Kars kaşarı ve Kars eski kaşarı olarak bilinen kaşar esas olarak İsviçre kökenli Gravyer ailesinin içine dahil olan bir Türk peyniridir. Saf inek sütü veya inek ile keçi sütünün karışımıyla yapılır.
Kars kaşarı, bu ilin meşhur peynirlerinden bir tanesidir. Bu peynir yapımının ardından bir süre dinlendirilmektedir. Bu şekilde tadı çok daha güzel olmaktadır. Kendine özgü tadı nedeni ile insanlar tarafından sevilen bir peynirdir.
Tarihe tanıklık eden yapıları ve çeşitli yemekleri ile Kars adından söz ettiren bir il olmaktadır. Buranın en meşhur tarihi eseri Ani harabeleri olarak belirtilirken yiyecek ve içeceklerden en meşhuru ise Kars peyniri ve kaz eti ile hazırlanan yemekler olarak belirtilmektedir.
Gravyer peyniri Türkiye'de yalnızca Kars'ta üretiliyor. Hiçbir hata ve hile kabul etmeyen peynir çeşididir. Ormanların kralı arlan, peynirlerin kralı da Kars gravyer peyniridir" dedi.
İlgili 24 soru bulundu
Dünyanın en kaliteli Kars sütü Atabey peynircilik tarafından işlenerek En iyi Kars Kaşarı Markası haline getirilmektedir. En iyi Kars Kaşarı Markası olan Atabey Doğal Süt Ürünleri yüksek standartlarda üretmiş olduğu Kars kaşar peynirini (12) ay eksiksiz olarak yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine sunmaktadır.
Kars ilinde kaşar peyniri yapımı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına dayanmaktadır. Yörede süt potansiyelini ve kalitesini fark eden müteşebbisler yöreye gelmiş ve kaşar imalatına başlamışlardır. En somut verilere göre Kars'da ilk kaşar peyniri üretimi 1926 yılında Kars ili merkez köyü Kümbetli'de yapılmıştır.
Elbette Kars'tan alınabilecek hediyeliklerin başında; Kars kaşarı, çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması geliyor. Bunların dışında semt pazarlarında bulabileceğin; yerel ot ve baharat çeşitleri, salça, reçel, erişte gibi yöresel ürünleri de hediyelik olarak değerlendirebilirsin.
1-HELVA (Umaç Helvası) :
un, 250 gr. şeker, 250 gr. yağ. Yapılışı : Önce bir kap içerisine unu koyup üzerine hafifçe su serperek el içinde umaç haline getirilir. (Tarhana görünümünde). Sonra ocak üzerine konmuş olan kızgın yağın içerisine dökülür.
- Gerçek kaşar peynirinin rengi sarımtıraktır, bembeyaz olması beklenmez. - Kimyasal madde ile sarı renk verilmeye çalışılan kaşar peynirlerinin rengi genellikle kahverengiye dönük koyu sarı renkte olmaktadır. - Gerçek kaşar peyniri için 1kg kaşar peynirinde en az 10kg civarı süt olması gerekmektedir.
Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş, ülke genelinde ünü Kars ili ile özdeşleşmiştir.
Kars kaşarını yumurta içerisine rendeleyerek omletlerde, tost yaparak, çorbaların üzerine, pizzalarınızın üzerinde, poğaçalarınızın içerisine koyabilir, Kars kaşarıyla lezzetli bir kumpir yapabilir, tavada yalnızca kızartabilir veya kahvaltılarda pişmemiş haliyle tüketebilirsiniz.
#kars #kağızman #meyve e Kars'ı ve güzelliklerini bu defa Kağızman ile keşfediyoruz. Kağızman'ın bereketinden birisi de meşhur uzun elması.
Kars ili arazisinin %34,7'si tarım arazisidir. İl genelinde başta hububat (buğday, arpa) üretimi olmak üzere yem bitkileri ve endüstri bitkileri yetiştirilmektedir. En çok üretilen ürün buğdaydır. Yıllık üretim 234.631 tonun üzerindedir.
Kars (Ermenice: Կարս veya Ղարս Gars, Azerice: Qars, Kürtçe: Qers, Rusça: Карс Kars), Kars ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'nin rakımı en yüksek il merkezlerinden biri olan, köyleri ile birlikte nüfusu 100 bini aşan (Şehir merkezi: 90.523, toplam: 118.201) şehirlerinden biridir.
KARS GRAVYER PEYNİRİ 1 Kg.-350,00 TL.
Boğatepe Köyü'ndeki ev kahvaltılarının pek çoğunda Türkmen saçak peyniri, malakan peyniri, Kars'ın lezzeti il sınırları çoktan aşmış gravyeri, eski kaşarı başta olmak üzere bir çok peynirin yanı sıra tazecik köy kaymağı, enfes bir petek balı, tereyağı, kete gibi birçok lezzet daha sizi bekliyor.
1877-1878 yıllarına 93 Harbi olarak bilinen savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgali sonrasında, Alman politikasını devam ettirerek Kars ve Ardahan'ın bazı köylerine Estonyalı, Wüttenbergli ve Volga bölgesinden Alman kökenli aileleri yerleştirildi.
Yoğunlukla Kars'ta üretilen, karlı havayı gördükten sonra kesilip işlenmesinin ardından dondurularak ülkenin dört bir yanına gönderilen kazın tanesi, kilosu 70 liradan ağırlığına göre 140 ila 180 liraya alıcı buluyor.
Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda ilde metalik madenlerden sadece altın cevherleşmesine, endüstriyel hammadde kaynaklarından da perlit, kireçtaşı ve manyezit oluşumlarına rastlanmıştır.
Kalp ve damar hastalıklarında koruyucu ve önleyici bir besin olması nedeniyle, Kars kaşarı kalp ve damar dostudur. Taze kaşara oranla fermantasyon işleminin daha yoğun olması ve daha az miktarda doymuş yağ içermesi kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemlidir. K2 vitamini açısındandan oldukça zengindir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Eski kaşarın bir tekerleği ilk kalıba koyulduğu taze anında 14 kg ve üzeri ağırlıktadır. En az 6 aylık olgunlaştırma sürecinden sonra bu miktar 13 kg a kadar düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri