Bu kelimenin Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı 'karnıbahar' olarak öne çıkıyor. Cümle içinde kullanırken mutlaka bitişik şekilde bu kelimeyi ele almanız gerekiyor.
TDK'ya göre karnabahar kelimesinin doğru yazılışı "karnabahar"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman o Kelimenin doğru yazılışı karnabahar şeklindedir.
Karnabahar kelimesi Farsçada lahana anlamına gelen keremb ve bahar sözcüklerinden oluşmuştur. Dil bilgisi kurallarına birleşik isimler bitişik yazılır Bu nedenle Karnabahar kelimesinin doğru yazımı şu şekilde olmalıdır.
Karnabahar adı Latince çiçekli lahana anlamına gelen “caulis” kelimesinden türemiştir. Karnabahar, Brassicaceae familyasına ait turpgillerden bir sebzedir, bu aile aynı zamanda lahana, brokoli gibi diğer sebzeleri de içerir.
İlgili 20 soru bulundu
Diğer ülkelerde Brassica oleracea adıyla bilinen karnabahar kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Orijinal dilinde bu sözcük keremb-i bahar şeklinde yazılır. Keremb-i bahar kelimesinin sözlük anlamı ise bahar lahanasıdır. Hem bahar ayında yetiştiği hem de yaprakları lahanaya benzediği için sebzeye bu isim verilmiştir.
Karnabahar hangi organa iyi gelir? Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Bitkinin anavatanı Akdeniz bölgesidir. Ancak, Çin, Hindistan, Polonya gibi birçok ülkede popüler olmuştur. Günümüzde Çin, dünya çapında en büyük karnabahar üreticisidir.
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki. Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Brüksel lahanası, Frenk gömleği, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Japon gülü, Maraş dondurması, Van kedisi vb.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelime fasulye biçiminde doğru şekilde yazılır.
Bu kelimenin doğru kullanımı cambaz şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Çok cambaz bir insandır, pek güvenme derim.”
TDK açısından bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Maydanoz' biçiminde öne çıkıyor. Yani, 'o' harfi yerine 'a' harfi gelmelidir.
Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir. Kış sebzesi olarak bilinse de karnabahar don olaylarına karşı dayanıksızdır. Çok düşük sıcaklıkta ve güneş eksikliğinde kalitesi düşer. Aynı oranda yüksek sıcaklık ve kuraklık da bu sebzenin verimini etkiler.
Kendine özgü bu kokuyu veren, karnabaharda bulunan kükürtlü bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bunlardan bazıları dimethyl sülfid, allyl isothiocynate ve trimethylsülfid'dir. Çiğ olarak, tadına baktığınız zaman çok hafif buruk-acı bir tat algılanır. Bu da, içerdiği sinigrin maddesinden kaynaklanmaktadır.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Karnabahar Ne Kadar Süre Dayanır? Karnabahar buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir. Eğer yemek yapımında kullanıldıysa en fazla 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Yaz dönemi meyveleri olarak karpuz, kavun, kiraz, kayısı, erik, çilek, şeftali, üzüm, incir, dut, böğürtlen ve armut sayılabilirken; taze fasulye, patlıcan, kabak, biber çeşitleri, domates, semizotu, bamya, enginar ve börülce yaz dönemi sebzelerine örnek olarak verilebilmektedir.
Karnabahar suyunun antioksidan içeriği metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur.
Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir. Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir. Ceviz yüksek oranda omega-3 yağları ile birçok vitamin ve mineral içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri