Kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, yulaf ezmesi, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, makarna, patates, muz, elma, çilek, süt ve süt ürünleri karbonhidrat bakımından zengindir. Gerek duyulan miktarda karbonhidrat alınmaması durumunda kaslardaki protein sentezi de azalır.
En iyi anti-inflamatuar yiyecekler arasında meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler gibi renkli besinler bulunur. Yağlı balıklar, kabuklu yemişler, tohumlar ve avokado gibi sağlıklı yağlar da kas zayıflığına neden olabilecek durumlarla mücadelede çok etkilidir.
Egzersiz: Kas gücünün ve kitlesinin korunmasında en önemli faktör, düzenli egzersiz yapılması. Aerobik egzersizler olarak bilinen (yürüme, koşma, yüzme vs) yanında kas gücünü artırıcı dirençli egzersizler de mutlaka yapılmalı.
İlgili 36 soru bulundu
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Düzenli olarak spor yapmaya başlamak, kas kaybını geri kazanmak için olmazsa olmazlar arasındadır. Kasların güçlendirilmesi, kaybedilen kas dokularının yerine konulması için protein alımı ile düzenli sporun bir arada yürütülmesi şarttır.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Kas sentezinin artması, A vitamininin düştüğü anlamına gelir; çünkü kas onarım ve inşası sırasında proteinin parçalanması gerekir, bu işlem de A vitamini ile gerçekleşir. Dolayısıyla düzenli ve ağır spor yapan kişiler A vitamini takviyesi alarak kas büyümesini destekleyebilirler.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir.
Düzenli Egzersiz
Düzenli olarak spor yapan ve kaslarını çalıştıran kişilerde kas kaybını azaltmak ve kaybedilen kasların geri kazanılmasını sağlamak mümkün. Tüm kasları çalıştıracak egzersizlere yönelmek bu noktada yapılabilecek iyi tercihlerden birisi. Çok fazla egzersiz yaparsanız kas yıkımına neden olabilirsiniz.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Kas erimesi kendini kas hacminde, kas volümünde küçülme olarak gösterir. Buna kuvvet kaybı da eşlik edebilir. En önemli şey, bacak kaslarında, özellikle de bacağın üst kısmındaki kaslarda bir kuvvetsizlik varsa, hasta bunu yolda yürürken ya da merdiven çıkarken yaşanan bir zorluk olarak ifade edebilir.
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
KAS YORGUNLUĞU İÇİN NASIL BESLENİLMELİ? Kaslarımızı desteklemek için, elbette protein ağırlıklı beslenmelisiniz. Özellikle öğle ve akşam yemeklerinde et, tavuk, balık, hindi, ton balığı tüketimi, gün içinde süt, yoğurt, ayran, kefir tüketimi çok önemlidir. Sabahları mutlaka yumurta veya peynir tüketmelisiniz.
Spor salonlarında satılan kas geliştirici, güç artırıcı ve yağ yakıcı ilaçlar artık eczanelerde reçeteyle satılacak.
Tedavi edilmeyen B12 vitamini eksikliği kansızlık, yorgunluk, nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kas güçsüzlüğü, bağırsak problemleri, sinir hasarı ve ruh hali bozukluklarına sebep olur.
Kas grupları, yoğun spor programları sebebiyle zedelenebiliyor ve kasların üzerinde mikro boyutlu yırtılmalar oluşabiliyor. Bu zedelenme ve yırtıkların giderilmesi için vücuda belirli bir zaman tanımak gerekiyor. Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor.
Örneğin kas hastalıkları sonucunda gelişen kas erimesi için soya fasulyesi, hardal yağı ve biberiye yağı faydalıdır. Soya fasulyesini kaynatarak suyunu içebilir, fasulyeyi de pişirerek tüketebilirsiniz.
Genellikle su içmeyen kişilerin kas kaybı daha fazla olmaktadır. Aynı zamanda ciltte kırışıklıkların daha fazla olduğu da görülmektedir. Yeterli miktarda tüketilen su diyet esnasında yorgunluğun ve kas kayıplarının engellenmesine yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri