Hazreti Musa'nın yakınlardan olan Karun, hazineleriyle övünür, gösterişi sever, kavminin arasında ihtişamla dolaşırdı.
Kârûn, Hazret-i Mûsâ'nın amcası veya amcasının oğlu idi.
İslâmî kaynaklarda Kārûn'la ilgili çeşitli rivayetler vardır. Tevrat'taki şecere verilerek onun Mûsâ'nın amcasının oğlu olduğu belirtilir.
KARUN, Hz. Musa'nın kavminin en zenginlerindendi. Öyle zengindi ki, hazinelerinin anahtarlarını bile kalabalık bir grup insan taşırdı.
Kur'an'da. Kur'an'da Kârûn'dan Kasas, Mü'min ve Ankebût Sûrelerinde bahsedilir. Karun, Kur'an'a göre İsrailoğulları'ndan ve zenginliği sebebiyle şımaran birisidir. Serveti "Biz ona, anahtarlarını (bile taşımanın) güçlü bir topluluğa ağır geleceği hazineler verdik" şeklinde tanımlanır.
İlgili 39 soru bulundu
Parayı icat etmeleri ile bilinen Lidyalıların kralı olan Karun veya bilinen diğer adıyla Krezüs, M.Ö. 560-540 yılları arasında yaşamış ve hüküm sürmüştür. 35 yaşında kral olan İzhar'ın oğlu Karun, kendi adına özel ilk parayı bastırması ile bilinir.
- Yukarıdaki ifadeye göre Karun Müslüman oluyor, fakat daha sonra münafık oluyor.
Karun Hazineleri Uşak. Uşak ili'nin 25 km batısında, Uşak-İzmir Devlet Karayolu üzerinde yer alan Güre Köyü'nün kuzeyindeki Hermos(Gediz) Nehri'nîn suladığı dar ovanın yakınlarında Lidya ve Greko-Pers(IVI.Ö. 6. yy.) tümülüsleri bulunmaktadır.
Hazreti Musa'nın yakınlardan olan Karun, hazineleriyle övünür, gösterişi sever, kavminin arasında ihtişamla dolaşırdı. Ancak inançsızlığı, kibir ve gururu yüzünden helak olup gitmiştir. Kuran-ı Kerim'in yirmi sekizinci sûresi olan Kasas saresinde Karun'dan bahseden ayetlere (76-82) yer verilir.
Uşak ili'nin 25 km batısında, Uşak-İzmir Devlet Karayolu üzerinde yer alan Güre köyü'nün kuzeyindeki Hermos(Gediz) Nehri'nin suladığı dar ovanın yakınlarında Lidya ve Greko-Pers(IVI.Ö. 6. yy.) tümülüsleri bulunmaktadır.
Önceleri sâlih bir insan olan Kârun, Allâhʼın bir imtihan olarak ihsân ettiği nîmetleri kendinden bilip şımarınca, dayanıp güvendiği hazineleriyle birlikte yerin dibine gömülerek helâk oldu.
Musa Keita 1280'li yıllarda Mali'de dünyaya geldi. 'Kralların kralı' anlamına gelen 'mansa' adıyla anılan Musa, babasının çıktığı seferden dönememesi üzerine 32 yaşında tahta geçip imparatorluğunu ilan etti. Çok geniş bir coğrafyadan sorumluydu, bu sebeple onun hükmedeceği yerleri çıplak gözle görmek imkansızdı.
Hatice'den 6 çocuğa sahipti. Bunlar doğum sırasıyla; Kasım, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm, Fatıma, Abdullah ve İbrahim isimlerine sahipti. Peygamber efendimizin Hz. Mariye'den sadece tek bir çocuğu olmuştu ve onun adı da İbrahim'di.
Zekeriya, Hz. Musa, Hz. Davud gönderilen peygamberlerdir. Peygamberler tarih boyunca insanlara ve insanlığın topluca yaşamış oldukları bölgelere gönderilmiştir.
Lidya Kralı Kroisos'a (Karun) ait, aralarında daha önce iki kez çalınarak yurt dışına kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu'nun da yer aldığı 432 parça paha biçilemez eserden oluşan Karun Hazineleri, yapımı tamamlanan modern müzede sergilenecek.
Kasas sûresinin son bölümünde (âyet 76-82) Kārûn kıssası anlatılmaktadır. Hz. Mûsâ'nın kavminden olup büyük bir servete sahip bulunan Kārûn zenginliğine güvenerek böbürlenmiş, insanlara haksızlık etmiş ve sonunda Allah kendisini servetiyle birlikte yerin dibine geçirmiştir.
Antik çağın bilinen en zengin kralı olan Krezüs mitolojiye göre her tuttuğunun altın olması için ilâhlara yalvarır; bu dileği kabul edilince mutluluğa erişeceğini sanır. Ancak çok zengin olduğu halde mutluluğu bir türlü bulamayan kral acı içinde kıvranarak ölür.
Kur'ân-ı Kerîm'de firavun kelimesi sadece Hz. Mûsâ dönemindeki Mısır kralını ifade etmekte olup Yûsuf devrindeki kral için “rab” ve “melik” kelimeleri kullanılmaktadır (Yûsuf 12/41-43, 50).
Müzede Karun Hazineleri'ne ait 450 adet eserden 300'ü sergileniyor.
Bir adet çıplak vazo da vardı. Biz hazineleri daha sonra Dinarlı bir antikacıya sattık. Hazineleri Ahmet Bülbül, Nurullah Bülbül, İsmail Bülbül ve Yakup Karaköse ile birlikte bulmuştuk.
Dönemin önemli bilim adamları ve sanatçılarını kendisine çeken Sardes, "Karun kadar zengin" sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindeki zenginliğiyle dilden dile dolaştı.
Kültür Bakanı Günay, Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olan 'Kanatlı Denizatı'nın Almanya'da bulunduğunu açıkladı.
560-546 yılları arasında hüküm sürmüş Lidya Kralı Krezüs'ün (Kroisos), bizde bilinen adıyla Karun'un hazineleri, o ölünce Uşak yakınlarındaki tümülüslere gömülmüş. Rivayete göre ülkeyi yönetenler o kadar zenginmiş ki, her tarafları tepeleme altın doluymuş.
Krallığı Lidya, 3000 yıl önce Orta Doğu'da ortaya çıkan yeni güçler arasındaydı ve bu paralar da Lidya uygarlığını ve Karun'u zengin eden paralardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri