Karnabaharı pişirmeden önce tuzlu soğuk suda bekletmek de kokusunu azaltmanın bir diğer yolu. Pişirirken suyuna ilave ettiğiniz defne yaprağı da o kötü kokudan sizi kurtaracaktır. Karnabahar salatalarındaysa haşlama suyuna kuru nohut ve birkaç dilim çiğ patates eklemek de bir diğer nefis bir çözüm.
Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra karnabaharlar pişmiş olur. Haşlama işleminin ardından dilerseniz sarımsaklı yoğurt ve çeşitli baharatlar ile sos yaparak karnabaharlarını bu şekilde tüketebilirsiniz. İsterseniz limon ve zeytinyağı ile salata sosu yaparak da tüketebilirsiniz.
Karnabahar; çiğken sert bir sebze olmasına karşın, kaynayan su içinde yaklaşık 15 dakika kadar yumuşaması mümkün olan sebze türüdür. Bunun dışında haşlanırken, çevreye kötü koku yaymasını önlemek adına, haşlama suyu içerisine limon sıkmak önemlidir.
Karnabaharları kaynar suya atın ve 1-2 dakika bekletip kevgirle sudan çıkartın. Ardından buzlu suyun içerisine alın. Bu suda da 2-3 dakika beklettikten sonra kevgirle suyunu süzerek çıkartın. Karnabaharları doğrudan paketlemeyin.
Bir tencerenin dibine yarım kilo kadar su koyun karnabaharları ve 2 adet kırmızı biberi yıkayıp demir bir süzgece alın. Süzgeci kazanmakta olan tencerenin üzerine koyun, karnabahara biraz tuz ekleyip kapağı süzgece kapatın. Karnabaharlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
İlgili 39 soru bulundu
Öncesinde limonlu suda bekletme işlemini yapmadıysanız haşlama suyuna 1 yemek kaşığı kadar sirke ve limon dilimleri ilave edebilirsiniz. Kaynamakta olan suyun içerisine bir miktar sirke ve limon dilimleri ilave edip arkasından da karnabaharı koyarsanız kokusunun çok daha az çıkmasını sağlarsınız.
Eğer hiç haşlama işlemi yapmayacaksanız, pişirme öncesi çiğ karnabaharı tuzlu suda 1 saat kadar bekletebilirsiniz. Bunlar dışında karnabaharın yerken gaz yapmaması hem de kokusunun giderilmesi için pişen karnabahar yemeğine bir dilim ekmek içi ekleyebilirsiniz.
Küçük parçalara ayırdığınız karnabaharları diğer baklagillerde de yaptınız gibi önceden suda bekleterek gaz yapıcı özelliğini azaltabilirsiniz. Ama baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmeniz gerekir.
Pişirirken Karnabaharın Kötü Kokusunu Önleme
Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olur. Ayrıca karnabaharın haşlama suyuna katacağınız bir miktar süt aynı zamanda kötü kokmasını önler.
Dıştan içe doğru küçülen ve daralan koruyucu yapraklar iyice ayıklandığında, karnabaharı yıkayabilirsiniz. Üzerindeki tozu ve toprağı temizlemek için akan suyun altında bir kaç dakika bekletiniz. Yapraklar iyice temiz olduğunda, parçalarına ayırınız.
Karnabahar çabuk yumuşayan ve dağılabilen bir sebze olduğu için, uzun süre haşlanmamalıdır. Hafif dişe gelecek kıvamda haşlamak yeterli olacaktır. Haşlanmış karnabaharların üzerine yoğurtlu sos çok yakışmaktadır.
KARNABAHARIN FAYDALARI
Metabolizmayı düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur. Aşırı tüketiminde gaz problemi oluşturduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir. Sinir sistemini düzenleyerek stres ve depresyonu engeller. Uykusuzluk problemi için karnabahar suyu birebirdir.
Haşlanmış karnabahar kilo yapar mı? Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır.
Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ailesinin diğer üyeleri lezzet olarak çiğ tüketilebilir sebzelerdendir.
Bunun için pişirme suyuna bir miktar süt, birkaç damla ya da birkaç dilim limon eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede karnabaharın daha hoş, bembeyaz ve iştah açıcı bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Karnabahar, haşlama süresi biraz olsun aşıldığında dağılabilen, kıvamı bozulabilen bir yapıya sahiptir.
Adım: Yıkayın
Akan suyun altında karnabaharı birkaç dakika bekletiniz. Bu şekilde üzerindeki toz ve toprak temizlenir. Bazı kararmış yerleri elinizle ovalayarak yok edebilirsiniz. Karnabaharın yaprakları alınıp temizlendiyse, şimdi sıra karnabaharı güzelce parçalarına ayırmaya geliyor.
Kızartma harcı için; ayrı bir kaba aldığınız yumurtalar, süt, un ve tuzu bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Sıvı yağı geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kızartma harcına tamamen batırdığınız haşlanmış karnabaharları, kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın.
Sonbaharın sonlarına doğru market ve pazar tezgahlarında kendini gösteren karnabahar, ilkbahar ayından sonbahar ayına kadar büyümesini tamamlar. Sonbaharın son zamanlarına geldiğinizde, karnabaharların olgunlaştığını görebilirsiniz.
Sancı halinde iken 1 bardak sıcak suyun içine 1 tutam kimyon atıp 10 dakika demlendirdikten sonra elde ettiğiniz bu çayı süzerek yemeklerin ardından içebilir, dilerseniz sütün içine 1 çay kaşığı kadar karıştırıp içebilirsiniz. Her türlü kullanımında gaz sancılarının hafiflemesini sağlayacaktır.
Bel bölgesini tamamen saran ve çok sıkan giysiler, elbiseler çıkarılmalı ve o alan rahatlatılmalıdır. Ayrıca yüz üstü uzanılarak bütün vücudun gevşemesi sağlanarak kişinin rahatlanması gerekir. Bir başka kişinin, sırtınıza ve bel çevrenize yukarıdan aşağı doğru masaj yaparak, gazın çıkmasını sağlaması gereklidir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır. Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır.
Karnabahar sindirim sistemince kolay sindirilemeyen, gaz ve şişkinliğe neden olan karbonhidratlar içerir. Karnabahar gibi turpgillerden olan sebzeler sindirim sistemini zorlayan karmaşık karbonhidrat içerir. Bu sebzeleri sindirmek için alfa galaktosidaz isimli enzime ihtiyacımız vardır.
Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu durum ise tüm dünyada %75 oranında bir toplumu kapsar. Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Kabızlığı yok eder
İçindeki lifler sayesinde karnabahar tüketildiğinde, dolaşım sistemini harekete geçirerek kabızlığı önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri