Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Ancak yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları bu yaz meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastalığı olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeli ve günde 2 dilimi (280 gr) aşmamalıdır.
Karpuz, sıvı içermesi ve antioksidan yapısından dolayı önemli bir besin kaynağıdır. Karpuz içerisinde yer alan besin değeri sayesinde kalp sağlığını destekler, kas ağrılarını azaltır, kilo kontrolüne, sindirim sistemi ve cilt sağlığını destekler. Birçok kronik hastalığın da önlenmesine yardımcı olur.
Sitrülinin bir başka yararlı özelliği ise ruh halini iyileştirme özelliğidir. Ayrıca karpuz, kronik iltihabı azaltmaya yardımcı olan kolin içerir. Antrenmandan sonra kas ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
- Karpuzun en önemli yan etkileri içerisinde ishale yol açması olarak tanımlanabilir. Karpuzun fazla tüketilmesi ile ishal kaçınılmaz oluyor. - Karpuzun aşırı bir şekilde tüketilmesi sonucunda kan basıncı seviyesini düşebilir. - İçeriğinde bol miktarda şeker bulunan karpuz, kilo alımına sebep olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeliler. 2 dilimi (280 gr) aşmamaları gerekir. Özellikle diyabet hastaları karpuzu peynir ile tüketirse kan şekeri dengesini sağlamış olur.
Müftüoğlu, "Karpuzun beyaz kısmında yüksek miktarlarda sitrülin bulunur. Bu madde Viagra'dan da etkili doğal bir cinsellik ilacıdır. Sitrülin vücuda girdiğinde, biraz önce bahsettiğim karpuz çekirdeğinde bulunan ve cinsel gücü artırdığı bilinen arjinin maddesine dönüşür" açıklamasında bulundu.
4- Üre temizler Böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizleyici özelliği vardır.5- Kum döktürür Kum dökme, taş düşürmeye de etkilidir.6- Böbrekleri çalıştırır Karpuzun yüzde 95'i su olduğundan böbrekleri çok iyi çalıştırır.7- Antioksidan içerir Bol bol B, C vitamini ve anti-oksidan içermektedir.
Mide yanmasını gidermeye yardımcı olan karpuz, idrara çıkmayı kolaylaştırabilir, sindirime bağlı mide problemlerini azaltabilir. Karpuzda A, B, C, vitaminleri; demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum mineralleri bulunur.
Karpuz suyu böbrekler için çok faydalıdır. Böbrekleri temizler, böbrek taşı tedavisinde fayda sağlayabilir.
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Karpuz Kanı Temizler Mi? Karpuz su içeriği %92 oranındadır. Antioksidan özelliği ile de dikkat çeker. Su kapasitesi ve antioksidan özelliği ile karpuz tüketimi kanı temizlemeye destek olabilir.
Aksine hiç yağ ve kolesterol içermediği için sağlıklı beslenmeyi destekler. Günlük beslenmede günde 1-2 dilim karpuz, kilo almanıza neden olmayacağı gibi tek başına yenilerek zayıflamayı da sağlamaz. Ayrıca aşırı tüketildiğinde lif oranı düşük olan karpuz şeker oranı ile kilo almanızı neden olur.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.
Vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir ve 100 gram karpuz günlük C vitamini gereksiniminin %14'ünü, A vitamini gereksiniminin %12'sini, potasyum mineraline olan gereksinimin %3'ünü, magnezyum gereksiniminin %2'sini ve B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin %2'sini karşılar.
Besin değerlerinden tam olarak yararlanabilmek için karpuz, aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmeli. Yemekten sonra yenilen karpuzun şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açtığını söyleyen beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun aç karnına ya da öğün aralarında çekirdekleriyle yenilmesini öneriyor.
C vitamini de dahil olmak üzere akciğerlerde belirli antioksidanların varlığı astım riskini azaltabilir. Örneğin yaklaşık 154 gram (g)ağırlığındaki bir bardak karpuz, 12,5 miligram (mg) C vitamini sağlar. Bir kişinin günlük ihtiyaçlarının %15'ini karşılar.
Magnezyum açısından da zengin olan karpuz çekirdeği kan basıncını ve kan şekerini düzenlemektedir. Fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi vücudumuz için önemli ve gerekli mineraller bulunmaktadır. Omega-6 değeri de oldukça yüksektir ve omega-6 cilt bakımı için gerekli olan mineral türüdür.
Yaz boyunca her öğün yiyebilecek kadar sevdiğimiz karpuz sadece mide şişkinliğine sebep olmuyor maalesef. İçerdiği yoğun şeker sindirim sistemi tarafından tam olarak sindirilemediği için gaz problemine de yol açıyor. Karpuzdan vazgeçemeyecek olsak da dilim sayısını azaltmakta fayda var.
Rüyada karpuz yemek, genellikle keyif, zevk, tatmin ve huzur sembollerini temsil eder. Bu rüya, kişinin yaşamında tatlı ve keyifli zamanlar yaşayacağını veya içsel bir memnuniyet hissedeceğini gösterebilir. Aynı zamanda rahatlama, stresten uzaklaşma ve olumlu duygularla dolma gibi anlamlara da gelebilir.
Kabuğuna yakın beyaz kısmını atmayın
Özellikle kalp ve damar sağlığını korumada etkili bir aminoasit olan Sitrulin içermesi sayesinde kalp dostu bir özelliğe sahip. Bu nedenle karpuzu dilimlerken beyaz kısımlarını da içerecek şekilde keserek faydayı artırabilirsiniz.
Karpuzlar içi lif ve su dolu en önemli besinlerden birisidir. Yatmadan önce karpuz yemek dümdüz bir karna sahip olmasının yanında, bu besin maddesi, vücudunuzda fazla miktarda bulunan sıvıların giderilmesi için gerekli olan bir mineraldir.
Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekliyor. Kan basıncını dengeliyor: Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürüyor.
Karpuz da diğer yaz meyveleri gibi ödem atmaya yardımcı ve lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Bol bol C vitamini içeren karpuz bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için oldukça iyidir.
Özellikle karpuz, kavun, hıyar, portakal ve çilek gibi su içeriği yüksek olan meyveleri yedikten sonra su tüketmek sindirim sisteminin Ph seviyesini (asitlik veya alkalinite) bozar. Bunun nedeni, yüksek su içeriğine sahip meyvelerin midenizi daha az asidik hale getirerek pH seviyelerini bozabilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri