B Vitamini Vücut geliştirme ile uğraşan kişiler, özellikle B6 ve B12 vitaminlerinin, kas onarımı için ne kadar önemli olduğunu bilir. Çoğu sporcu takviyesi de içeriğinde düşük seviyelerde bile olsa B6 vitamini barındırarak sporcuların B6 ihtiyacını karşılamayı hedefler.
Protein sentezi arttıkça A vitamini seviyeleri düşer. Çünkü kas onarım işlemi sırasında proteinin parçalanması için A vitamininin gereklidir. Kas gelişimi ve onarımındaki rolü yeterli değilse, A vitamininin vücudun en güçlü kas geliştirme hormonu olan testosteron üzerinde doğrudan etkisi vardır.
Güçlü sporcu kemikleri için D vitaminine dikkat
Sağlıklı olmanın yolu güçlü bir bağışıklık sisteminden geçer. Güçlü bağışıklıkta kemikler ve kas sistemi için çok önemli olan D vitamininin durumu, 25-hidroksivitamin D'nin kan seviyeleri ile belirlenir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içeren besin kombinasyonunu tüketmek, kullanılmış glikojen depolarının yeniden inşa edilmesi ve kas proteinlerinin onarılması sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Bir antrenmandan tüketilen besinler, egzersizin süresine ve yoğunluğuna bağlıdır.
Çinko, hem kas ve kemik yapısına olumlu katkısı hem de antioksidan özelliği sayesinde kemiklerin direncini arttırıyor. Selenyum, antioksidan özelliğiyle çinkoya benzemekle birlikte, kas yapısında daha aktif rol alıyor.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Kas Gelişimi İçin Doğru İlk Adım;
Protein, kasların onarılmasını ve büyümesini sağlayan temel besin öğesidir. Hızlı kas yapma için günlük protein alımınızı artırmanız önemlidir. Protein açısından zengin kaynaklar arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, yoğurt, süt, fasulye ve mercimek gibi gıdalar bulunur.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili.
Kasların onarımı, vücudun protein sentezi süreci ile gerçekleşir. Egzersiz sırasında oluşan mikro yırtıkların onarımı için vücut, proteinleri kullanarak yeni kas lifleri oluşturur. Bu nedenle, antrenman sonrasında yeterli miktarda protein almak, kasların etkili bir şekilde onarılması ve güçlenmesi için önemlidir.
Gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Cilt, saç, kas sağlığı, beyin fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
B12 vitamini eksikliği, sinirlerin işlevini etkileyebilir ve karıncalanma, uyuşma ve denge sorunları gibi semptomlara neden olabilir. B12 vitamini eksikliği kalp hastalığı riskini artırabilir. B12 vitamini eksikliği, kemiklerin zayıflamasına ve kemik kırıklarına yol açabilen osteoporoz riskini artırabilir.
Magnezyum temel işlevini, % 40'ının bulunduğu kan ve kas sistemlerinde gösterir. Kasların güçlenmesi, protein sentezi ve enzim sistemi aktivitesinde, hücrelerin büyümesinde ve yenilenmesinde önemli rol oynar.
Çinkonun vücuda faydaları arasında kemik sağlığını desteklemesi de sayılabilir. Çinko kemik sağlığı için de önemli bir mineraldir. Özellikle kalsiyum, çinko ve magnezyum bir arada düzenli kullanıldığında kemik mineral yoğunluğunun artırılmasına destek sağlayabilir.
ZMA magnezyum, çinko ve B6 açısından oldukça zengin olan bir besin takviyesidir. Zengin mineral ve vitamin içeriği sayesinde bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlarken atletik performansa da destek verebilir. Bu sebeple de sporcular arasında oldukça popülerdir.
Kas ağrısı oluşmuşsa kaslarda oluşan laktik asidin dağılması için hafif egzersizler yapabilirsiniz. Böylelikle kan dolaşımını artırabilir; kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Yürüyüş veya bisiklet, iyi bir alternatif olabilir.
B Vitamini
Vücut geliştirme ile uğraşan kişiler, özellikle B6 ve B12 vitaminlerinin, kas onarımı için ne kadar önemli olduğunu bilir. Çoğu sporcu takviyesi de içeriğinde düşük seviyelerde bile olsa B6 vitamini barındırarak sporcuların B6 ihtiyacını karşılamayı hedefler.
Kreatin kas büyümesi ile ilgili IGF-1 gibi hormon seviyelerinin artmasını sağlar, ayrıca kreatin kaslarda protein yıkımını da azaltmaktadır. Eğer kas kazanımı için suplement bakılmaktaysa ilk olarak kreatin düşünülmelidir. Kapsamlı araştırmalar sonucu kreatinin insan sağlığı için güvenli olduğu düşünülmektedir.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Bu konuda net bir süre belirtmek zor olsa da, araştırmalar genel olarak bir kasın 48-72 saat içerisinde toparlanabildiğini belirtmektedir. Öte yandan bir kasın bazı durumlarda 5-6 gün sonra dahi toparlanamadığını gösteren bazı çalışmaların olduğu da unutulmamalıdır.
Kas Erimesi (Musküler Distrofi) Kök Hücre tedavisi ile, kas erimesinin ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta ilerlemesi tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri