İslam dininin zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasakladığı aktarılan fetvada, “Bunlardan hareketle islam alimleri, herhangi bir zaruret bulunmadıkça kaşların alınmasının caiz olmadığını belirtmişlerdir” denildi.
Ancak İslam alimleri kaş almanın caiz olmadığını, günah olduğunu ve insanın psikolojisini bozacak kadar kötü durumda ise ancak alınabileceğini hadislere dayanarak söylemişlerdir.
Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek, yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir.
Uzayan Kaşları Makas ile Kısaltmanın Hükmü - İLİM-DER | İlim, Araştırma, Eğitim, Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği | İlim-der İzmir. Şeyh Abdurrahmân b. Nâsır el-Berrak'a soruldu: Kaşları yolarak değil de makas ile kısaltmanın hükmü nedir? Cevap: Câizdir, câizdir.
Hem erkeklerin hem de kadınların kaşlarını almaları caiz değildir. Kaş aldırmak, kaşın kıllarını yolarak iyice inceltmek ve kaşı yukarıya almak sûretiyle yapılmaktadır. Bu, hilkati değiştirme mahiyetindedir. Cenab-ı Hak her insanı ayrı bir güzellikte yaratmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Alın, yanak, çene ve bıyık bölgesindeki kıllar ile iki kaş arasındaki kılları almaları, caizdir. Erkeklerin de, bacaklarındaki, göğüs veya sırtlarındaki kılları, ihtiyaçsız almaları caiz olmaz.
Ancak regl döneminde kaş almanın bir zararı olmadığı bilinmektedir. Bu yüzden isteyen herkes adetliyken kaş alabilir. Zaten kadınlar bu dönemde kendilerini kötü hissederler. Sancılı geçen bu sürecin en iyi şekilde atlatılması için kişisel temizlik yapılabilir.
Açıklamasına göre, tedavi amaçlı estetiğin caiz olduğunu; ama güzellik için yapılan estetikler, kaş aldırmak, peruk takmak, saç ektirmek, diş seyrekleştirmenin günah olduğunu belirttiler.
Kadınların yüzlerinde, burun, çene, yanak gibi yüz bölgelerinde çıkan tüylerin izale edilmesi aynı çerçevede caiz olur. Bu çerçevede yüz dışındaki vücut bölümlerindeki tüylerin de kadınların süslenmesi babında temizlenmesi de caiz olur.
Yüzün diğer kısımlarının temizlenmesi rahatsızlık vermesi durumunda ya da hastalık derecesinde aşırı tüylenme olması durumunda caizdir.
İslamî Kaynaklara göre, bu temizleme işi, kişilerin kolayına geldiği şekilde; kılları yolarak, "Kils taşı / kılları söken bir ilaç"la veya tıraş ederek yapılabilir. Demek ki, "dübürü”ü tıraş etmemekten dolayı herhangi bir günah söz konusu değildir. Ancak dübürün etrafındaki kılları almanın da bir günahı yoktur.
Diş dolgusu yaptırmak, kaplatmak veya dişe tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu? Bu işlemler cünüp veya âdetli iken yapılabilir mi? Tedavi amacıyla diş dolgusu yaptırmak veya kaplatmak caizdir. Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz.
DUŞTAN ÖNCE KAŞ ALMAK
Kaşlarınızı her zaman duştan sonra alın. Gözenekleriniz duştayken sıcak su ve buhardan etkilenerek açılır ve cildinizi nemlendirirken kıl kökleriniz beslenir.
Kaşlarını istediği yaşta aldırır ki 12-13 yaş artık idealdir çünkü tam o yaşlar büyüme ergenlik çağı yaşlarıdır ve erkekler kızları beğenmez korkusuyla kızlar kendilerine bakım yapmaya başlar.
Oruçluyken vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Oruç genellikle yemek yemek ve bir şeyler içmekle bozulur. Herhangi bir yerinizi temizlemek için ağda yapmanız orucu bozmaz. Kıl almak ve aldırmak orucu bozan durumlar arasında yer almaz.
el Cevab: Saçların boyanması geçirgen özellikli boya kullanılıyorsa caizdir. Vücut azaları da (saç dipleri eller gibi) renklense abdeste ve gusle mani değildir. Geçirgen olmayan boyalar kullanılması, kadınların namaz kılmadıkları zamanlarda caizlik vechi olan bir uygulamadır.
İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
Benleri aldırmak; bir dermatologun benler üzerinde inceleme yapıp sağlığa zararlı olduğu kanısına varmasıyla caiz olabilir. Sadece psikolojik açıdan ve güzellik adına benlerden rahatsızlık duyup kurtulmak dinimizin caiz görmediği estetik ile aynıdır.
Cünüpken veya hayızlı iken kılları, tırnakları ve tüyleri kesmek, kaş aldırmak caiz midir? Değerli kardeşimiz, Cünüp kimse gusletmedikçe (cünüpken) tıraş olmamalı, tırnak kesmemeli, bedeninden herhangi bir parçanın ayrılmasına sebep olmamalıdır. Bunları gusledip temizlendikten sonra yapmalıdır.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açık olur.
Demek ki, "dübürü”ü tıraş etmemekten dolayı herhangi bir günah söz konusu değildir. Ancak dübürün etrafındaki kılları almanın da bir günahı yoktur. Her hafta etek tıraşı olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek, tırnakları kesmek sünnettir.
Erkeklerin yanaklarındaki kılları traş etmesi veya kesmesi caizdir.
erkekler göbek altı avret yerleri makat kılı bıyık saç ve burun kıllarını kesbilir. göğüs ve sırt kıllarını kesmek yolmak mekruhtur. burun kılı da makasla kesmek gerek yolmak mekruhtur. bunlar hep sağlık için düşünülmüş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri