KARMA İlgi Turizmi: Bu tür turizmde destinasyonun özellikleri • önem taşımaya devam eder. Ancak bu özellik, turu satın alma • kararını etkileyen tek etmen olmaktan çıkmıştır. Bu tür turizme • ilgi duyan kişinin, kendisine sorduğu soru “Nereye gidebilirim ve • orada ne yapabilirim ?” sorusudur.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Pasif olarak yapılan spor turizmi içinde ise spor müsabakalarının stadyumlarda ve benzeri yerlerde seyredilmesine, ünlü spor takımlarının çalışmalarının izlenmesine yönelik turlar yer almaktadır. Bu kategoriyi kişisel etkinliklere yönelik turizm türleri oluşturmaktadır.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
a.Dış aktif turizm:Bir ülkeye yabancı ülke vatandaşlarının yaptığı seyahatlerdir. Döviz girdisi olduğundan olumlu etkisi vardır. b. Dış pasif turizm:Ülke vatandaşlarının yabancı ülkelere yaptıkları seyahatlerdir.
İlgili 21 soru bulundu
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
1- Incoming (inbound) turizm :Yurt dışından yurt içine turizm hareketi. 2- Outgoing (outbound) turizm :Yurt içinden yurt dışına turizm hareketi. 3- Ingoing turizm :Yurt içinden gene yurt içine turizm hareketi.
According to these findings, incentive travel was redefined. Bu seyahat türünde ilk göze çarpan özellik, seyahatin katılımcılarına, onlardan herhangi bir ücret talep edilmeksizin, sadece gösterdikleri performansa göre ilişkili bulundukları işletme tarafından, çeşitli amaçlar gözetilerek, hediye olarak sunulmasıdır.
Doğal yollarla oluşmuş ya da insan eliyle şekillendirilmiş yeraltı boşluklarının sahip olduğu jeolojik, biyolojik, tarihsel ve kültürel zenginliklere yönelik turizm talebini ifade eden kavram.
Günümüzde bu terim genellikle tarihsel olarak ölüm ve trajedi ile ilişkilendirilen yerlere yapılan seyahatleri tanımlamak için kullanılıyor. Türkçe karşılığına karanlık turizm denildiği gibi keder veya hüzün turizmi olarak da adlandırılıyor. Dark turizm noktalarının tümü trajik tarihle ilişkili.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Doğa ile baş başa olmayı tercih edenler veya macera tutkunu insanların genellikle günübirlik olarak ya da kısa süreli konaklamaya yönelik yüksek rakımlı alanlarda sürdürdükleri turizm çeşidi.
Sejour Mobile tur mobil uygulaması (IOS, Android) özellikle sahada ve otellerde rehberlere aktif satış için inanılmaz avantajlar sağlar. Rehber; akıllı telefon ve tabletinden tur rezervasyonu yapabilir ve müşterilere satılan turların voucherlarını vermek için mobil yazıcısından çıktı alabilir.
Sektör bunu “gelen turist” olarak kullanır. Bunun tam tersi ülke içinden tatilcilerin yurt dışına götürülmesi işine de outgoing denilmektedir. Yurt dışından, yurt içine tatilci getiren acentalara incoming acentası denir. Herhangi bir ülkeden tatilci getiren acenta, incoming acentası olarak anılır.
Kitle turizmi, turistik amaçlı ziyarette bulunan çok sayıda ziyaretçinin bir seferde, aynı yere grup halinde gerçekleştirdiği ziyaret türünü ifade etmektedir. Bu turizm türünde pazarlama çoğunlukla standartlaştırılmış faaliyetler içeren paket turlar aracılığı ile gerçekleşmektedir.
En basit haliyle, yeşil turizm, çevreyi, doğal kaynakları ve yerel kültürü koruyan tüm pratiklerdir. Yeşil turizm dediğimizde, sürdürülebilirliğin tüm katmanlarından bahsettiğimizi unutmamamız gerekir. Yeşil turizm, turizmde enerji verimliliğini de, yerel topluluklara sosyo-ekonomik faydalar sağlamayı da içerir.
Etnik Turizm: Belirli bir etnik grubun, özellikle uzak köşelerde kalmış egzotik toplumların, hayatını, yaşam tarzını, kültürünü yerinde öğrenmek ve otantik deneyimler edinmek amacıyla yapılan seyahat ve konaklamadır.
Api kelimesi Latince'de bal arısı anlamına gelen Apis mellifera'dan türetildi ve bal toplayıcısı anlamına gelmektedir. Api-turizmi, geleneksel arı yetiştiriciliği ve arılardan elde edilen ürünlerle ilişkili bir turizm çeşididir.
Aktif bir şekilde golf oyununu oynamak veya golf oynayanları seyretmek maksadı ile golf turizmi destinasyonlarını ziyaret etmek, golf turizmi tanımını ortaya çıkarmaktadır. Lüks turizm çeşidi olduğu için de, ülkelerin en çok değer verdiği alternatif turizm türlerinden bir tanesidir.
Kendi ülkelerinde gümrükleri aşmak ve malı ilk elden alabilmek için ziyaretçilerin gittikleri ülkeden yüklüce miktarda ticari mal alarak, bavullar ile gümrükten geçirmeleri yoluyla yapılan turizm bavul turizmidir.
Ziyaretçilerin belirli bir mesleki ve/veya ticari amaçla bir toplantıya veya bir etkinliğe katılmak amacıyla işyerleri ve ikametleri dışında bir yere seyahat ettikleri bir turizm faaliyeti türüdür. İş turizminin temel bileşenleri toplantılar, kongreler, sergiler ve fuarlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri