Elektrik alan şiddeti herhangi bir elektrik yükün birim elektrik yük üzerindeki kuvveti olarak tanımlanır. Simgesi E ve elektrik alan şiddet birimi de volt/m dir.
Elektrik alanının birimi newton/coulomb'dur: . Elektrik kuvvetini, elektrik alanı cinsinden ifade edebiliriz. Artı yüklü bir için, elektrik alanı vektörü elektrik kuvveti vektörü ile aynı yönde olur. Elektrik alanı formülü Coulomb yasasıyla benzerlik göstermektedir.
Elektrik alan; E = F/qo şeklinde ifade edilir. Birimi newton/coulomb (N/C)'dur. Pozitif ve negatif yükler bir araya getirilirse, Şekil 2'de görüldüğü gibi elektrik alan çizgileri pozitif yükten çıkıp, negatif yükte sonlanacak şekilde yönelirler.
Elektrik alan şiddeti E = V/d formülü ile hesaplanır. Bu formülde levhalar arasındaki potansiyel farkı (V) Volt, levhalar arasındaki uzaklık (d) metre alınırsa, alan şiddeti birimi V/m olur.
İlgili 38 soru bulundu
Elektrik alan formülü: E=F/q şeklindedir. Bu formül elektrik alanıyla herhangi bir q yüküne etki eden elektrik kuvveti arasındaki ilişkiyi bizlere vermektedir. Elektrik alanıyla ilgili tek bir formül yoktur. Aynı zamanda elektrik alanı kq/d2 formülüyle de hesaplanabilmektedir.
Manyetik alan şiddeti H simgesiyle gösterilir ve birimi de amper/m dir. Her iki nicelik arasında şu ilişki vardır. manyetik geçirgenliktir.
Normalde Kapalı (NC) Kontaklar: Bu kontaklar normal durumda kapalıdır ve elektrik akımını iletirler. Yine bir kontaktörden örnek vermek gerekirse normalde kapalı kontaklı bir kontaktörün kontaklarından bobini enerjisiz olduğu durumda akım akar ve bağlı olduğu yükü besler.
Elektrik alan “ birim yüke etkiyen kuvvet “ olarak da düşünülebilinir. Elektrik alanın birimi Newton / Coulomb (N/C) ' dir.
F harfi formülde mıknatısın kutbuna ifade eden kuvvet demektir. M harfi ise mıknatısın kutup şiddeti olmaktadır. Bu durumda manyetik alan formülü şu şekildedir; H= F/M olarak ifade edilir.
Elektrik Alan Nelere Bağlıdır? Elektrik alanın bağlı olduğu birden çok kavram mevcuttur. Elektrik yükü ve manyetik alanlardan kaynaklanan elektrik alanı, yükün cinsi ve büyüklüğünün yanı sıra yüke olan uzaklığa da bağlıdır. Ayrıca zaman kavramı da elektrik alanı etkiler.
İletkenler elektrik alan içine konulduğunda yük sistemi yeniden düzenlenerek kararlı hale gelir. İletkenin içinde elektrostatik dengede elektrik alan sıfırdır. Elektrostatik denge, yüklerin hareket etmediği, herhangi bir yükün üzerine diğer yüklerden dolayı etkiyen net kuvvetin sıfır olduğu durumdur.
Elektrik alan vektörel bir büyüklük olup E → \overrightarrow E E sembolü ile gösterilir ve SI birim sisteminde birimi N/C'dir. Herhangi bir yükün bir noktada oluşturduğu elektrik alanın yönü o noktadaki +1 C'luk yüke etki eden kuvvet yönündedir.
E elektrik alanı vektörü, elektrik alanı çizgisine her noktada teğettir. Alan çizgileri birbirine yakın olduğunda E büyük, uzak olduğunda küçüktür. Alan çizgileri bir artı yükten çıkıp bir eksi yükte son bulmalıdır. Alan çizgilerinin sayısı yük miktarıyla orantılıdır.
İletken telin herhangi bir noktasından saniyede geçen bir Coulomb elektrik yükü ile oluşan elektrik akım miktarına amper denir. Bir Coulomb 6,25 x 10^18 elektron yükü miktarı ile ifade edilir. Ayrıca bu ifade akım şiddeti olarak da ifade edilmektedir.
Elektrik alanların oluşumu elektrik yüklerine dayanır. Herhangi bir elektrik yüküne sahip nesne - bir atom altı parçacık veya büyük bir obje - etrafındaki uzayda elektrik alanı oluşturur.
Coulomb, elektrik yükü birimidir. Bir Coulomb, sabit bir akım kaynağından bir saniye boyunca akan 1 amperlik bir elektrik yüküne eşittir. Bir başka deyişle, bir Coulomb, bir amperlik bir akımın bir saniye boyunca aktığı zaman oluşan yük miktarıdır.
Newton, SI birim sisteminde kuvvet birimi olup simgesi N'dir. Terim, fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim insanı Isaac Newton'un adı ile anılır. Newton, kuvvetin ölçüldüğü bir birimdir. Bir cismin ivmesini değiştirmek için uygulanan kuvvetin büyüklüğü newton cinsinden ifade edilir.
Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
kilovolt (kv) i.
Bir manyetik alanın yoğunluğunu ifade eder ve tesla birimi, bir maddenin manyetik alanındaki manyetik akı yoğunluğunu ölçmek için kullanılır. Manyetik akı yoğunluğu, manyetik akının birim yüzeye düşen miktarını ifade eder ve bir tesla, bir metrekarelik bir yüzeyde bir tesla manyetik akı yoğunluğu anlamına gelir.
Prensip olarak, teslametreler ve elektromanyetik alan ölçerler aynı cihazlardır. Aradaki fark çoğunlukla gösterilen ölçüm birimindedir. Tesla, manyetik akı yoğunluğu için kullanılan bir SI temel birimidir. Gauss ise CGS birim sisteminde kullanılan bir ölçüm birimidir.
Bir yük etrafında E alanı oluşturur. Ve herhangi bir hareketli elektrik yükü, bir manyetik alan oluşturur. Manyetik alan B sembolü manyetik bir alanı temsil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri