Karın boşluğu, insanlarda ve diğer birçok hayvanda çok sayıda organ içeren büyük bir vücut boşluğudur. Abdominopelvik boşluğun bir parçası olan karın boşluğu, torasik boşluğun altında ve pelvik boşluğun üzerinde bulunur.
Sol boşluk ise pek çok organın içinde bulunduğu veya komşu organların belirtilerinin yansıdığı bir bölgedir. Burada dalak, midenin bir kısmı ve onun arkasında pankreas, aorta gibi damarlar, kalın bağırsağın bir bölüm komşuluğu, daha derinlerde böbrek komşuluğu ve ayrıca buraya yukarıdan göğüs boşluğu komşuluğu vardır.
Karnın orta üst kısmında onikiparmakbağırsağı ve pankreasın büyük bölümü ve ince bağırsağın bir kısmı bulunur.
İnsan vücudunda bulunan organların birçoğu vücudun içinde bulunan boşluklarda bulunur. Bunlar, birisi vücudun arka kısmında (dorsal), diğeri ön kısmında (ventral) yerleşmiş iki ana boşluk şeklindedir. Dorsal boşlukta beyin ve omurilik, ventral boşlukta ise torakal ve abdominopelvik boşluk bulunmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Tabii ortak şekilde ilk olarak aile hekimine başvurulur. Eğer durum bir ciddiyet teşkil ediyor ise o vakit çocuk karın ağrısı konusunda Çocuk Hastalıkları Uzmanı üzerinden ilgili bölüme gidilir. Yetişkinler konusunda ise karın ağrısı için genel cerrahi bölümü bu sorunlara bakar.
Normal şartlarda karın ağrısı kısa süre içerisinde kendiliğinden geçse dahi, daha fazla ağrıya neden olmadan hareket edemeyecek kadar şiddetli karın ağrısı olan, hareketsiz oturamayan veya rahat bir pozisyon bulamayan bireyler derhal bir doktora başvurmalıdır.
Burada sol böbreğin alt kenarı, idrar torbasının bir kısmı, kalın bağırsağın bir kısmı, sol idrar yolu, zigmoid kolon, kadınlarda büyük kan damarları, sol tüp, sinirler ve yumurtalık bulunur.
- Yemeklerden sonra limonlu maden suyu içmek, - Hafif ağrılarda bitki çayları içmek, - Zencefili salatalarda yahut çaylarda tüketmek. Ancak burada verilen uygulama yöntemleri söz konusu durumdaki karnın sol yanındaki ağrının azaltılması olmaktadır.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Karaciğer vücudun en büyük organı olarak karın boşluğunun sağ üstünü doldururken, safra yolları bir boru şebekesi gibi tüm karaciğerin içini birbirine bağlar, safra kesesi bu sistemle ilişkili karaciğer dışında ama ona yapışık bir organdır.
Temel işlevi ise içerisinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaktır. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Sağ Tarafta Meydana Gelen Bel Ağrısının Temel Nedenleri
Böbrek taşları, idrar yolu hastalıkları, böbrek apsesi ya da böbrek büyümesi gibi hastalıklar ağrıya neden olabilir. Bu ağrılar sorunun hangi böbrekte olduğuna göre bel bölgesinde ortaya çıkar. Sağ böbrekte meydana gelen sorunlar belin sağ tarafında ortaya çıkar.
Yan ağrısı, sırt, üst karında rahatsızlık oluşması ya da ağrı oluşması ile ifade edilir. Ağrı sabit ya da şiddetli seviyedeyse böbrek ya da idrar yolu enfeksiyonları, böbrek kanseri, böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi rahatsızlıklardan meydana gelir.
Karın şişkinliği, doğal bir durum olabileceği gibi başka bir takım hastalıkların da habercisi olabilir. Karın şişliği özellikle süreklilik arz ettiğinde dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu tür şikayeti olanların hastanelerin Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji polikliniklerine başvurması gereklidir.
Ağrının şiddetinin giderek artması, bulantı ve kusmanın eşlik etmesi, karına dokunulduğunda şiddetli hassasiyet varlığı veya karına dokunulduğunda nefesin kesildiği ağrılar, bunun yanı sıra ağrıya ani başlayan sarılığın eşlik etmesi yine doktor kontrolü gerektiren bir karın ağrısının habercisi olabilir.
Sıvı hale gelmiş yiyecekler ince bağırsaklara hareket eder ve oradan da diğer sindirim aşamalarına devam edilir. Tüm bu süreç dikkate alındığında mide ağrısı da, yemek borusunun sonu ile ince bağırsağın başlangıcı arasında yer alan, karnın sol üst kısmında içi boş, kaslı organda ortaya çıkan rahatsızlık hissidir.
Karında yaşadığınız şişlik; gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve guruldama şeklinde karşımıza çıkar. Bu durumların çeşitli belirtileri söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı, mide ve bağırsak kanserleri, gastrit ve rahatsızlıklar karış şişliğine sebebiyet verebilir.
Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonu, kasık bölgesine alınan darbe, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, lenf bezi iltihaplanması, hamilelik, böbrek taşı, miyom, endometrit ve endometriosis gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sol kasık ağrısının nedenleri arasındadır.
Reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıkları erkekler sol alt karın ağrıları yaşatabilmektedir. Eğer sağ alt karın bölgesinde şiddetli sancı, kramp ve ağrılar görülüyorsa apandisit nedeni ile ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda beklemeden bir uzmana başvurulmalıdır.
Böğür ağrısının pek çok nedeni bulunmaktadır. Buna göre idrar yolu enfeksiyonları, böbrek kanseri, böbrek kistleri patlaması gibi durumlarda böğür yani yan ağrıları oluşur. Özellikle böbrek hastalığından doğan ağrılar da böğür ağrılarını meydana getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri