Ayrıca aniden yaşanan krampların asıl nedeni gaz birikmesi, mesane sorunları, hazımsızlık ve adet dönemi olarak sıralanmaktadır. Sürekli devam eden mide kramplarının da göz ardı edilmemesi gerekir. Çünkü ilerleyen süreçte mide kanseri gibi son derece önemli sağlık sorunları yaşanabilir.
Kaslar hareketi sağlamak amacıyla kasılıp gevşer. Hareket için kasılan kas gevşemeden yeniden kasılırsa ya da beyin kaslara gevşeme sinyalini ulaştırmada problem yaşarsa kramp oluşur. İstenmeyen ve ani bir şekilde oluşan kas kasılmaları aynı anda birçok kas grubunda gözlenebilir.
Kolon Spazmının Belirtileri
Kolon spazmı tipik olarak bir sağlık sorununun belirtisidir ancak ülseratif kolit, Crohn hastalığı, sıkışmış gaz, bağırsakta bakteriyel enfeksiyon, bağırsak tıkanıklığı veya kolonunuzun şişmesi de bu kasılmalara neden olabilir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
İlgili 19 soru bulundu
Mide ağrısının yoğun olarak hissedildiği yer midenin bulunduğu üst karın bölgesidir. Üst karın bölgesinde hissedilen ağrı; göğüs kemiklerinin altında kalbin de bulunduğu alana yayılabilir. Mide ağrısına eşlik eden yanma, sıkışma ve gaz hissi nedeniyle bazı durumlarda mide ağrısı yemek borusuna doğru yayılabilir.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Kramp oluşan kas için kısa ve derin nefes alarak uygulanacak kası gerip yavaşça ovalamak gibi esneme hareketleri, ısı ve soğuk kompres uygulamak, esansiyel yağlar ile hafif masaj uygulamak, kas gevşetici kremler, su ile birleştirilen elektrolitler ve ılık veya sıcak su tüketimi krampın geçmesini sağlar.
Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Mide üşütmesi veya mide gribi olarak bilinen 'viral gastroenterit' sulu ishal, kramp tarzında karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateşle ortaya çıkan mide-bağırsak enfeksiyonudur. Genel olarak mide üşütmesi ve bağırsak üşütmesi ya da bağırsak bozulması aynı anlamda kullanılmaktadır.
Genellikle bacaklarda görülen ve dayanılmaz ağrıya neden olan krampların hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirten Topal, aşırı ishal, kusma, diyaliz, B1, B5, B6, ve D vitamini eksiklikleri, sigara ve alkol kullanımı, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, hiperparatiroidi, gebelik, fazla kilo, varislere ...
1. Magnezyum: Vücutta kas fonksiyonlarını düzenlemek ve kasları gevşetmek için önemli olan magnezyum, kramp şikayetlerini azaltabilir. Balık, fındık, çekirdek, ıspanak gibi magnezyum açısından zengin besinler tüketmek veya magnezyum takviyesi almak, kramp olasılığını azaltabilir.
Alışılmışın dışında bir pozisyonda uzun süre oturmak, yatmak ya da bir hareketi tekrarlamak kas yorgunluğuna ve krampa neden olabilir. Sadece yorgunluk değil fazla hareket sonrası terle vücuttan atılan sıvılarla birlikte minerallerin eksilmesi de kramplara yol açabilir.
Karında ağrı ve kramp
Karın ağrısı yaygın olarak görülür ve tanıda anahtar faktördür. Bağırsak ve beyin sindirim sistemini kontrol etmek için birlikte çalışırlar. Sistemlerin birlikte çalışması, bağırsakta yaşayan iyi bakteriler tarafından salınan hormonların, sinirler ve sinyaller aracılığıyla gerçekleşmesiyle olur.
Daha hızlı iyileşmek için yapılabilecek en önemli şeyler dinlenmek ve bol sıvı almaktır. İshal ve kusma arasında vücut çok fazla su ve elektrolit kaybeder. Karın hala rahatsa; küçük, sık yudumlarla su, spor içecekleri, meyve suyu içebilir veya buz parçaları çiğnenebilir.
En yaygın belirtiler, mide üstünde ağrı ve acıma, karın üst kısmında, kaburgaların hemen altında hissedilen keskin veya kramp şeklindeki ağrı, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, geğirme ve gaz gösterilebilir. Daha az yaygın belirtiler arasında ateş, sırt ağrısı ve ağızda metalik tat yer alır.
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Beyin ve sindirim sistemi güçlü bir şekilde benzer hormonlar ve sinir sistemi etkisi altındadır. Dolayısıyla, uzamış stres ile birlikte görülen sindirim bozuklukları, kalın barsak uyarısı ile oluşan ishal, kabızlık, kramp ağrıları ve şişkinlik şaşırtıcı değildir.
Mide spazmı bir hastalık değil, bulgudur. Reflü hastalığında göğüs ağrılarının yanı sıra mide spazmına rastlanabilir. Fazla alkol tüketimi ve stres de midede kramp tarzı ağrılara neden olabilir.
Bacağı sallamak, masaj yapmak, kendini yürümeye zorlamak, buz uygulamak veya ılık bir banyo yapmak gibi sıcak uygulamaları da yardımcı olabilir. Bir bacak krampı olduğunda onu anında rahatlatan hiçbir hap veya enjeksiyon yoktur.
POTASYUM VE SODYUM EKSİKLİĞİ
Ayrıca kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kramplar ortaya çıkar. Potasyum eksikliği yetersiz beslenme, yoğun egzersiz, terleme, az su tüketimi ve idrar söktürücü ilaçlar nedeniyle görülebilir.
Eğer Aile Hekiminiz uygun görürse Ortopedi ve Travmatoloji veya Fizik Tedavi uzmanlarına başvurulmalıdır. Bu iki branş kas ve eklem rahatsızlıkları ile ilgilenir. Ortopedi daha çok kas, eklem ve kemik hastalıklarının cerrahi tedavisi ile ilgilenirken, Fizik Tedavi ise cerrahi olmayan tedavileri ile ilgilenir.
Rezene, nane, zencefil ve papatya gibi bitki çayları, sindirimi düzenlemeye ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcıdır. Bu bitki çaylarını sıcak suya ekleyip demleyerek tüketebilirsiniz.
Mide üşütmesinin belirtileri arasında mide ağrısı, şişkinlik, gaz problemleri ve bulantı gibi semptomlar yer alır.
Haşlanmış patates, pilav, haşlanmış tavuk veya muz gibi hafif gıdaları tüketmek mideyi rahatlatabilir. Probiyotikler: Yoğurt gibi probiyotik içeren gıdalar, mide ve bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olabilir. Sıcak Uygulama: Karın bölgesine sıcak su torbası koyarak rahatlama sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri