Dr. İbrahim Saraçoğlu da karnabaharın faydaları üzerinde önemli durmuştur. Hatta hormon düzenlenmesi, ülser, göz kuruluğu ve idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlığı olan kimselerin karnabahar kürüyle bütün şikayetlerinden kurtulacağını belirtmiştir. Karnabahar yalnızca posası değil suyu da faydalı olan bir sebzedir.
Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler. Karnabaharın faydaları arasında detoks etkisi de bulunmaktadır. Toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Karnabahar, beyin fonksiyonlarının gelişimini destekleyerek zekâyı geliştirir.
Dr. Onur Yaprak, “Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir” dedi.
Tansiyon ve kalp hastalığı için kronik bir ilaç kullanıyorsanız karnabahar kürünü uygulamanız önerilmemektedir. Tiroid hastalığınız varsa kürü uygulamaktan kaçınmalısınız. Karnabaharın çok tüketilmesi midede gaz oluşumuna neden olacağı için kürü belirli bir süreyle denemeniz önerilir.
İlgili 42 soru bulundu
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Karnabaharın suyu beyni korurken Alzheimer hastalığına karşı da kalkan görevi görür. Kadınların adet dönemlerinde oluşan sancıları geçirir. Karnabahar idrar yolunda enfeksiyon oluşumunu önler olduğunda da iyi gelir. Karnabaharın lif oranı yüksek olduğu için kolesterolün dengelenmesini sağlar.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
Karnabahar enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikte birçok aktif madde içermektedir. Özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en etkili sebzedir.
Karnabahar suyunun içermiş olduğu yüksek B vitamini ile sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olduğu söylenebilir. Bu süreç sayesinde sinir sistemini korur. Sürekli şekilde tüketilen karnabahar suyu ile kalp- beyin sağlığının korunması mümkündür. - Karnabahar suyu; sindirim sistemini düzenler.
İçeriğindeki K vitamini ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kronik ağrılara ve hatta romatizmaya iyi geliyor.
Karnabahar nasıl yenirse faydalı olur? Karnabaharı birçok şekilde tüketmek mümkündür. Ancak en sağlıklı yöntemler buharda pişirmek, kısa süreli haşlamak veya çiğ olarak suyunu içmektir. Böylece besin değeri korunur ve sağlık için maksimum fayda sağlar.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, karnabaharın kansere karşı etkili olduğunu ortaya koydu. Karnabahar, akciğer, mesane ve meme kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün riskini azaltıyor. 8. Demir içeriği sayesinde kansızlık sorununa iyi geliyor.
Karnabahar Ne Kadar Süre Dayanır? Karnabahar buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir. Eğer yemek yapımında kullanıldıysa en fazla 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Karaciğeri temizleyen bitkiler arasında zerdeçal, sarımsak, yeşil çay, pancar, enginar, menekşe otu, çörek otu, adaçayı, meyan kökü, maydanoz, yaban mersini, ısırgan otu, karnıyarık otu, at kuyruğu otu bulunur. Karaciğerinizin daha sağlıklı çalışmasını istiyorsanız bu bitkileri haftada 1 kez olsun tüketmeniz gerekir.
Maden suyu içerdiği mineraller ile karaciğer ve safra kesesinin çalışmasına yardımcı olur. Ek olarak yeterli sıvı alımı, karaciğerin detoksifikasyon görevi için gereklidir. Yetersiz sıvı alımı, karaciğer üzerindeki yükü artıracağından dolayı maden suyu ile hidrasyonu sağlamak önemlidir.
Gün içerisinde aç karna bir bardak limonlu su tüketmek karaciğerde yer alan toksinlerin giderilmesine destek olmaktadır.
Portakal, mandalina, limon ve greyfurt başta olmak üzere pek sevdiğimiz lezzetlerden turunçgiller de yüksek miktarda C vitamini içeriyor bildiğiniz gibi. Bu antioksidan özellikleri vücuttaki serbest radikalleri temizleyerek karaciğer sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Karaciğer yağlanması için oldukça etkili bir bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır. Düzenli olarak elma sirkesi tüketildiği takdirde karaciğer yağlanması gibi şikayetler ortadan kalkacak ve kendinizi artık daha da iyi hissedeceksiniz.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Karnabahar, güçlü bir antioksidan olan sülforafan içerir. Sülforafan, kanser gelişimini baskılayıcı etkisinin yanında yüksek tansiyonu düşürmeye ve arterleri sağlıklı tutmaya yardımcı olarak kalp hastalığını önlemede önemli rol oynar.
Sadece 21 Günde Vücuda Olan Faydalarıyla Şaşırtan Bir Lezzet: Karnabahar Kürü Kış gelip de hastalıklar daha bir kendini hissettirmeye başladığında, çareyi hemen en taze mevsim sebzelerinde, meyvelerinde arayanlardansanız, toplanın!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri