Diğer ülkelerde Brassica oleracea adıyla bilinen karnabahar kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Orijinal dilinde bu sözcük keremb-i bahar şeklinde yazılır. Keremb-i bahar kelimesinin sözlük anlamı ise bahar lahanasıdır. Hem bahar ayında yetiştiği hem de yaprakları lahanaya benzediği için sebzeye bu isim verilmiştir.
Karnabahar adı Latince çiçekli lahana anlamına gelen “caulis” kelimesinden türemiştir.
Karnabahar kelimesi Farsçada lahana anlamına gelen keremb ve bahar sözcüklerinden oluşmuştur.
Karnabahar TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bu kelimenin Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı 'karnıbahar' olarak öne çıkıyor. Cümle içinde kullanırken mutlaka bitişik şekilde bu kelimeyi ele almanız gerekiyor.
Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur. Türkiye'de; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır. Fosfor ve vitamin bakımından çok zengindir.
İlgili 43 soru bulundu
TDK'ya göre karnabahar kelimesinin doğru yazılışı "karnabahar"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Karnabahar hangi organa iyi gelir? Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman o Kelimenin doğru yazılışı karnabahar şeklindedir.
Karnabahar haşlanırken içerisine süt ve maydanoz ilave edin
Süt ve maydanoz hem karnabaharın kokusunun azalmasına yardımcı olacak hem de lezzetinin daha güzel olmasını sağlayacaktır.
Karnabaharı pişirmeden önce tuzlu soğuk suda bekletmek de kokusunu azaltmanın bir diğer yolu. Pişirirken suyuna ilave ettiğiniz defne yaprağı da o kötü kokudan sizi kurtaracaktır. Karnabahar salatalarındaysa haşlama suyuna kuru nohut ve birkaç dilim çiğ patates eklemek de bir diğer nefis bir çözüm.
Karnabaharın anavatanı Anadolu'dur. Yabani lahanadan türemiştir. Binlerce yıl içinde büyük değişiklikler geçirmiş, MÖ 600 yıllarında bugünkü Türkiye ve İtalya'da boy göstermiş.
Farsça gul گل "çiçek, özellikle gül" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen vard sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen varəδa sözcüğü ile eş kökenlidir.
Eski Türkçe kızar- “kırmızı olmak” fiilinden evrilmiştir.
Ruba kelimesinin kökeni İtalyanca dilidir. Ruba kelimesinin İtalyanca dilindeki karşılığı roba şeklindedir.
Kış ve yaz arasında ki mevsim geçişlerini ifade eden Bahar'ın diğer anlamları ise; güzel olan güzellik, aynı zamanda karanfil, tarçın, karabiber gibi kokulu ürünlere de Bahar ismi verilmektedir.
Bahar isminin anlamı: 1. Kışla yaz arasındaki geçiş mevimleri. 2. Güzellik, hoşluk.
Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra karnabaharlar pişmiş olur. Haşlama işleminin ardından dilerseniz sarımsaklı yoğurt ve çeşitli baharatlar ile sos yaparak karnabaharlarını bu şekilde tüketebilirsiniz. İsterseniz limon ve zeytinyağı ile salata sosu yaparak da tüketebilirsiniz.
Öncesinde limonlu suda bekletme işlemini yapmadıysanız haşlama suyuna 1 yemek kaşığı kadar sirke ve limon dilimleri ilave edebilirsiniz. Kaynamakta olan suyun içerisine bir miktar sirke ve limon dilimleri ilave edip arkasından da karnabaharı koyarsanız kokusunun çok daha az çıkmasını sağlarsınız.
Karnabahar haşlama yaparken karnabaharı tencereye koyduktan sonra üzerini geçecek kadar su ilave edip orta ateşte yaklaşık 10 dakika haşlayabilirsiniz. Fakat düdüklü tencerede haşlayacaksanız bu süre 5 dakikaya inmelidir. Tabii bu sürelerin yeterli olması için sebzenizi iri parçalara ayırmanız gerektiğini unutmayın.
Sonbaharın sonlarına doğru market ve pazar tezgahlarında kendini gösteren karnabahar, ilkbahar ayından sonbahar ayına kadar büyümesini tamamlar. Sonbaharın son zamanlarına geldiğinizde, karnabaharların olgunlaştığını görebilirsiniz.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Karnabahar Ne Kadar Süre Dayanır? Karnabahar buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir. Eğer yemek yapımında kullanıldıysa en fazla 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Karnabahar da diğer bir ödem tutan yiyeceklerden. İçeriğinde var olan ve şişkinliğe sebep olan rafinoz ve kükürt onun ödeme davetiye çıkaran sebze yapıyor.
Karnabahar suyunun antioksidan içeriği metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri