Uzun süreli oturma, ayakta durma, stres ve gerginliklerden uzak durulmalıdır. Uyku ve dinlenmenin çok önemli olduğu bu hastalıkta uyku hijyenine dikkat edilmeli, uykudan önce çay, kahve, alkol vb. gibi içecekler kullanılmamalı, dinlenmiş olarak kalkacak şekilde uyku alınmalıdır.
Daha sağlıklı beslenmek. Antioksidan ve anti inflamatuar içeren çiğ veya az pişmiş etler, zerdeçal-zencefil, meyve ve yoğurt gibi besinlerin diyet listesine eklenmesi romatizmal semptomları azaltma özelliğine sahiptir.
Şikayetler arasında en sık, yorgunluk, uyku bozukluğu ve düzensizliği, sabah sertliği, fiziksel efor sonrası yaygın ağrı, bıkkınlık, keyifsizlik, baş ağrıları, barsak problemleri, vücutta yaygın hassasiyet sayılabilir.
Tedavi yöntemlerimizden biri de kaplıcalardır. Özellikle kadınlarda görülen ve halk arasında 'kas romatizması' dediğimiz Fibromiyalaji hastalarına ilaç tedavisi ile iltihaplar kontrol altına alındıktan sonra kaplıcaları önerilebilir” dedi.
Fibromiyaljinin kesin bir tedavisi yoktur. İlaçlar, fizik tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ağrıları yönetmeye yardımcı olabilmektedir. Kas romatizması, vücutta kalıcı bir hasara neden olmaz. Ancak yakınmaları en aza indirmek için kasları ve eklemleri güçlü tutmak önemlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Yoga, esneme, nefes alma ve meditasyon tekniklerinin bir kombinasyonunu içerir. Romatizma semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek esnekliği artırır. Aynı zamanda düzenli egzersiz yapmak romatizmanın neden olduğu ağrıları azaltarak yaşam kalitesini yükseltir.
Aslında romatizmal hastalıkların hepsi düşünüldüğünde, kalp tutulumu romatizmal hastalıkların çok az bir kısmında görülür. Çeşitli şekillerde kalbi etkileyebilen iltihabi romatizmal hastalıklardan başlıcaları, akut ateşli romatizma, romatoid artrit, lupus-SLE, skleroderma, miyozitler ve vaskülitlerdir.
Avrupa romatizma cemiyeti bazı fibromiyalji hastalarının yürüyüş, bisiklete binme, yavaş koşu, yüzme, dans, jimnastik veya tai-chi gibi kalbin çalışmasını ve solunumu hızlandıran ve daha uzun sürelerle yapıldığında da dayanıklılığı artıran egzersizlerin faydalı olabileceğini bildirmiştir.
Nedeni vitamin eksikliği mi? D vitamini eksikliği ve buna bağlı osteoporoz gelişmesi dışında; vitamin eksikliği romatizmaya neden olmaz. Ancak romatizma olan kişilerde steroid kullanımına bağlı osteoporozdan korumak amacıyla mutlaka kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapmak gerekir.
Kış aylarında çok daha belirginleştiğini söylesek de, her mevsimde görülebileceği unutulmamalıdır. Soğuk havalarda en çok rastlanılan romatizmal hastalıkların başında gelen hastalık; osteoartrit, yani kirençlenmedir.
Metotreksat, sulfasalazin, hidroksiklorokin, azatiopirin, siklofosfamid, siklosporin gibi ilaçlar bu gruba örneklerdir. Ortak özellikleri etkilerinin geç ortaya çıkmasıdır ve bu süre yaklaşık 3 (üç) aydır. Bu tedavi bir hastaya başlandığında aylar ya da yıllar gibi uzun sürelerle kullanılır.
Kas-iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlar romatizmal hastalıklar olarak adlandırılıyor. Hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürüyor, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor.Her mevsimde görülebilen romatizmal hastalıklar, özellikle kış aylarında soğuk hava nedeniyle daha fazla belirginleşiyor.
Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda tüketilmesinde fayda vardır. Limonun içinde bulunan sitrat böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Limon ayrıca romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde de etkilidir.
Bağırsak dostu probiyotik besinler vücuttaki iltihabı önleme ve azaltma konusunda oldukça etkilidir. Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.
Osteoartrit (kireçlenme) ve Fibromiyalji gibi yumuşak doku romatizması yani iltihapsız romatizması olan hastalar masaj ve kaplıca tedavisi gibi tedavilerden fayda görebilirler.
Sağlıklı Beslenin: Yeterli ve dengeli bir beslenme programı romatizma hastalığı ile mücadele etmeyi kolaylaştırır. Şeker ve şekerli yiyeceklerin dikkatli tüketilmesi ve diyet programına omega3 içeriği yüksek balık, ceviz, keten tohumu, yumurta ve semizotu gibi besinler eklenmelidir.
Magnezyum Glisinat
Bu tip magnezyum; kas ağrıları ve romatizmal sancılar için oldukça faydalıdır.
Hassas noktalar, geçmişte fibromiyalji tanısında daha sık kullanılmış olsa da günümüzde tanı için farklı yöntemler geliştirilmiştir. Günümüzde fibromiyalji tanısı için vücut geneline yayılmış, 3 aydan uzun süren ve altta yatan başka bir nedenin bulunamadığı durumlar yeterli olur.
Prof. Dr. Kuru, romatoid artrit hastalığına kaplıca gibi sıcak tedavilerin iyi gelmediğini, geleneksel tamamlayıcı tıp ve bitkisel yöntemler ile akupunktur gibi tedavilerin de bu hastalık üzerinde etkisinin olmadığını söyledi.
Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
Romatizmanın düşmanı nedir? Özellikle soğuk-sıcak ısı uygulaması, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerin yanı sıra omega-3 içeren besinlerin tüketimi romatizmanın etkilerini azaltır.
Artritin yanı sıra ateş, kas ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de romatizmal hastalıkların belirtilerindendir.
Morarma şikayetleri, eller ve ayaklarda üşüme, nefes darlığı, öksürük ve yorgunluk hissi olarak sıralanabilir. Bunların haricinde kişilerde mide bulantısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, düşük ya da yüksek kan basıncı, düşük ya da yüksek nabız kalp romatizmasının belirtilerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri