Genel Sağlık Sigortası Öğrenci Durumu Üniversitelere devam eden öğrenciler ise ailesinin GSS olması kaydıyla, 25 yaşına kadar Genel Sağlık Sigortası kapsamındadır.
Üniversite öğrencileri sağlık sigortası bazen SGK sistemi tarafından otomatik olarak başlatılamamakta. Bu durumda öğrenci sigortası için gerekli belgeler yani Sağlık Yardım ve Beyan Taahhüt Formu ve güncel öğrenci belgesi ile SGK'ya başvuru gerekir.
GSS'ye sahip olmak için kayıt tarihinden (ilk üniversitesi kaydından) sonra 3 ay içinde yabancı kimlik numaralarını aldıktan sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya ikamet edilen ilçenin Sosyal Güvenlik Merkezi'ne (SGM) müracaat etmeniz gerekmektedir. 2023 yılı için yıllık GSS primi yaklaşık 4800 TL'dir.
Kanuna göre, anne babası sigortalı olsun olmasın 18 yaşından küçük Türk vatandaşları GSS primi ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Söz konusu yaş sınırı, lise ve dengi okul öğrencilerinde 20, yükseköğrenim görenlerde 25 olarak uygulanıyor.
Öğrencilerin eğitim ve öğretim hayatlarını tamamlayıp mesleğe atılmadan önce mesleği tanımak adına yaptıkları staj döneminde sigortalarının yaptırılması zorunludur. Bu sigortaya staj sigortası denir. Staj sigortası olası iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar.
İlgili 34 soru bulundu
➢ Kişi başına düşen gelir asgari ücret (1.273,5 TL) ile asgari ücretin iki katı (2.547 TL) arasında olan öğrenciler aylık 152,82 TL sağlık primi öder. ➢ Kişi başına düşen gelir asgari ücretin iki katından (2.547 TL) fazla olan öğrenciler aylık 305,64 TL sağlık primi öder.
* 25 yaşını doldurmuş ve halen üniversite öğreniminde olan gençler ile anne veya babasından sağlık hizmeti alamayan 18 yaş üstü gençlerin genel sağlık sigortası tescil işlemi SGK tarafından otomatik olarak yapılmaktadır.
Yüksek öğrenim görenler 25 yaşına kadar yararlanabiliyor
Kısa bir özetle eğer 18 yaşına girmiş ve liseyi bitirmiş şu sıralar üniversiteye girmeye hazırlanıyorsanız acil durumlarda sorun yaşamamak için SGK Merkez Müdürlüklerine aktivasyon başvurusu yapmanız gerekir.
Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır? Genel sağlık sigortası başvurusunu kaymakamlık binasında yer alan Sosyal Hizmetler veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimlerine yapabilirsin aynı zamanda e-Devlet üzerinden de başvurunu iletebilirsin.
Nüfus Cüzdan Fotokopisi ile Kendi sigortası olanlar (çalışmakta olanlar) İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğünden sigortalı olduklarına dair belgeyi ekleyerek Öğrenci İşleri Birimine başvurur. ( https://uyg.sgk.gov.tr/) adresine kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapılır.
4- 18 yaşın üzerindeki çocukların durumu ne olacak? 18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise eğitimini sürmeleri halinde 20 yaşına kadar; üniversite öğrencisi olmaları durumunda 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek. Herhangi bir prim ödemesi gerekmeyecek.
-Öğrenci sigorta işlemlerinde 1-30 çalışma aralığı kullanılacak, prim ödemeleri izleyen ayın 23 'ne kadar yapılması gerekmektedir. -Yarıyıl ve Yaz tatillerinde SGK çıkışı yapılmayacaktır.
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı brüt asgari ücretin %3'ü tutarındadır. Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Sosyal güvencesi olmayan anne-babanın 18 yaşından küçük çocukları genel sağlık sigortası kapsamına alındıklarından, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın T.C. numaralı kimlik belgeleri ile sağlıktan yararlanabileceklerdir.
Daha önce sigorta işe giriş bildirgesini düzenlerken kişilerin “Öğrenim Durumu” bilgisini paylaşmak zorunlu alan değilken artık zorunlu alan olmuştur. Sigorta girişini yaparken “Öğrenim Durumu” bilgisini seçmeyi unutmayınız.
Sigortalının 18 yaşını ikmal ettiği tarihin sigorta başlangıç tarihi kabul edilmesi için, mutlaka 18 yaşını ikmal ettiği tarihi kapsayacak biçimde çalışmasına gerek yoktur. Öncesinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışması bulunmakta ise yine 18 yaşını ikmal ettiği tarih sigorta başlangıcı kabul edilir.
Aktivasyonu online olarak yapmak isteyen kişilerin ise, e-Devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. T.C. kimlik no ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi” yazarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
İki yıl dolduktan sonra genel sağlık sigortasına (GSS) tabi oluyorlar. Buna göre, bu yaz liseden veya üniversiteden mezun olan gençler, herhangi bir işe giremezlerse iki yıl boyunca GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alabilecekler.
CEVAP 22- 18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecektir.
ile Sigorta Sorgulama 4A hizmet dökümü sorgulamak e-devlet sistemi sayesinde artık çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.
Daha önce 6 bin TL olarak belirlenen yardım 7 bin 500 TL'ye yükseltildi.
"Sosyal yardım alma hakkına sahip ailelerimize mensup, devlet okullarında okuyan ve sınıflarında dereceye giren ilk ve ortaöğretim öğrencilerimize net asgari ücretin yüzde 60'ına kadar, yükseköğretim öğrencilerimize net asgari ücret kadar dönem arasında yapılacak şekilde başarı desteği vereceğiz.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri