Kimyasal formülü CaC2 olan, suyla tepkimeye girdiğinde asetilen elde edilen kimyasal bir madde. muz, portakal, mandalina gibi meyvelerin sarartılması amacıyla da kullanılır. İri ve orta büyüklükte tanelidir. Toz olarak gönderilmez.
Endüstriyel olarak, karbür tozunun bir nitrojen akışında 950 ila 1200 ° C'ye ısıtılmasıyla elde edilir. Genellikle nitrolim olarak bilinen kalsiyum siyanamid gübre olarak kullanılır. Kalsiyum karbür demir ( pik demir , dökme demir ve çelik) kükürt giderme de kullanılır.
Silisyum karbür, silisyum dioksitin kok kömürü ile elektrikli fırında indirgenmesi sonucunda gerçekleşen, saf olarak silisyum eldesi sırasında gerekenden daha fazla karbon kullanılması durumunda oluşan bileşiktir. Genellikle aşınmayı önleyici olarak kullanılır.
ESKİDEN KARPİT, ŞİMDİ ETİLEN GAZI
Suyla birleştiğinde tepkimeye girerek asetilen gazı çıkaran karpit, meyvenin hızlı olgunlaşmasını sağlıyordu. Karpitin meyve üzerinde olumsuz etki bıraktığı ve sağlığa zararlı olduğunun tespit edilmesi üzerine uzun yıllardır karpit yerine etilen gazı kullanılmaya başlandı.
Geniş bir kullanım alanı sunan karpit kalsiyum karbür çeşidini, Trendyol'dan uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Karpitin tane büyüklüğüne bağlı olarak 1 kg'dan elde edilecek asetilen miktarı değişmektedir. 1 Kg karpitle 0,5 Kg su birleştirildiğinde pratik olarak 260 lt asetilen gazı elde edilmekte, artık madde olarak da kalsiyum hidroksit ve ısı oluşmaktadır [21,23].
Kimyasal formülü CaC2 olan, suyla tepkimeye girdiğinde asetilen elde edilen kimyasal bir madde. muz, portakal, mandalina gibi meyvelerin sarartılması amacıyla da kullanılır.
Bilimsel adı kalsiyum karbür (CaC2) olan karpit, ki- recin ve kömürün yüksek ısıda birleştiril- mesiyle oluşuyor. Bu tepkime sonucunda da karbon monoksit ve kalsiyum karbür meydana geliyor. Kalsiyum karbürün suyla tepkimesiyle de asetilen gazı ortaya çıkı- yor. Bu gazın bir çok faydalı özelliği bulu- nuyor.
Şirketimiz ayrıca, işletmekte olduğu Alanya ve Gazipaşa yöresinde kendisine ait sahalardan Kuvarsit, Antalya ili Ortaova mevkiinde bulunan sahasından kalker çıkarmaktadır. Şirketimiz 45 yıldır düşük karbonlu ferrokrom ve karpit üretiminde Türkiye'nin tek ve öncü kuruluşudur.
Kalsiyum karpitin kuru bir şekilde muhafaza edilebilmesi için hava almaz kutularda saklanması ve taşınması gerekmektedir Bu fıçıların iyi durumda olup olmadıkları ve doğru yerde depolanıp depolanmadıkları belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Karpit, kimyadaki karşılığı kalsiyum karbür olan, suyla birleştiğinde hızla tepkimeye girerek asetilen gazı çıkaran, sıkça kullanıldığı için bulunması kolay ve ucuz olan kimyasal bir malzemedir.
Kimyadaki karşılığı Kalsiyum karbür ( Calcium Carbide ) dür. Kısaca söylemek gerekirse; Kireç ve Kömürün yaklaşık 2200 derecede elektrikli ark fırınlarında eritilmesi ile elde edilir. Üretimden çıkan karpit büyük parçalar halindedir çok sert olduğu için özel kırma makinelerinde kırılarak istenilen ölçülere getirilir.
Karpit, su ile reaksiyona girerek asetilen gazı açığa çıkarır. Bu olay yangının büyümesine ve patlamalara yol açar. Yanıcı metal tozları hava ile uygun karışımları tutuşma sıcaklığını yakaladığında güçlü patlamalara yol açar. örtülerek de söndürülebilir.
Silisyum karbür, silisyum dioksitin (SiO2) kok kömürü (grafit) ile elektrikli fırında indirgenmesi sonucunda gerçekleşen, saf olarak silisyum eldesi sırasında gerekenden daha fazla karbon kullanılması durumunda oluşan bileşiktir (SiC). Genellikle aşınmayı önleyici olarak kullanılır. Mucidi Edward Goodrich Acheson'dır.
Asetilen gazı LPG, Propan ve Hidrojen gibi yanıcı bir gazdır. Yanıcı gazlar hava ve oksijenli ortamda kolay yanabilirler. Asetilen diğer yanıcı gazlara göre daha kolay alev alabilen bir gazdır. Asetilen gazı en fazla 1.5 bar basınçla kullanılmalıdır.
40- 60 litrelik hacme, 6 ve 10 kg. kapasiteye sahip asetilen gazı tüpü fiyatı konusunda bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Karpit, asetilen gazının üretiminde önemli bir rol oynar. Asetilen gazı, endüstriyel işlemlerde ve kaynak uygulamalarında kullanılan bir yanıcı gazdır.
Karpit bazılarının bildiğinin aksine bir maden değildir. Endüstriyel bir üründür. Kimyadaki karşılığı Kalsiyum karbür ( Calcium Carbide ) dür. Kısaca söylemek gerekirse; Kireç ve Kömürün yaklaşık 2200 derecede elektrikli ark fırınlarında eritilmesi ile elde edilir.
Asetilen zehirli değildir, fakat yüksek konsantrasyonda boğucu gaz olarak davranır. İstenilerek solunmamalıdır. Ürün kullanılırken sigara içilmemeli ve çıplak alev kullanılmamalıdır. Asetilen maddesi çok yanıcı oluşunun yanı sıra, katı ve sıvı fazlarında iken oldukça kararsız bir özellik gösterir.
Nasıl üretilir? Metan gazının 2000 santigrat derecede ısıtılması ve ayrıştırılmasıyla elde edilir. Asetilen gazı elde etme yöntemlerinden biri, kok veya kalsiyum karbürün su ile reaksiyonudur. Her iki yöntemde de; CaC2 + 2H2O formülü elde edilir ve asetilen gazı elde edilir.
Antika Karpit Lambası, Almanya'da 1950-60'larda üretilmiş bir aydınlatma ürünüdür.
Alt kısma katı halde karpit, üst kısma su konur. Su üst hazneden damlayarak alt hazneye ulaşır. Bu sayede asetilen gazı oluşur. Oluşan gaz bir boru yardımı ile lambanın ucuna gönderilir.
Asetilen (etin), bir tür hidrokarbondur. Üçlü bağ taşır ve formülü C2H2 şeklindedir. Alkin sınıfının ilk üyesidir.
Asetilen, 2 veya 4 tek değerli kök bağlayabilen doymamış bir bileşiktir.
Gaz Ergitme Kaynağı:
Yakıcı (oksijen) ve yanıcı (asetilen) iki gaz kullanarak eriyen elektrot ile yapılan birleştirme şekline denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri