FOB, Gemide Masrafsız Teslim anlamına gelir ve satıcının tüm nakliye belgeleriyle ilgilendiği ve malları gemiye teslim ettiği durumdur. Gemiye yüklendikten sonra nakliye riski satıcıdan alıcıya geçer. Varış noktanız için navlun ücretini siz ödersiniz, ancak ihracat için gümrükleme ücretlerini satıcı öder.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim
Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir. CIF ve FOB kayıtlarının seçimi, sözleşme taraflarının ihtiyarındadır.
İlgili 42 soru bulundu
CIF (Cost, Insurence And Freight - Mal bedeli, Sigorta ve taşıma) Teslim şeklinin özellikleri: Bu teslim şeklinde satıcı sigorta primi, navlun ve yükleme masrafları ve riskleri üstlenerek malları yükleyeceği limana getirir. Satıcı gemi acentası ile anlaşır ve temin eder.
CIF (Cost, Insurance and Freight): Navlun ve sigorta masrafları ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinin CFR'den farkı mallar varış limanına gelinceye kadar deniz sigortasını yaptırmak ve bedelini ödemek sorumluluğunun da satıcıya ait olmasıdır.
Birim FOB Bedeli: Üretilen mallardan satışı yapılanların satış tutarı toplamının, satılan ürün miktarına bölünmesi ile elde edilen tutardır.
DAP – Belirlenen Yerde Teslim
Satıcı, belirlenen adrese taşınırken oluşacak masrafları ve riskleri karşılamaktadır. Malzemeler belirlenen yere vardığında ve boşaltılmaya hazır olduğunda dağıtım için sınıflandırılır. İhracat ve İthalat sorumlulukları DAT ile aynıdır.
FOB teslim şekli sadece deniz yolu taşımacılığında kullanılan bir klozdur. Deniz yolu taşımacılığı deniz ve iç suları kapsar. Satıcının (ihracatçı firma) belirlenen tarih ve adreste malları alıcıya (ithalatçı firma) teslim etmesi gerekir.
FOB/Free On Board fiyatı konusunda alıcı ile satıcı arasında bir anlaşmaya varılmış olan malın, alıcının göstereceği gemiye yükleninceye değin gerçekleşecek bütün giderlerin satıcıya ödenmesine dayanan bir alışveriş yöntemi, bir malın gemide teslim fiyatıdır.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
FOB, "gemide ücretsiz" veya "gemide navlun" anlamına gelir ve malların sorumluluğunun ve mülkiyetinin bir satıcıdan alıcıya ne zaman devredildiğini belirtmek için kullanılan bir atamadır.
FOB, Gemide Masrafsız Teslim anlamına gelir ve satıcının tüm nakliye belgeleriyle ilgilendiği ve malları gemiye teslim ettiği durumdur. Gemiye yüklendikten sonra nakliye riski satıcıdan alıcıya geçer. Varış noktanız için navlun ücretini siz ödersiniz, ancak ihracat için gümrükleme ücretlerini satıcı öder.
Malları satıcının işletmesinde teslim aldığı andan itibaren malla ilgili tüm risk ve masraflar Alıcının sorumluluğundadır. Malların taşıtılması amacıyla taşıma acentası ile anlaşarak navlun bedelini öder.
Incoterms 2020'de 11 adet teslim şekli yer almakta olup bunlardan dördü (FAS,FOB,CFR,CIF) sadece deniz ve iç su yolu taşımacılığında kullanılabilir, kalan yedi teslim şekli ise (EXW,FCA,CPT,CIP,DAP,DPU,DDP) tüm taşıma modlarında (karayolu, havayolu, demiryolu, deniz ve iç su yolu) kullanılabilir.
Exworks, alıcının yani ithalatçının, malları, satıcının yani ihracatçının fabrika veya deposundan teslim alarak, nihai varış noktasına kadar, gümrükleme, sevkiyat, sigorta dahil tüm masraf ve riski üstlendiği süreci ifade eder.
EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim. CPT (Carriage Paid To): Taşıma ücreti ödenmiş teslim. CIP (Carriage and Insurance Paid To): Taşıma ve sigorta ödenmiş teslim.
Bu kutu, beyannamenin 1, 2, 3, 6, 7 ve 8 no.lu nüshalarında yer almaktadır. Bu kutuya faturanın “FOB” olarak düzenlendiği hallerde, eşyanın navlun bedeli ile sigorta bedeli kaydedilir.
FOB teslim şekli sadece denizyolu taşımaları ile kullanılabilir.
Cif Kıymet veya eşyanın cif kıymeti: Eşya bedeli + sigorta bedeli + navlun ücreti toplamından oluşmaktadır. CIF teslim şekli: Uluslararası ticarette sıklıkla kullanılan teslim şekillerinden biri olup, en basit tanımıyla; Eşya bedeli, sigorta ücreti ve navlun ücretini içerir.
DOOR TO DOOR : Kapıdan kapıya taşıma şeklini ifade eder. DOOR TO PORT : Kapıdan limana taşıma şeklini ifade eder.
CIF (cost, insurance and freight) deniz yolu ile yapılan taşımacılıkta kullanılan ve mal bedeli dışında, nakliye ve sigorta masraflarının da satıcının üzerinde olduğu bir teslim türü olarak tanımlanabilir. CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Carrage Paid To, teslim şeklinden sonra belirtilen yere kadar (örneğin CPT İstanbul) satıcının navlunu ödenmiş bir şekilde malı teslim edecek olması anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri