Osmanlı Devleti dönemi Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti'nin merkezi olan Kars'ı İngilizler ele geçirdi. Kars'ı daha sonra Ermeniler'e ve Gürcüler'e bırakan İngilizler buradan çekildi.
1877'de Kars'ı ele geçiren Ruslar 1878'de, Berlin Antlaşması'yla da bölgeyi sınırlarına katmıştır. 1878'de Kars merkezli Karskaya Oblast idari birimi kurulmuş; Oblast Kars, Ardahan, Oltu ve Kağızman olmak üzere 4 alt-bölgeye bölünmüştür.
Esasen ismi de menkıbeye dayanır. Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.
18 KASIM 1877 den 25 NİSAN 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.
Kars Antlaşması, Rusya, 1917'den sonra Kafkasya'dan çekildi.
İlgili 43 soru bulundu
Kars Muharebesi, 30 Ekim 1920'de Ankara Hükûmeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında yapılan savaştır. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu'nun Kars'ı geri almasıyla sonuçlanmıştır.
Kars Malakanları; 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 yıllarında Çarlık Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında çıkan savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgal etmeleri neticesinde bölgenin nüfus yapısını değiştirmek ve bölgeye hâkim olabilmek amacıyla yerleştirdikleri Beyaz Ruslardır.
İlçe merkezinde Türkler çoğunlukta iken köylerde Kürt nüfusu çoğunluktadır. Kürtler diğer ilçelerde de nüfusa sahiptir ancak nüfusları az miktardadır. Yüzdelik olarak tam olarak bilinmese de en az %70 oranında Türk nüfusu vardır.
1867'te kabul edilen Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile Erzurum Eyaleti'nin kaldırılması ile kurulmuştur. Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devletinde olan Kars ve Ardahan sancakları (Narman nahiyesi hariç) Rusya'ya verildi.
Kars Tarihi. Kars deyince akla, hamaset (yiğitlik) ve menkıbe diyarı gelir. Esasen ismi de menkıbeye dayanır. Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.
Yerel diller
Kuzeybatı Kafkas dilleri: Adigece, Kabardeyce, Ubıhça, Abhazca ve Abazaca. Kuzeydoğu Kafkas dilleri: Nah (Çeçence, İnguşça, Batsça vb.) ve Dağıstan dilleri. Güney Kafkas dilleri: Lazca, Gürcüce, Megrelce vb.
Din ve mezhep yapısı: Kars'ta yaşayan Müslümanların bir kısmı Şii ve bir kısmı Sünni'dir. Azerilerin büyük bir bölümü şehirde yaşayan Türkmenler'le birlikte kentin Şii (Caferi) nüfusunu oluşturmaktadır.
Yaklaşık 40 yıl Rus işgalinde kalan Kars, Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'nın emrindeki kuvvetlerin 28 Ekim 1920' de harekete geçmesi ve 9'uncu Kafkas Tümeni'nin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920'de düşman işgalinden kurtarılmıştır.
Bu durumun temel nedenleri; yüksek dağ sıralarıyla denizlerin ılımanlaştırıcı etkisinden ayrılması, yüksekliğin fazla olması, kış mevsiminde Büyük Asya Kara Kütlesi üzerinde yerleşen soğuk ve ağır hava kütlesi (Sibirya yüksek basınç merkezi) nin buraya kadar sokulmasıdır.
Doğum oranlarının halen yüksek olduğu Kars İli, doğal nüfus artışı oranının da yüksek olmasına rağmen, başta ekonomik sebeplere dayalı göçler nedeniyle nüfus kaybına uğramaktadır. İl sahip olduğu %0 -23.01 göç oranıyla Türkiye illeri giden göçler sıralamasında 3. durumda bulunmakta ve nüfus kaybetmeye devam etmektedir.
Kars ili arazisinin %34,7'si tarım arazisidir. İl genelinde başta hububat (buğday, arpa) üretimi olmak üzere yem bitkileri ve endüstri bitkileri yetiştirilmektedir. En çok üretilen ürün buğdaydır. Yıllık üretim 234.631 tonun üzerindedir.
#kars #kağızman #meyve e Kars'ı ve güzelliklerini bu defa Kağızman ile keşfediyoruz. Kağızman'ın bereketinden birisi de meşhur uzun elması.
Kars ekonomisi daha çok tarım sektörü özelinde hayvancılığa dayalı bir yapıdadır. İlimizdeki mevcut sanayi yapısı da hammaddesini önemli oranda tarım sektöründen sağlamaktadır.
Yüzde 50-55 civari Kürt, yüzde 30-35 civari Azeri/Terekeme nüfusu oldugu söylenebilir. Hatri sayilir Ermeni nüfusta vardir. Yanlış bir tesbit. 300.000 küsürlük Kars'ın büyük çoğunluğu Türk (Azeri/Terekeme/Türkmen vs.), biraz daha az bir nüfusu sonradan yerleşme Kürt ve çok küçük azınlıklar olarak Ermeni ve de Zaza'dır.
2018 yılında Kars'ta ikamet edenlerin Kars hariç en fazla nüfusuna kayıtlı olduğu ilk beş il sırasıyla; 3 bin 762 kişi ile Iğdır, 3 bin 664 kişi ile Ardahan, 2 bin 835 kişi ile Erzurum, bin 263 kişi ile Ağrı ve bin 29 kişi ile Diyarbakır oldu.
Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı Devleti 1914 sınırlarına çekilmek zorunda kalmıştır. Daha sonra 13 Ekim 1921 tarihli Kars Antlaşması ile Kars, Ardahan Türkiye'de kalmış, Batum Gürcistan'a verilmiştir.
1877-1878 yıllarına 93 Harbi olarak bilinen savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgali sonrasında, Alman politikasını devam ettirerek Kars ve Ardahan'ın bazı köylerine Estonyalı, Wüttenbergli ve Volga bölgesinden Alman kökenli aileleri yerleştirildi.
Türk, Kafkas, Çerkez, Kürt, Laz, Ermeni, Terekeme… Onlardan biri de bugün sayıları azalmış olan Malakanlar.
Kars ilinden olan kimsedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri