerek ses dalgalarının iç kulağa girmesini sağlar. İç kulak, salyangoza benzer bir şekle sahiptir.
Kara salyangozları; oldukça nemli bölgelerde, özellikle bahçelerde yaşayan, başında uzayıp kısalabilen iki çift tentakülü, bir çift gözü ve bir ağzı olan, kuvvetli bir kastan oluşan ayak üzerinde hareket edebilen, mantosu iç organlarını örten, hermafrodit (İki eşeyli), olan yumuşakçalardır.
İç kulak denge organı iki kısımdan oluşuyor. Her iki kulakta üçer tane olmak üzere yarım daire kanalları bulunuyor ve bu yapılar bizim hareket halindeki dengemizi sağlıyor. İçi kulakta yer alan ve 'vestibül' adı verilen organ ise yer çekimine karşı dengemizi sağlıyor.
İşitme ile ilgili iç kulaktaki kısma salyangoz adı verilmektedir. Bu yapı tepe noktada birleşmiş olan birbirinden ince zararlarla ayrılan 3 kanal şeklinde ortaya çıkar.
Bir salyangoz 3 yıl boyunca hiç uyanmadan uyuyabilir ve ortalama olarak ömrü 15 yıldır.
Vücudunun dış yüzeyi yüksek oranda su içeren salyangozların tuz ya da benzeri sıvı tutucularla teması halinde osmos yaşanması sonucu hücrelerinin hızlı bir şekilde su kaybetmesini ve malesef sonucta da kuruyarak ölmelerini izleyeceksiniz.
Öncelikle çürüyen organik maddelerle beslenirler. Yiyecekleri ayrıca mantarlar, likenler, yeşil yapraklar, solucanlar, kırkayaklar, böcekler, hayvan dışkısı, leş ve diğer sümüklü böcekleri içerir.
Sümüklüböcek, salyangoz ve sülükler farklı canlılardır. Sümüklüböcek ve salyangoz 'altsınıf' olarak ayrılırken, sülükler tamamen farklı bir sınıftır.
Düşen yağmur damlalarının toprakta yarattığı titreşim, köstebekler gibi diğer avcı türlerin hareketinde oluşan titreşimlere benzer. Bunu algılayan salyangozlar kaçmak için hemen toprağın üstüne çıkarlar.
Salyangoz, İslam hukukuna göre helal sayılmayan canlılardandır. Hanefi mezhebine göre deniz ürünlerinin helal olduğu kabul edilse de, salyangoz denizde yaşayan bir canlı olsa da bazı alimler tarafından istisna olarak kabul edilir. Diğer İslam mezheplerinde ise salyangozun tüketimi genellikle haram kabul edilir.
Salyangozlar da bildiğimiz anlamda beyin yoktur. Ganglia adı verilen nöron grupları bulunur.
Ölen salyangoz her zaman kolaylıkla tespit edilemez. Uzun süre hareketsiz kalan veya su üzerinde uzun süre yüzen salyangoz ölmüş olabilir. Eğer akvaryumdan kötü bir koku yayılıyorsa öldüğü daha kolay anlaşılır. Ölü salyangozun sudan çıkarılması gerekir.
Salyangozlar çift cinsiyetli hayvanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri