Kolon ve duvar gibi düşey taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numuneleri numune alınan taşıyıcı elemanların dayanımını etkilemediğini göstermiştir. Edinilen bilgilere göre karot için açılan boşluk hemen özel yüksek mukavemetli harç ile doldurulur.
Karot makinesi yardımıyla binanın taşıyıcı yapı elemanlarından alınan beton numunesi laboratuvara gönderilirken, oluşan boşluklar ise c-40 gibi mevcut beton sınıfının daha üstünde yüksek bir kimyasal yapı tamir harcı ile dolduruluyor.
C25/30 betonu için en düşük karot basınç dayanımı 22.1 Mpa ; C30/37 betonu için ise 28.05 Mpa olmalıdır. Proje beton sınıfınız C25 , C30 ise beton dayanımında bir sıkıntı yok. Zemin kat en düşük 29.90 Mpa, asma kat en düşük 28.44 Mpa 0,85(fck-4) değerinden büyük veya eşitse problem yok.
Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altında kalan betonlar risk grubu taşıyor. Bu durum sonucunda ihbar olarak kabul edilen bina için yıkım işlemi başlatılabiliyor. Ayrıca deprem yönetmeliğine göre en küçük katsayının C25 olması gerekiyor. Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altındaki kolonlar riskli gruba giriyor.
ASTM , BS ve TS EN 13791 standartları 100 mm küçük çapa sahip karotların alınmamasını önermektedir. basınç dayanımlarına oranlarının 0.98 ile 1.05 arasında değiştiği ifade edilmiştir. karotlardan elde edilen basınç dayanımı sonuçlarının güvenilirliğinin az olduğu da belirtilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
KAROT TESTİ SONUÇLARI OLUMSUZ ÇIKARSA NE OLUR? Deprem yönetmeliğine göre yapılan testlerde C20'nin altında kalan betonlar risk grubu içerisinde sayılıyor. Ayrıca bu tarz bir durumda ihbar olarak kabul edilen söz konusu bu bina için gerektiğinde kentsel dönüşüm işlemi gereğince yıkım işlemi başlatılabiliyor.
Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çağatay, Deprem Kuşağı Üzerinde Bulunan Ülkemizde Yapılarda Minimum C30 Sınıfı Beton Kullanılması Gerektiğini Açıkladı…
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
C20 beton günümüzde inşaat sektöründe kullanılan en dayanıksız, güçsüz betondur. C20 betonun 1 santimetrekaresi 200 kiloluk bir yüke dayanabilecek şekildedir. Günümüzün inşaat teknolojisinde bu oran çok düşüktür.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Uygulama açısından mümkün olmayan durumlar hariç tutulmak üzere, uçları tıraşlanmış karotun boy/çap oranı 2:1 veya 1:1 ve karot çapı ≥ 75 mm olarak belirlenmiş olmalıdır.
C25 için gerekli 0.85 x 25 = 21.3 MPa sınırı aşılmaktadır. Karotların ortalama dayanımı 27.9 MPa ile daha yüksektir.
Soru (9) – Risk tespiti yaptırmak istediğimiz betonarme binalarda her kattan karot örneği almak gerekir mi ? Cevap: 6306 sayılı kanun kapsamında sekiz kata kadar olan binalarda yalnızca kritik kattan karot alınması yeterlidir. Sekiz kattan fazla olan binalarda her kattan karot alınması gerekir.
f) Karot alınma yönü ve yeri
Kiriş tercih edilecekse sarkan kirişlerden momentin en yüksek olduğu orta kısımlardan değil kolonun açıklığın ¼ kısmı kadar uzağından alınmalıdır. Ayrıca dökülen betonların üst kısımlarında daha düşük olmaktadır. Karot beton yüzeyine dik olarak alınır.
Karot makinesiyle derinliği 5 metreye kadar delik delinir.
Bununla beraber karot testi, zemin etüdü ve güçlendirme dahil (elektrik-makine hariç) binanın kapalı alan metrekaresi 15-30 TL arasında" diyerek bilgilendirmede bulundu.
Genel olarak 50 ila 100 yıl arasında kullanılanılabilen C50 beton ömrünü etkileyen bu faktörlerin etkilerini kısaca açıklayalım: Çevresel faktörler: Su, tuz ve diğer çevresel faktörlere maruz kalan betonun ömrü kısalır.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Betonarme Yapıların Bina Ömrü Ne Kadardır? Yapıların arasında tercihi yüksek olan betonarme yapıların ömürleri oldukça yüksektir. Sağlam ve kaliteli malzemeler ile yapılan yapıların ömürleri en az 45 ile 50 yıl arası belirlenmiştir. Belirlenen bu ömür, deprem sel gibi felaketler dışında tutulmuştur.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Ts498 (ÇİZELGE 7) e göre normal konutlarda döşemeler için alınan hareketli yayılı yük 2 kn/m2 yani yaklaşık 200 kg/m2 dir. Toplam ağırlığı 2.5 tona kadar olan araçlar için kullanılan garajlarda ise bu değer 5 kn/m2 yani yaklaşık 500 kg/m2 dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri