Kasta zorlanma yapan aktiviteye hemen son verilmelidir. Kasta çekme olduktan sonra hemen ağrılı bölgeye 10-15 dk. buz uygulanmalıdır. Ödem ve ağrıyı kontrol altında tutmak için bu işlem düzenli olarak yapılmalıdır (günde 3-4 kez). Sıcak uygulaması kanama ve ödemi artıracağından ilk 3-4 gün uygulanmamalıdır.
Kas gerilmesi genel olarak 5 saat boyunca sürer. 5 saatten sonra uygulanan tedavi yöntemleri ile de kas gevşemeye başlar. Ancak bu süreç içerisinde kişilerin hareketlerinde dikkat olması gerekir. Gerilen kaslara zarar vermemek için yavaş hareket edilmeye özen gösterilmelidir.
Kas gerginliği ödem toplanması sonucu oluşursa bu bölgeye buz torbaları konulabilir. Bu doğal yöntem kas gerginliğini de azaltacaktır. Ayrıca gergin kasın yumuşaması için zeytinyağı ve nane yağı karıştırılarak sürülmelidir. Bu karışım ile masaj yapmak kas gerginliğini de azaltır.
Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak buna maruz kalan kasın yeniden tam gücüne kavuşması günler veya haftalar sürebilir. İlk günlerde gerilen kas zorlanmamalıdır. Soğutma, elastik bandaj uygulama ve yüksekte tutma şişliği azaltır ve ağrılara karşı yardımcı olur.
İlgili 27 soru bulundu
Kas yırtılması, halk arasında kas çekmesi olarak bilinir. Genel olarak sporcularda görülmesiyle birlikte ağır kaldırma, düşme, herhangi bir kası zorlama, travmalar veya kazalar sonucunda da görülme ihtimali yüksektir. Her gün egzersiz yapan bireylerde egzersiz süresinin uzatılması kas yırtılmasını ortaya çıkarabilir.
Kasta oluşan lokal kanamanın ve şişmenin en iyi tedavisi uygulanacak buz (soğuk kompres) ve kası istirahat halinde tutmaktır. Sıcak uygulama şişlik olduğu süre boyunca uygulanmamalıdır. Sıcak uygulanacak olursa şişlik ve ağrı artacaktır. Sıcak ve soğuk uygulama direk cilde uygulanmamalıdır.
Evde Kas Yırtılması Tedavisi
Şişlik azaldığında ise sıcak kompres uygulanabilir. Ancak erken dönemde sıcak kompres uygulanması; şişliği, ağrıyı ve hassasiyeti artırabilir.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketmek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulamak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yapmak, Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yapmak gerekmektedir.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Kaş rengi açmak, doğal kaş renginin ortalama 3-4 açık tonuyla boyanmasıdır. Evde kaş rengi açmak, kaş kalemi, kaş jeli gibi makyaj malzemeleri ile yapılabildiği gibi saç boyasıyla da kaş rengi açılabilir. Kaş rengi açmaya başlamadan önce kaşlarında kalıcı mı yoksa geçici bir etki mi istediğine karar vermelisin.
Kas ağrısı genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ağrıyı hafifletmek için ilaç içermeyen ısı bandı gibi ürünler kullanabilirsiniz. Kas ağrısı şiddetlenirse ve dayanılamayacak hale gelirse, bir uzmana danışmanız gerekebilir.
Bu problemin üstesinden gelmek için yeni geliştirilmiş özel iplikçiler kullanılsa da kişinin mimik hareketlerini kullanma sıklığına bağlı olarak kaşlar 6 ay-2 yıl arasında eski haline dönebilir.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili. Vücudun spora olan alışkanlığı ve kasların oranı da iyileşme sürecinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
O da şanslıysak elbette. Eğer moraliniz hala bozuksa, kas kaybı yaşadığınızı düşünerek üzülüyorsanız sizi bilimsel araştırmalar ile rahatlatmak ve tekrar spor salonuna dönmenizi sağlamak istiyoruz. Unutmayın, kaslar nasıl bir gecede oluşmuyorsa bir gecede de (ya da bir kaç gecede) kaybolmuyor.
Genellikle masajın kas yırtılmasına iyi geldiği zannedilse de tam aksine uygulanan masaj teknikleri kasların daha çok zarar görmesine neden olur.
Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Akut ağrıların tedavisinde, Eklem ve tendonlardaki ödemin azaltılmasında, Germe egzersizleri sırasında kas spazmlarının azaltılmasında, Ligaman zedelenmelerinde ödemin ve ağrının azaltılmasında soğuk uygulama kullanılır.
Sadece istirahat, egzersiz kısıtlaması ve ilaç tedavisi ile hafif yırtıkların büyük çoğunluğunu tedavi etmek mümkündür. Daha ileri düzeydeki yaralanmalarda kas içi kanama varsa kanamayı durdurmaya veya azaltmaya yönelik önlem ve tedaviler gerekebilir.
Bunlar; gecikmiş kas ağrısı, kas zorlanması ve avülsiyon, kontüzyon ve egzersiz kaynaklı kas yaralanmalarıdır. aktivitesi, aşırı eksantrik yüklenme, ağrının aktiviteden 24–48 saat sonra ortaya çıkması tanı koydurucudur. Ağrı genellikle 3-7 gün içinde tamamen kaybolur.
Kas yırtılması belirtileri aşağıdaki gibidir;
Dokunma ile ortaya çıkan aşırı hassasiyet. Ciltte morluk ve şişlik. Hareket etmede kısıtlılık. Yaralanmanın olduğu bölgeye kramp girmesi.
Kas ağrısı aniden değil de yavaş yavaş ortaya çıkıp ilerlediyse sinirsel bir hastalık söz konusu olabilir. Bu durumda bir nöroloji uzmanına muayene olmak sağlıklı bir seçenek olacaktır. Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Antispazmodik Kas Gevşetici İlaçlar
Klorzoksazon, tizanidin, siklobenzaprin gibi moleküller bu gruptaki ilaçlar arasındadır. Tizanidin aynı zamanda kas spastisitesi tedavisinde de kullanılır. Tizanidin hem omurilik hem de beyin kaynaklı spastisite tedavisinde tercih edilebilmektedir.
Kas kasılması problemleri bir ya da daha fazla kasın istem dışında kasılması durumunda meydana gelmektedir. Bu durumda kişilerin hareket kabiliyetleri kısıtlanır. Bunun yanında ağrı ya da sancı durumu da olabilmektedir. Gevşemesinin uzun sürmesi de insanlarda sıkıntılara neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri