Ağrı kesiciler kullanın: Özellikle mide bulantısı ve kusma gibi nedenlerle oluşan karın ağrısı için, ağrı kesiciler (ibuprofen, acetaminophen gibi) kullanılabilir.
Karın ağrısının tedavi yolları nelerdir? Karın ağrısı şikayetinin altında farklı sebepler olabileceği için bilinçsiz bir şekilde ilaç almamak gerekiyor. Ancak yemek sonrasında gelişen, hafif şiddetteki karın ağrılarında hafif buzlu su içilmesi, tost yenmesi, elma suyu içilmesi veya muz yenmesi öneriliyor.
Çok kısa sürede ve şiddetli başlayan karın ağrılarının altında apandisit, safra kesesi iltihabı, mide delinmesi, pankreas iltihabı gibi önemli hastalıklar yatabilir. Ani başlayan karın ağrısı yaşayan her hasta detaylı bir şekilde ele alınmalıdır.” diye konuştular.
Akut karın ağrısı genellikle birkaç saat ila birkaç gün içinde düzelir. Kronik karın ağrısı ise aralıklı (epizodik) olabilir, yani gelip gidebilir. Bu tür ağrı haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca mevcut olabilir. Bazı kronik durumlar, zamanla giderek kötüleşen progresif (ilerleyici) ağrıya neden olur.
İlgili 39 soru bulundu
Midede yaşanan şişkinlik, gergin, dolu ve çoğunlukla ağrılı bir his verir. Bu durum genellikle sindirimle ilgili bir sorundur. Ağır bir yemek yemek, gazlı içecek tüketmek, adet kanaması, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü gibi durumlar da mide şişkinliğe yol açan faktörler arasındadır.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Karın ağrısı ve mide bulantısı pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklar içeerisinde bakteriyel enfeksiyon, gastroenterit, ülser, gıda zehirlenmesi, apandisit, iritabl bağırsak sendromu bulunabilir. Öte yandan karın ağrısı ve mide bulantısı; pankreatit ve safra kesesi sorunlarının da belirtisi olabilir.
Bitki çayları iyi gelecektir o yüzden papatya veya nane çayları tüketilebilir bu çaylar bağırsakları rahatlatacaktır. Karın ağrısı sık yaşanıyorsa hafif egzersizler ve yürüyüşler yapmak metabolizmayı çalıştıracağından dolayı kişiye de fayda sağlayıp rahatlatacaktır.
Evet şekerli içecekler mide bulantısını bastırmaya yardımcı olur çünkü şeker içeren içecekler mideyi diğer sıvılardan daha iyi sakinleştirir.
Karnın alt kısmında ağrının en muhtemel sebeplerinden biri sindirim sistemi sorunlarıdır. Bu sorunlar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), gastroenterit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi durumlar yer alabilir. Bu sorunlar, sindirim sisteminin düzgün çalışmaması sonucu ağrıya neden olabilir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Ayrıca aniden yaşanan krampların asıl nedeni gaz birikmesi, mesane sorunları, hazımsızlık ve adet dönemi olarak sıralanmaktadır. Sürekli devam eden mide kramplarının da göz ardı edilmemesi gerekir. Çünkü ilerleyen süreçte mide kanseri gibi son derece önemli sağlık sorunları yaşanabilir.
Karın ağrısı, kabızlığın normal bir yan etkisidir.
Kronik mide bulantısı, mide ülseri, reflü hastalığı, gastrit, sindirim sistemi enfeksiyonları veya başka sağlık sorunlarına işaret edebilir. Ayrıca stres, anksiyete veya depresyon gibi psikolojik faktörler de sürekli mide bulantısına katkıda bulunabilir.
Lifli besinler tüketmek. Magnezyum takviyesi almak. Maden suyu içmek. Düzenli olarak yürüyüş gibi egzersizler yapmak karın şişkinliğine iyi gelir.
Bağırsak ve mide sorunlarında evde hazırlayabileceğiniz sıcak bir fincan papatya çayı sizi sakinleştirir, hazımsızlığa da iyi gelecektir. Adet döneminde karın ağrısına ne iyi gelir, merak eden okurlarımız için papatya çayının bu süreçteki sancılara iyi geldiğini belirtelim.
Tıpkı muz gibi elma da besin lifi bakımından oldukça zengin gıdalardan. Elmayı doğrudan ısırarak yemek yerine püre haline getirerek yemeniz ise karın ağrısı sorunu yaşadığınız bu süre içinde midenizi çok yormamanızı sağlayacak, kolay sindirilebilir olmasıyla midenizi bir kez daha rahatlatacaktır.
Papatya da ağrı kesici maddeler bulunmaktadır. Özellikle sinir sistemi ile ilgili ağrılar için yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılır. İyi bir kas gevşetici özelliği olan papatya çayının ağrıları azalttığı kabul edilmektedir.
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, -Karın ağrısı ani başlayıp giderek şiddetlenip geçmediğinde -Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Akut karın ağrılarının en sık rastlanılan nedeni apandisittir. Çoğu zaman bu nedenle gelişen karın ağrılarına iştahsızlık semptomu da eşlik eder. Peptik ülser durumunda hastanın göğüs kafesinin altında ve midenin hemen üzerinde olan bölgede bıçak saplanır gibi bir karın ağrısı hissetmesi söz konusudur.
Mideye gelen besinler mide sıvılarıyla karışırken, metabolik faaliyetlerin sonucunda sesler çıkaracaktır. Sindirim sistemindeki hava, bağırsaklardaki hava ile karıştığında midede patlamalar gibi sesler çıkarır. Bu durumu da kişi karın guruldaması olarak hisseder.
Psikosomatik ağrılar, vücudun bir çok yerinde görülebilir. Karın Ağrısı: Yaşanılan olumsuz olaylar, stresli bir işe sahip olmak, kaygılar ve korkular mide ve bağırsak sitemini olumsuz etkiler. Stresli anlarda karın ağrısının başlamasının veya bağırsak sisteminde ağrı ve acı olmasının sebebi budur.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Strese bağlı yaygın bağırsak rahatsızlıklarına bir göz atalım. Stres tepkisi verildiğinde, vücudun karın ağrısı, ishal, mide bulantısı veya midede "kelebek" hissi gibi rahatsız edici hisler yaşaması muhtemeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri